LANGKAWI SEPT 2019 [ I ]

.

.

.

.

Balik dari Kota Kinabalu malam

Tak sempat tidur nyenyak , subuh sepi-e nya terbang lagi

Tiket dah beli lama . Clash pulak dengan penghantaran Dak Kak Ngah ke Kota Kinabalu

Dah janji dengan budak ni nak bawa dia ke Pulau Lagenda

Pergi juga lah ..

.

.

.

.

Pukul 4 pagi dah bangun bersiap

Begitu teruja sekali !

Dengan beg troli dan seluor sentengnya …

Buggy tu di Bahasa Malaysiakan jadi ‘ bugi ‘ eh ?

.

.

.

.

Travel berdua je dengan dia

.

.

.

.

Sememangnya lah kalau dah sampai di Langkawi ni

Nasi Dagang Pak Malau lah yang dicari !

.

.

.

.

Hari tu dengar-dengarnya dah tutup yang dekat Ulu Melaka ni

Pindah ke Kuah . Adalah masaalah sikit dengan sekeliling

Tapi dah bukak balik , kawasan yang sama , sebelah tapak yang lama tu

You wont miss it

Nampak dari tepi jalan

.

.

.

.

Boleh parkir dekat luar dan ke dalam

.

.

.

.

Nasi Dagang Pak Malau adalah sedap !

Ada lauk daging , ayam dan ikan

Sepinggan RM10

Habis sepinggan dia makan

.

.

.

.

Volkswagon lama yang dulu tu masih ada

.

.

.

.

Suruh dia ke tengah bendang

.

.

.

.

Gunung yang tinggi tu Gunung Raya

.

.

.

.

Kawasan ini dipanggil Gegelang Mahsuri

Mahsuri Ring

Apa tu ?

Nanti cerita

.

.

.

.

Dia nak pergi sampai hujung sana tu .

Menjerit panggil dia balik !

Jauh nho !

.

.

.

.

Boleh jugak makan-makan dekat wakaf-wakaf kecik tu

.

.

.

.

.

.

.

.

Pak Malau nya ada

Tak sempat pulak nak bertanya rumah apa tu ..

Homestay kot

Rumah lama yang dibuka dan dipasang balik di sini

.

.

.

.

Ini lah ceritanya pasal Gegelang Mahsuri tu

.

.

.

.

Tapak hentaman meteor 10 juta tahun dulu

Membentuk satu kawasan berbentuk ladam kuda

Yang sekarang menjadi bendang

.

.

.

.

.

.

.

.

Tu ha

Nampak bentuk ladam kudanya dari atas Gunung Raya

.

.

.

.

 

 

Menjadi kawasan bendang yang subur

.

.

.

.

.

.

.

.

Sayur kangkung ulam kucai,

Makan dalam bulan puasa,

Tuan hamba semua datang beramai-ramai,

Boleh Pak Malau tahu dari mana?

Panyun yang selalu Pak Malau jual kepada pelanggannya ..

.

.

.

.

Been there

Ate that

Wajib saya singgah kalau naik ke Langkawi

.

.

.

.

Next

Kita ke Kota Mahsuri

Sebenarnya , dah agak sendu dah Kota Mahsuri ni

Lengang

Masih ada kumpulan pemain muzik traditional yang menghiburkan pengunjung nya tapi

.

.

.

.

Tujuh keturunan dia sumpah Langkawi padang jarak padang tekukur

.

.

.

.

Plumeria alba

Cananga

Yang wangi

Macam kat Bali

.

.

.

.

Ghalit dia membaca lagenda

.

.

.

.

.

Telaga Mahsuri yang dikatakan tak pernah kering airnya walaupun di musim kemarau

.

.

.

.

Masih sebahagian dari Kawasan Gegelang Mahsuri

.

.

.

.

Dalam Rumah Penghulu

.

.

.

.

Next

Kita ke Underwater World Langkawi

Dah lama nak masuk sini ni tapi sebab macam err.. mahalnya .. maka selalu skip je tempat ni ..

Gecko

Kot

Lupa

.

.

.

.

Got a small aviary

Tapi kecik sangat kot

Tak ke mana Flamingo tu boleh terbang

Pi mai pi mai tang tu

.

.

.

.

Kelah

.

.

.

.

 

Inilah yang kita orang cari-cari !

Dak-dak penguin ni !!

My favourite ; Emperor penguin

Tak ada di sini tapinya

.

.

.

.

Ada satu tempat yang agak luas lah untuk African Penguins ni

Comellah sangat terkedek-kedek ke sana sini

.

.

.

.

Tengah mesoarat

.

.

.

.

Dua spesis penguin yang dari South Africa

.

.

.

.

Next

Kita jumpa Rockhopper Penguin pulak

.

.

.

.

Sebab dia suka melompat-lompat

Maka nya nama nya gitu

.

.

.

.

Comellah ya amat ngikut je kita orang !

.

.

.

.

Dua spesis penguin yang amatlah majestic pada saya

Yang ni tak ada di Underwater World ni

.

.

.

.

Next ..

Jumpa pula mereka ni !

Alahai !!

Kenapa comel sangat ni  !!??

.

.

.

.

Smiling pancake !

.

.

.

.

Dok ikut je kita orang ke kiri kanan tangki

.

.

.

.

Hilang kejap .

Datang balik bawak kawan

.

.

.

.

Kawan hilang

Datang balik bawak mak dia !!!!

.

.

.

.

Next

Sea anemone dengan clown fish dia

Fun fact : All clownfish are born as males. When the dominant female of a group dies the largest male will turn itself into a female, this change cannot be reversed back.

.

.

.

.

Tapak Sulaiman

Fun fact :

The average lifespan of a sea star is 35 years.

.

.

.

.

Upside down jellyfish

Fun fact : A group of fish is called a school. A gathering of dolphins is a pod. Several otters makes up a romp. And an assemblage of jellies is a swarm or, better yet, a smack.

.

.

.

.

Ini apa ek ?

Sea anemone juga kan..

.

.

.

.

Masamnya muka ikan yang kat depan tu!

.

.

.

.

Akibat ingatkan mempunyai memori yang hebat macam duku-dulu , dan tak snap apakan nama sebenar ketam ini

Maka kita panggil ketam laut dalam aje lah ya

.

.

.

.

Yellow Tang

.

.

.

.

Pine Cone Fish

.

.

.

.

Ikan dan kolong

Yang celah kolong tu Moray Eel

.

.

.

.

Er..

Udang Lupa

.

.

.

.

Kuda Laut

Fun Fact : Seahorses have no teeth and no stomach. Food passes through their digestive systems so quickly, they must eat almost constantly to stay alive.

.

.

.

.

Giant Garouper

Boleh membesar hingga 400 kg !

Fun Fact : They live in small groups, with one male and a harem of females.  One of the weirdest facts about the giant grouper is if the male dies, one of the females is able to turn into a male and take over the harem.

.

.

.

.

Alaskan King Crab

Fun Fact : Since the blood of crabs contains hemocyanin, a copper-containing pigment, once oxygenated, it turns blue

Macam belangkas

.

.

.

.

Octopus

Bila marah akan jadimerah

Fun Fact : And each octopuses arm has a mind of its own.

.

.

.

.

Olive Ridley Sea Turtle

Graceful creatura

Fun Fact : The sex of an Olive Ridley Turtle can be affected by the temperature at which the eggs are incubated.

.

.

.

.

Menarik Underwater World Langkawi ni

Kalau datang masa Penguin , Sea Lion feeding lagi best

Cute sangat penguin tu beratur tunggu ikan !!

.

.

.

.

 

 

 

Advertisements