MENYAPA SA PA : SA PA , VIETNAM

.

.

.

.

Budak dari Hotel kata jap lagi akan ada orang datang setelkan transport kita orang

Kalau naik bas awam , murah je kalau nak ke Sa Pa ni

Kena tunggu sampai penuh satu bas lah baru boleh jalan tapi .VD 20000 je kot rasanya

Boleh jugak naik van / bas mini . Dalam VD 50000 seorang

Nampak tak Mat Saleh tinggi renjong baju hijau tu . Katil dalam tren kan saiz orang Asia. Tak berapa panjang . Agaknya dia tak selesa sebab kaki panjang sangat , dia bentang hiking mat dia kat koridor tren , tidor kat situ

Masa tren dah nak sampai Lao Cai , konduktor tren sibuk jerit-jerit ‘ Lao Kai !! Lao Kai !!! ‘ untuk kejut orang . Sampai kat Mat Saleh tu, dia sepak-sepak dengan kaki dia Mat Saleh tu . Punyalah marah Mamat tu!! Ya lah!! Kuang ajaq lah kejut orang macam tu . Sampai ke sudah Mamat tu membebel tak puas hati

.

.

.

.

Lao Cai ni pekan kecik aje

38 km dari Sa Pa

Dan jalan dari sini ke Sa Pa macam jalan dari Tapah ke Cameron Highland !

Tu yang Hakak siang-siang lagi dah makan ubat mabuk tu

Dan tutup mata sepanjang jalan

Malu weh kalau termuntah di khalayak ramai dalam van tu!! Drop my water 💧 face !!

.

.

.

.

Sempat hantar lokasi kepada Encik Abdul yang di Malaysia

.

.

.

.

Penuh satu van dengan penumpang . Ingatkan untuk kita orang aje :))

Tu dia … Melengkor-lengkor jalannya !!

38 km dari Sa Pa ke Lao Cai

.

.

.

.

.

Keluar je dari van , menggigil sejuk!! Dak Azie kata dekat apps dia suhu adalah 14 degree C !!!

.

.

.

.

Sublime

Kata kawan saya , En Syed kat Malaysia 🇲🇾 tu bila nengok  gambar ni ..

Serious cantik dan so serene..

Macam kat oversea .

Eh ..

.

.

.

.

Holy Rosary Church of Sa Pa

Biasanya kalau naik bas , akan turun dekat-dekat church ni

Turun je bas nanti .. Bersedia je lah ya untuk diserang !

.

.

.

.

Oleh mereka ini

Tak sempat keluar kaki pun dari bas / van nanti mereka ni akan datang

Perempuan-perempuan hill tribe Sa Pa

Yang ni rasanya Flower Hmong .. Sebab berwarna-warni baju meraka

‘ Hello .. Where you from ?! ‘ Berulang-ulang berdengung-dengung sekeliling kau ..

Ala … Kau jawab je .. Cengkau ke … Lundu ke .. Kokdiang je ..

.

.

.

.

Depa ni nak offer jadi guide , untuk trekking sekitar Sa Pa

Ada jugak yang offer rumah mereka sebagai homestay

Mereka mencari sesuap rezeki , tapi kalau dah berduyun-duyun gitu , and quite pushy , quite annoying jugak akhirnya

Kalau nak ambik guide , rasanya better ambik yang gini . Cari yang ok lah tapi .  Kalau ambik yang hotel / tour agent arrangekan , depa ni nanti dapat dalam 5-10 USD je daripada harga pakej . Kesian jugak

.

.

.

.

Dataran Sa Pa

Ramai lepak sini petang , malam

Ramai jugak puak-puak etnik tu yang berjualan sekeliling dataran ni ..

.

.

.

.

Sangat happening kat sini malam-malam

.

.

.

.

Mini van akan turunkan kau kat hotel yang korang nak pergi

Kita orang book Phuong Nam Hotel

Dekat je dengan Dataran Sa Pa tadi tu ..

Menggigil jugak kesejukan masa ni .

.

.

.

.

Dah request nak check in awal masa booking kat Booking.Com

Dia kata ok je kalau ada bilik ..

.

.

.

.

