FANSIPAN , SA PA . VIETNAM

.

.

.

.

Dah puas gelak kikkikkikkik kejar anak babi dengan motor , sampai lah di bandar Sa Pa

Jom la jalan-jalan dulu sebelum makan . Dah makan nanti terus boleh lepak dalam bilik sampai ke petang sebelum transport ambik bawak ke stesen keretapi .

Cantik-cantik bangunan di bandar Sa Pa ni ..

Banyak rekabentuk ala-ala resort

Tu hotel baru nak naik kot ..

Besar ya amat !

.

.

.

.

Saja gatal-gatal tanya pasal urutan kaki , badan ..

Gaya slanga orang Vietnam ni cakap Omputeh , lain macam

Pada saya , macam tak ‘ tutup ‘

Contohnya … ‘massage ‘ jadik ‘ massa’

‘ Hotel ‘ jadik ‘ hotte ‘

.

.

.

.

Kalau nak trekking , Sa Pa Sisters in bagus dengarnya ..

Boleh contact dia orang …

.

.

.

.

Sleeper Bus lagi murah

Sebab Sleeper Bus slow , dan jalan malam

.

.

.

.

Macam anjing golek … ?

Krispi ..

.

.

.

.

Jumpa papan tanda ni ..

Saja masuk dalam bangunan kuning tu , tanya – tanya ..

Apakebendanya Sunworld Fansipan Legend tu …

Baru mula katanya ..

31 Mac

Kita orang sampai Sa Pa ni 4 Mac

.

.

.

.

Cantik bandar Sa Pa ni ..

.

.

.

.

Masuk dan tanya-tanya kat kaunter tiket ..

Memang baru bukak 31 Mac 2018

Funicular train

7 minit perjalannya

Dari mana ke mana ?

Errrr ….

.

.

.

.

Memang ada terbaca pasal cable car di Sa Pa ni

Tapi tak plan pun nak naik

Sebab mahal!

Dalam RM 140 seorang ..

Tapi yang tu stesennya bukan kat bandar

Kena naik kereta ke stesennya ..

So apakah Sunworld Fansipan Legend ni ?

Bincang-bincang .. Rasa kalau tak naik nanti macam menyesal pulak

Taram je lah .. Bayar VD 200000 seorang , untuk funicular car itu …

Kalau pakej kombo funicular dan cable car , VD 700000

.

.

.

.

Ok

Lets jom!!

.

.

.

.

Tak terpikir lak nak ambik gambar sambil sengetkan badan macam koc itu !! :))

.

.

.

.

Tak ada orang lain!!

Masih bau kedai !!!

.

.

.

.

Ntah hapa dia buat ?

Selpie kot ….

.

.

.

.

Tak nama Dak Iyra lah kalau tak selpie …..

.

.

.

.

“Life is like a mist, it appears for a while then vanishes.”

.

.

.

.

Lets jom!!!

.

.

.

.

View dari belah depan koc

.

.

.

.

Alamak !!

Ada satu koc dari depan !!

Jeng jeng jang!!

.

.

.

.

Pun bau baru !! :))

.

.

.

.

So serene ..

.

.

.

.

Tup tup ..

Eh ..

Dah sampai dah !

Kejapnya !!

.

.

.

.

Cantik stesennya !!

.

.

.

.

Muong Hoa Station namanya …

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Jap ..

Ada cable car pulak ..?

Ke manakah ?

.

.

.

.

Balik Malaysia baru paham ..

Yang biru tu Funicular Car

Yang merah tu Cable Car ke Fansipan Station

Dari Fansipan station , boleh hike ke puncak Fansipan

Kemuncak tertinggi di IndoChina

[ Chop .. kenapa dipanggil ‘ IndoChina ‘ ? ]

Atau boleh naik satu lagi Funicular Car ke puncak ..

3143 meter dari paras laut ..

Ohhhhh …

Baru paham ..

Next time lah .. :))

Sejuk gedi kat atas sana tu tapi !!

.

.

.

.

Kita jalan-jalan dalam stesen je lah …

.

.

.

.

