KOTA KINABALU 3.0 : CORAL ZIPLINE PULAU GAYA-SAPI : TAMAN LAUT TUNKU ABDUL RAHMAN

.

.

.

.

Sunset di KK tidak pernah mengecewakan

.

.

.

.

Kita time-lapsekan ..

.

.

.

.

Sekilo RM90

.

.

.

.

Masak butter lah apa lagi…

.

.

.

.

Sedap yak amat !!

.

.

.

.

Malam dan hari terakhir di KK

Ambik Homestay di Aeropod

Dekat dengan KKIA . Senang . And ada bas percuma dari Aeropod ni ke bandar KK dan KKIA

Sebelah Stesen Keretapi Tanjung Aru

Ada info jadual tren

Penting ni .. Untuk masa depan..

Nanti kan nak naik Keretapi Ola Bola tu

.

.

.

.

Dah expert dah jalan di KK ni..

.

.

.

.

Apa nak buat hari last ni ?

Kita ke Pulau !!

Kali ni tak nak besar sangat cita-cita .

Nak ke sebuah pulau je

Pulau Sapi je

Kalau nak sewa alat snorkeling , sewa dari jeti jesselton ni

Murah

Kalau sewa bila dah dekat pulau , dua kali ganda harganya ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Testing .. Testing ..

.

.

.

.

Tiba-tiba ada dua nak lelaki besor !! :))

.

.

.

.

Biasanya yang pergi ke Taman Laut Tunku Abdul Rahman ni akan ke tiga buah pulau tu

Pulau Sapi . Pulau Manukan , Pulau Mamutik

Pulau Gaya je yang berpenghuni tetap

Di bahagian pulau yang menghadap bandar KK tu

Yang belah-belah lain tu tak berpenghuni . Ada satu dua resort je

.

.

.

.

Kita ke Pulau Sapi !

Make sure janji dengan boatman tu nak suruh dia datang ambik korang kat pulau tu pukul berapa nanti

Dan ingat muka dia , bot dia ..

.

.

.

.

Budak-budak ni sungguh dah tak keruan bila nengok air biru hijau jernih gitu !!

.

.

.

.

Hues of blue dari jeti Pulau Sapi

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ni baru di pantai barat Sabah

Kalau di pulau-pulau di Timur Sabah lagi tak keruan !!

.

.

.

.

Nak masuk ke Taman Laut ni kena barat Conservation Fee ya

Bayar sekali je di pulau pertama kita masuk

Simpan resit tu

Nanti bila masuk ke pulau berikutnya ada orang check resit

.

.

.

.

Tujuna utama saya ke sini ialah sebab nak naik benda ni

Zip line

Dari Pulau gaya ke Pulau Sapi

Zipline terpanjang di dunia antara dua pulau

The Coral Flyer

.

.

.

.

Tu harganya ..

.

.

.

.

 

Bayar

Nak simpan apa-apa barang , simpan kat ofis dia orang

Tak payah nak bawak barang

Sebab kita nak naik bot ke Pulau Gaya

Dari Pulau Gaya , zipline balik ke Pulau Sapi

.

.

.

.

Pulau Gaya

Cantik jugak pantainya

.

.

.

.

Ntah hapa lah tak habis-habis bincang tiga ketol ni ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Syuh ..

Cepat !

Panas !

.

.

.

.

Jeti di Pulau Gaya

Sana tu Pulau Sapi

Dekat je !

.

.

.

.

Sana tu bandar KK

Banjaran Crockers

.

.

.

.

Ikut je papantanda Coral Zipline

Kena daki bukit sikit

Nanti jumpa dia orang ni

Depa tolong pakaikan harness segala bagai

.

.

.

.

Abang Long and Ibu dulu

Kaki Ibu dah sejuk

Kahkahkahhh

.

.

.

.

Then mereka berdua

.

.

.

.

.

.

.

.

Nampak tak tali yang merentas pulau untuk zipline tu kat belakang tu ?

.

.

.

.

Ado ..

Cuba tenung betul-betul …

Antara dua pulau tu

Kejap sangat tapi !

Adalah dalam 15 saat kot ..

Or kurang ..

Tak perasan .. Sebab sedap menjerit !! :))

.

.

.

.

Anyhow …

Best !!!

Adrenaline rush !

.

.

.

.

Pantai di belah Pulau Gaya tu pun cantik sebenarnya

 

.

.

.

.

Kita mendarat balik di Pulau Sapi

Cari port baik bawah pokok

Bukak jajan , cari air , bukak kipas usb

Santai

Gua malas nak berbasahan mandi :))

.

.

.

.

Biarin aja tiga ketol tu yang mandi laut

.

.

.

.

Lain kali kena bawak tikar , tidur bawah pokok ni

.

.

.

.

Bilik airnya bersih kat sini

Akan jumpa biawak ni kat pulau ni nanti

Banyak !

Depa tak kacau kita .. Biarin aja

.

.

.

.

Tak puas belah sana

Pindah belah sini

Ada life guard yang memerhati kat sini

Kau terlebih , terkeluar daripada tali had kawasan , nanti preettttt preetttttt lah dia bagi warning

.

.

.

.

.

.

.

.

Ya udah

Mari balik

Petang nanti nak balik KL

.

.

.

.

.

.

.

.

Kalau tak kerana Covid 19 ni , dah dua kali lagi ke KK selepas trip ni .

Dah beratur plannya nak ke sana ke sini di Sabah tu

Jahat lah Covid 19 ni … :))

.

.

.

.

.

.

.

.