Tak tidur sini pun nanti

Sebab malam karang nak balik ke Ha Noi semula

Ambik bilik sebab nak rehat kejap , caj fon segala bagai , solat

Murah je …

.

.

.

.

Best hotel ni tapi !

Bersih . Efisien .

Dapat 8.5 di Booking.Com

.

.

.

.

Boleh mintak pihak hotel arrangekan tour , belikan tiket bas , tren

Arrangekan hiking , sewa motor

.

.

.

.

Oleh yang demikian , kita sarap dulu !

USD 3 seorang

Ada toast , Vietnamese dish pho , macam nasi goreng , omelet , sausages

Kitaorang makan toast and cereal and salad ja lah tapi ..

.

.

.

.

Pork pies pun ado

.

.

.

.

Kek ni sedap !

.

.

.

.

Dah boleh masuk bilik ..

Jom !

Kahkahkah …

.

.

.

.

Ambik peta Sa Pa dari reception

Dia cadangkan ambik teksi ..

10 USD ke air terjun , 3 USD ke Cat Cat Village

.

.

.

.

Naik cable car boleh ke Fan Si Pan Peak

Highest in Indo China

Tak termasuk dalam bajet sebenarnya , tapi macam menarik

Ada terbaca , tiket dalam RM 140 gitu ..

Mahal benor !!

.

.

.

.

Sa Pa ni kat tanah tinggi

1500 meter dari paras laut

Boleh dapat 4 musim dalam satu hari

Chilly winter in the early morning, spring time after sunrise, summer in afternoon and cold winter at night.

.

.

.

.

Tak nampak apa !!

Kabus tebal !

Sojuk !!!!

.

.

.

.

Takat ni je pandangan

.

.

.

.

Biliknya ok

Ada hot water heater

Toileteries

Ada bed warmer !!!!

.

.

.

.

Balkoni kat tingkat paling atas

.

.

.

.

.

.

.

.

Ambik hotel ni sebab ada balkoni ni

Ingat nak lepak-lepak kat sini .. Minum kopi ..:)

Duduk lah kau kat situ kedinginan :))

.

.

.

.

Banyak tingkat hotel ni

Kalau nak bermalam , ambik bilik besar yang ada tingkap besar

Nanti boleh nampak banjaran gunung berkabus yang ohsem petang-tetang nanti sambil duduk bawah selimut yang panas sebab ada bed warmer ..

Hahahhahaa … Sebab tak pernah pakai bed warmer .. Excited

.

.

.

.

Dah ..

Freshen up sikit-sikit

Throw big , small water..

Jom ronda bandar Sa Pa

.

.

.

.

Serius cantik dan tenang bandar Sa Pa ni

Banyak kedai menjual barangan hiking

North Face dan yang seumpamanya

Bukan yang ori lah tapi

Quite good quality

Saya beli satu jaket North Face . Merah . Cantik . USD 20

.

.

.

.

Jom turun ke sana …

.

.

.

.

Nampak suram sebab berkabus

Tapi still berwarna warna bandar ni !

.

.

.

.

Banyak sangat hotel sepanjang jalan besar ni

Don’t worry

Boleh je walk in..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Butik hotel yang ni nampak cantik

Dan bilik-biliknya menghadap gunung-ganang jugak

.

.

.

.

Dak Iyra yang reti bawak motor pun kata dia tak berani bawak motor kat sini

Nengoklah jalan dia tu ..

Bukannya aspal

Simen!!

Licin !!

.

.

.

.

Bekas jajahan France , maka banyak lah roti Perancis kat Vietnam ni

Sedap !! Crispy sangat kulit dia dan tak tebal .. Dalam dia lembut sangat !

Dok bincang dengan Dak Azie , Vietnam ni komunis kan ? Ya . Ha ah . Ya . Eh . Entahlah ..

Akhirnya bukak Google

The Socialist Republic of Vietnam, along with China, Cuba, and Laos, is one of the world’s four remaining one-party socialist states officially espousing communism.

Lepas baca dua-dua ‘ Ohhhhhhhhhh….’

.

.

.

.

Cosiana Hotel

Pun bagus

Tapi sebab kita orang just nak menumpang beberapa jam je di Sa Pa ni , tak lah tidur kat sini

Yang pentingnya … Makanan kat sini HALAL !!

