CAT CAT VILLAGE , SA PA , VIETNAM

.

.

.

.

Jom kita ke Cat Cat Village !!

Tiket masuk adalah VD 70000 seorang

.

.

.

.

Dalam belas-belas ringgit gitu ..

.

.

.

.

Jangan lupa ambik peta kampung ni daripada mereka

.

.

.

.

Ye ye oh je ambik peta ..

Tak nengok pun

Kalau nengok pun , tak paham sangat pun ,,

Dah balik sini , nengok balik , baru lah ooohhhh …. jalan yang ni lah yang kita naik motor hari tu …

.

.

.

.

Hari dah makin cerah

Kabus dah tipis

.

.

.

.

Baru perasan ada tulis ada daily performance

Tapi tak paham apa persembahannya …

.

.

.

.

Jom ..

Pihak berwajib kat sini kata , jangan bagi duit pada kanak-kanak kat kampung ni

Jangan bagi gula-gula

Kau nak bagi apa-apa , bagi berus gigi ..

Agar putih berseri ..

Gigi

.

.

.

.

Cat Cat bukan bermakna Kucing Kucing

Oleh sebab ada air terjun di kampung ini n, air terjun yang cantik terjun dan mengalir

Cascading down the valley

Lidah pelat

Maka nya bunyilah cascade menjadi Cat Cat

True story … 🙂

.

.

.

.

Mungkin kedai-kedai tepi tangga ni dulunya rumah-rumah mereka

Siapa mereka ?

Hmong Hill Tribe

Black Hmong yang ramai kat sini

Black bukan sebab depa hitam , sebab depa pakai baju gelap

Sekarang penuh dengan tourist trap kedai-kedai menjual barangan kraftangan , kain baju, makanan mereka

.

.

.

.

Beg owl tu cantik..

.

.

.

.

Eh ..

Tetiba nak shuffle lak kat sini budak dua orang ni …

.

.

.

.

Suhu dah tak berapa sejuk

Peluh dah mula mengalir

.

.

.

.

Sebab ..

Luas-luas mata tangganya

Dan cobbled stone ,yang uneven

Kena berhati-hati sangat , takut terpeleot

Gambar ini juga disertakan dengan ucapan ..

What goes down must come up !!!!

Tingginya nak going up tu nanti beb!!

.

.

.

.

Mula-mula macam excited nampak mereka ni ..

Penduduk asli kampung ni .. Jom bergambar ..

Lama-lama , pikir , hek eleh … Tourist jugak .. Sewa pakai baju ..

.

.

.

.

Yang ni ha betul orang-orang kampung …

.

.

.

.

Orang-orang ni bercucuk tanam padi dan jagung

Tu baju traditional depa

Di warnakan dengan pewarna asli dari sejenis bunga . Jadi warna biru gelap tu

Blue black

Sebab itu depa dipanggil Black Hmong

.

.

.

.

Dak Iyra geram je nak beli leg warmer tu

Nak pakai kat ofis

Sebenarnya bukan disarungkan

Sebidang kain dibalutkan sekeliling betis

.

.

.

.

Eh !!

Dah nampak tujuan asal kami ke Sa Pa ni !!

Terraced paddy fields!

Dikatakan di Sa Pa antara yang tercantik di dunia

Di Sa Pa , bukan di Cat Cat ni

.

.

.

.

Comel je mata sepet pipi merah

Meneruskan usaha menuruni tangga sambil berzikir

Jauh nya nak naik . Jauh nya nak naik . Jauh nya nak naik …

.

.

.

.

Penat menapak , boleh lepas sat kat sini ..

.

.

.

.

Tanam pokok atas bumbung rumah

.

.

.

.

Kacang walnut kot

.

.

.

.

Boleh buat baju raya

.

.

.

.

Background dah makin cantik

Dah mula nampak sawah padinya!

Walaupun belum menghijau atau menguning tapi masih cantik !

.

.

.

.

Ada orang tak puas hati sebab tak cakap kat dia Hakak nak bawak bendalah tu.

Kalau tahu dia nak bawak Kedah punya jugak !!

.

.

.

.

Boleh je turun ke sawah sana tu

Tapi sebab masih dalam musim menanam , batas-batas masih basah

Kena pakai kasut yang sesuai untuk ke sana

Dan ada banyak kerbau jugak

Yang original dan yang pendek  ..

Karang tak pasal-pasal kena sertu sana sini pulak ….

.

.

.

.

Gigih sungguh kan memanjat bertani memanjat bukit untuk sesuap nasi

.

.

.

.

Kita keluarkan batu hikmat pulak …!

.

.

.

.

Hi lah Batu Hikmat…

Marang prabu kepunden parang sekeper ….

.

.

.

.

Turun lagi sambil berzikir yang tadi tu

Akhirnya sampai ke sini

Spot bergambar

Ini yang kita orang nampak semasa pembohongan besar tadi tu ..

Yang kuning tu , beg galas dan alatan muzik depa

.

.

.

.

Hoang Lien Son mountain range in the background

” The Tonkinese Alps”.

Banjaran ini adalah penghujung banjaran Himalaya

Kemuncak tertingginya adalah Fansipan

.

.

.

.

Itu sebahagian daripada jalan nak balik kalau tak nak ikut tangga tangga tadi

Lagi jauh Point A ke B nya nanti sebab lalu kat lereng bukit

.

.

.

.

Jumpa famili dari Malaysia

Duduk di Sa Pa 3 hari 2 malam

.

.

.

.

Suasana adalah nyaman

Boleh main boyan …

.

.

.

.

Nampak keretapi kat atas tu berselisih

Semua excited

.

.

.

.

Trip kali ni dia agak kurang selpie

Lupa kot nak selpie

.

