JAMBATAN VICTORIA , ENGGOR , PERAK

.

.

.

.

.

Kita tinggalkan BudakRock tu dekat U dia

Biar dia survive kat sana dengan on line lectures dia …

Masa datang hari tu , lalu Jambatan Sultan Abdul Halim ni

Rasa macam … Eh .. Panjangnya jambatan ni ..

Googled .. Yo laaa .. 24 km panjangnya !!

Masa nak balik ni siap kira … Sempat 4 1/2 buah lagu nak perhabiskan jalan atas jambatan ni !!

.

.

.

.

A scenic drive ..

Kiri nampak Pulau Jerejak

Kanan nampak laut

.

.

.

.

Ondewey balik , kita melencong ke Exit Kuala Kangsar

Masuk bandar Kola Kangso

Terus lagi , cari jambatan lama ni

Victoria Bridge

.

.

.

.

Ramai weh kat sini masa ni ..

Ini adalah masa dah boleh rentas negeri kali pertama dulu

Orang mula keluar ke sana ke sini melancong , balik kampung …

.

.

.

.

Jambatan ni dalam Kampung Karai

Dalam 15 km dari Bandar Kuala Kangsar

Karai ni kampung kecik . Dulu ada lombong arang batu . Tapi ditutup sebab harga arang batu dunia jatuh teruk

.

.

.

.

Dibina pada tahun 1900

Menyeberangi Sungai Perak

Belah sini Kampung Karai

Belah sana Kampung Seberang Karai

.

.

.

.

Landasan keretapi KTMB nya tu belah sana tu

Ada keretapi / komuter dok ulang alik

.

.

.

.

Train buff kan …

Suka laa …

 

.

.

.

.

Ada jalanraya kat bawah sana tu

Tu yang dia dok gayat tu ..

Tengah syok ngambik gambar , tiba-tiba ada keretapi lalu sebelah sana ..

Lagi lah dia gayat !

.

.

.

.

Ada ramai orang masa ni

Pandai-pandai lah cari angle atau editkan biar hilang semua orang lain tu

Banyak kayu , besi , paku , rel yang boleh buat korang tersadong kat sini

Hati-hati lah ya..

Hakak dah kena

Alhamdulillah fon tak jatuh , orang je hampir jatuh

 

 

.

.

.

.

Belah selatan landasan

Ada je orang ulang alik naik motor lintas jambatan ni

.

.

.

.

Kalau rajin bolehlah jalan sampai ke belah utara sana tu

353 m

 

.

.

.

.

The Victoria Bridge, at that time, was one of the most beautiful bridges in SouthEast Asia

Dah ..

Moh turun ke bawah jambatan

 

.

.

.

.

Kampung Seberang Karai kat sana nun

.

.

.

.

Kita orang nak ke Ipoh lepas ni .

Boleh patah balik ikut jalan datang tadi , atau ikut je jalan bawah jambatan ni

Jimat 30 minit mengikut kata Google Map kalau ikut yang ni

.

.

.

.

Sungai apa kat bawah jambatan tu ?

.

.

.

.

Sungai Perak

.

.

.

.

Ada cafe-cafe dekat dataran di tebing sungai

Lok , Suak Rambai dan Jawang adalah nama-nama kampung sekitar sini

.

.

.

.

Mengambil sempena nama Queen Victoria , obviously …

.

.

.

.

Kubu apa lak ni ..

Ni bangunan baru ni ..

Tak ada kena mengena dengan jambatan ni

Ini sebahagian daripada / dalam kawasan satu resort baru kat sini

Weh .. Dah 120 tahun umur jambatan ni !!

.

.

.

.

D’Village Resort

Macam menarik ..

Harga pun terjangkau

 

.

.

.

.

Ok

Puas hati dapat ke Jambatan Victoria

Last sekali ..

Kita ke Kampung Kacang Putih , Buntong , Ipoh ..

Cari kacang putih ..

Best !!

Banyak sangat pilihan !!!!!

Mana gambar kacang ?

Yilek …

.

.

.

,