Yezzzaaaaaaaaa !!!

Satu-satunya hotel yang menyediakan makanan HALAL di Sa Pa ni

Macam Hakak kata hari tu , ada je bir , wain hapakejadah tu kat sini . Janganlah kau minum .

Ada terbaca kat blog mana ntah .. Dia nampak tanda Halal kat satu tempat makan tu , tapi dia sangsi nak makan . Sebab ada jual arak sekali …

Kenapaaaa lah nak menyusahkan diri kan …. Dah terang -terang tulis Halal ..

Kat tempat orang, sesuaikan lah diri…

.

.

.

.

Makin jauh meredah kedinginan Sa Pa

.

.

.

.

Tiba-tiba jumpa rel keretapi atas kepala ?

Aik ..

Camna Hakak tak terbaca tentang benda ni ..?

This cannot be .. Benda besar gini termiss baca

Dari mana ke mana bendalah ni ??!!

.

.

.

.

Macam best je meredah kabus kat atas sana !

.

.

.

.

Ok

Dah jumpa dah jalan nak ke Cat Cat

Ini pembohongan besar ni !!

Tak ada nya 850 meter jauhnya !!

Penipuuuu !! Hahahhaaaaaaa

.

.

.

.

.

.

.

.

Jalan naik ke hotel baru buat kot ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Itu lah rel keretapi atas kepala tadi tu …

.

.

.

.

Bukak Google Translate

Ni ha dia translatekan ..

‘ Tau flowers n climbing muong flowers ‘

:)) Hapakebenda tu ……

Gitu pulak jadiknya

Ni sebab kalau nak taip , kena masukkan semua calit ke atas , calit ke tepi , koma , sabdu tu sekali ..

.

.

.

.

Mari teruskan usaha !

Sebenarnya kita orang nak ke Cat Cat Traditional Village

Mula-mula Hakak cadang nak ambik Hmong guide , trekking kat celah-celah sawah padi , tetapiiii …Budak kat hotel kata padi baru je ditanam , tak menghijau lagi.. Masih berlumpur-lumpur .. Tak cantik …

Maka nya kita ke Cat cat Village ni je lah

Boleh jalan kaki turun je bukit ke sana

Tetapi … What goes down must come up ..

Nak mendaki balik tu yang haru nya..

Itu kita pikirkan nanti gimana …

.

.

.

.

Antara camping site yang boleh di jejaki

.

.

.

.

Tiba-tiba sampai di clearing ni

Sayupnya mata memandang !!

Jalan tu lah yang kita orang kena jalan nak ke Cat Cat Village tu !!

Kannn !!

Kan dah kata penipu besar 850 meter tadi tu !!!

.

.

.

.

Setelah dizoomkan

Jauh lagi tuuuu !!!!

.

.

.

.

Ayuh !!

Usaha tangga kejayaan ..

Malaysia 🇲🇾 boleh!

.

.

.

.

Kerbau betul , bukan kerbau pendek ..

Kerbau betul ini adalah lambang kekayaan seseorang / satu-satu keluarga itu ..

.

.

.

.

Akhirnya sampailah ke pintu masuk Cat Cat Village

.

.

.

.

Boleh sewa baju-baju puak Hmong ni untuk fotografi  dan boleh je pakai sampai ke kampung kat bawah sana tu ..

Kita orang ?

:)) Baju-bajunya tirus-tirus !! Sebelah badan je muat !!

Tak ternampak perempuan Vietnam yang badan sedap-sedap kat sana . Semuanya tirus-tirus !!

.

.

.

.

Orangnya kurus-kurus.

Rumahnya kurus-kurus.

Selalunya .. Mak Apak buat rumah , bila ada anak kawen , mereka akan tambah satu lagi tingkat rumah kat atas rumah Mak Apak .

Bila sorang lagi adik beradik kawen , tambah lagi

Begitulah seterusnya … Hingga Abang Jamil mampos .. Eh ….

.

.

.

.

Kalau nak book hotel kat Sa Pa ni , make sure ada water heater ya..

Sejuk….

Malam boleh suhu boleh turun hingga bawah 10 degree C
.
.

.

.

Ok 👌

Sambung besok…

.

.

.

.

Advertisements