.

.

.

Yup

So touristy tapi layan kan je lah ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Black Hmong penduduk sini ni sebenarnya berasal dari China . Datang ke Sa Pa ni 300 tahun dahulu

Sebab tu sepet-sepet je matanya

Fabrik biru gelap yang menjadi trade mark Black Hmong ni ditenun oleh mereka sendiri

Diwarnakan indigo blue

Adalah berkenan sehelai baju biru gitu tu , mahal lah tapi ! VC 300000

VD 60000 is Rm 10

Kalau beli , make sure basuh dan bilas bersih bersih . Kalau tak , habis berbirat badan sebab warnanya turun .

.

.

.

.

Tadi kat konar sana

Ni kat konar belah sini lah pulak ..

Mana-mana pun cantik lah …

.

.

.

.

Juga adalah seorang pelancong

Bukan yang asli

.

.

.

.

Cobaan apakah ini ..?

.

.

.

.

Inilah hasilnya !!

.

.

.

.

Selingan

.

.

.

.

Biasanya kalau ambik trekking guide

Depa akan offer duduk rumah depa jugak satu malam

Semalam dalam USD 25-30

Boleh merasa tidur rumah tepi sawah , dengan anak babi anak anjing berkeliaran :))

Hehehheehe..

Sebab tu lah tak terpikir pun nak tidur homestay mereka

.

.

.

.

Nampak tangga tu ?

Dari monument kuning tadi tu , boleh turun lagi ke Old Village kat bawah tu

Turun je tangga tu .

Zikir tadi jangan lupa tau !

.

.

.

.

Jom kita pikir langkah selanjutnya ….

.

.

.

.

.

.

.

.

Dah ajar dia Rule Of Third

.

.

.

.

.

.

.

.

Dan dia dah pandai guna Rule Of Third

🙂

.

.

.

.

Ok

Nak turun tangga tu ke ?

Jauh tu ..

Nanti nak balik memang mintak nyawa lah !!

Boleh turun tangga tu atau guna jalan bersimen yang satu lagi belah kiri tu ..

.

.

.

.

Tapi dont worry

Hakak dah study dah ..

Boleh aje mintak budak-budak kat sini ni hantar . Bayor je lah

Maka bermulalah sessi percakapan ayam belanda dengan itik serati

Yang boleh paham ..’fifty’ .. fifty’

Korang kat sini kena tanya betul-betul kalau depa kata gitu

50 ke , 15 ke , 50 Dong ke , 50 Dollar ke.. 15 Dollar ke ..

Tengah dok kecoh-kecoh tu sib baik lah ada minah tour guide ni lalu . Pandai speaking

Mintak dia translatekan dan deal dengan budak-budak ni

Yang hawaunya lepas tu , ada ke patut dia suruh naik bertiga satu motor , satu motor lagi berdua

Kahkahkahhh

Kalau badan saiz depa tu bolehlah muat !!

Tak kan lah naik naik bukit turun bukit bertiga gitu ! Ada lak yang kena turun sorong motor karang !

Tunggu jugak satu motor lagi sampai..

.

.

.

.

Ini adalah di hujung tangga yang sayup je tadi tu ..

.

.

.

.

Menarik jugak kat bawah sana tu !

.

.

.

.

What goes down must come up

Ingat tu  !

.

.

.

.

Dan down nya itu adalah sangat jauh .

Maka nya Hakak duduk je lah di separuh perjalanan tangga di satu pojok yang redup

Kahkahkahhh

Tak kuasa lahai nak turun naik !!

.

.

.

.

Selamba je depa turun naik ..

.

.

.

.

Mengah kak ?

Habis hilang keayuan

.

.

.

.

Tiba-tiba..

Kat belah sana tangga ..

Datang lak makhluk ni menyondol-nyondol !!! Kahkahkahhhh !!

Sib baik lah Hakak buat cool je

Dia tak kacau pun ..

Buat hal sendiri .. Sondol sana sini ..

.

.

.

.

Mereka dah sampai kat bawah

Sempat ambik bideo Hakak menyendiri kat atas tu

.

.

.

.

Kita tumpang ambik je lah gambar-gambar yang depa klik kat bawah sana tu ..

.

.

.

.

Ada kincir air

Tak tahu lah berfungsi atau hanya untuk tarikan semata-mata

.

.

.

.

Ini lah The Cascading Waterfall tu..

Cascade .Cascade .Cascade … Lama-lama jadi Cat Cat

.

.

.

.

Tengah menenun atau mewarna ?

.

.

.

.

Indigo Blue trademark warna pakaian mereka

.

.

.

.

.

.

.

.

Empangan ?

.

.

.

.

Hakak Azie dalam kemengahan mintak nyawa mendaki tangga

.

.

.

.

Depa mintak VD 100000 seorang , akan hantar sampai ke Phuong Nam hotel

Yezzaaa…

Kalau tak memang mintak nyawa lah nak sampai ke atas tu , nak balik hotel lagi ..

Kalau ambik teksi, dia mungkin caj USD 3 return

Tapi dia tunggu dekat tempat beli tiket tu je

Nak naik atas tu pandai-pandai lah korang kemengahan mintak nyawa

.

.

.

.

Dah ..

Jom balik!

Lapar !

.

.

.

.

Ni video yang paling best !!

.

.

.

.

Mencecet-cecet mak dan anak babi lari kena kejar dengan motor kita orang !!

Dak Iyra siap angkat-angkat kaki takut mak babi langgar kaki dia!!

.

.

.

.

Conclusion nya ..

Too touristy

Boleh lah tapi …
Sebab ini je yang kita orang sempat pergi ..
.
.
.
.

Advertisements