Kahkahkahh !!

Kaki dia panas

Maka nya sejukkan kaki !!

.

.

.

.

Thanks Geng !

You are the best!!

.

.

.

.

Banjaran gunung ni terkenal dengan pokok Rhodendronnya ..

Macam sedap je bahulu tu [i ]  !!

.

.

.

.

.

.

.

.

Jagung dan padi adalah tanaman utama masyarakat di perbukitan ini ..

.

.

.

.

Ha !!

Ambik kau !!

Satu gunung jagung !

Rasa nak kutil-kutil je biji-biji jagung tu !!

.

.

.

.

Ga Hoang Lien Station

Ambik cable car dari sini untuk ke puncak

Pun bau baru ..

.

.

.

.

Selamba je korang tak pakai baju sejuk pun ?!

.

.

.

.

Mengapakah dipanggil Indochina ?

Indochina, originally Indo-China, is a geographical term originating in the early nineteenth century and referring to the continental portion of the region now known as Southeast Asia. The name refers to the lands historically within the cultural influence of India and China, and physically bound by the Indian Subcontinent in the west and China in the north. It corresponds to the present-day areas of Myanmar, Thailand, Laos, Cambodia, Vietnam, and (variably) Peninsular Malaysia and Singapore.

Senang cerita … Mainland Southeast Asia.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

Beautiful painting ..

.

.

.

.

So .. Sesiapa yang nak ke Sa Pa , boleh lah consider hiking ke , naik cable car ke  .. Ke Puncak Fansipan ni ..

.

.

.

.

Beli seketoi dua

Mahal !

.

.

.

.

Dah ..

Jom balik….

Enjoy the view !!

.

.

.

.

Bajet dah lari ..

Terpaksa mencari ATM ..

Dekat yang tiang hijau tu … Belah kanan tu ..

.

.

.

.

Inilah bangunan gadang tengah bandar yang dalamnya ada stesen funicular tu …

.

.

.

.

Ok

Lapor

Jom makan ..

Di Cosiana Hotel ni..

.

.

.

.

Ha Lam Alif Lam

Cosiana Hotel di Ha Noi pun Halal jugak ya ..

.

.

.

.

Makan di balkoni yang diselimuti kabus ..

Superb ..

.

.

.

.

Mee yang sedap sangat !

Lupa apa nama dish ni ..

.

.

.

.

Mee pipih yang sama tapi digoreng

Pun sedap ya amat !!

.

.

.

.

Dish ni tajuknya Nasi Goreng ya ..

Excited jumpa dish nama melayu di Sa PA

.

.

.

.

Tengah-tengah makan ada lak lalat elok je landing dalam air Hakak

Terus letak fon perangkap dia dan gelak kikkikkik

Kami mudah terhibur .

Dak Iyra dok eiiiiiiiii !! Eiiiiiiiiiiiii !!!!! Geli ..

.

.

.

.

Antara menunya ..

.

.

.

.

Kalau tahu .. Pagi-pagi tadi lagi dah datang sini makan Roti Prata !

Rugi betul !!

.

.

.

.

Nak claim kat sapa bil ni ??!!

Trip kali ni memang terover bajet sebab makan banyak dan naik funicular car tu ..

Dan juga ‘ kehilangan ‘ duit sebab pertukaran Dong ke USD dan sebaliknya

Tapau 3 bekas untuk makan dalam keretapi malam nanti

.

.

.

.

Siang-siang lagi dah chop nak duduk depan dalan van masa nak ke Lao Cai

Takut mabuk karang kalau duduk belakang ..

.

.

.

.

Selamat sampai di Lao Cai ..

.

.

.

.

Masuk je bilik ..

Terus keluarkan segala bagai

.

.

.

.

Makan ..

Dan tiga-tiga orang tidor dengan nyenyak sangat hinggalah ke Ha Noi

.

.

.

.

 

Subuh sepi-e sampai di Ha Noi

Bagus jugak ! Tak banyak kenderaan nak melintas jalan!!

.

.

.

.

Layan Sa Pa dan U2

.

.

.

.

 

Advertisements