HIDDEN GEMS OF BALI : #NOTMAINSTREAMBALI : PURA LEMPUYANG

 

.

.

.

.

Hari terakhir kami di Pulau Dewata

Kita ke timur pulau pula

Kita mencari ‘ cinta ‘  …Dalam 70 km dari Sunrise

Dan hah ??!! Dua jam !!?? 70 km je pun 2 jam !

Heriyanto pesan pukul 3 pagi dah kena bertolak kalau nak kejar matahari naik kat sana tu ..

Maka nya semua siap-siap packing baju segala bagai ke dalam beg

Pagi esok sauk je bawak masuk kereta..

Dah siap-nak belit shawl..

Wehhh … Mana anak tudung aku weh !!!

Bongkar lah balik beg padat tu mencari anak tudung !!!! Punggah balik segala isi perut dia .. Hadoi !!!!

Tak sempat sarap pun sebab awal pagi sangat !

.

.

Masuk kereta , semua sambung tidoq

Doa je lah Si Heriyanto tu tak ngantuk mensetir mobil ..

Tiba-tibaaa …

Ya udah .. Bangun !

Ini udah sampei ke Bukit Cinta !

Pandang keliling ..

Weh … Gelap yak amat !

Pukul 5 pun belum … Mana nak nampak Bukit Cintanya !!

Aku tahu lah tempatnya ..

Kena meredah semak .. Semaknya pun tak nampak!

Takkan lah nak duduk dalam kereta ni sampai matahari naik !

Otak masih beku sebab sejuk dan ngantuk ..

Si Heriyanto suggest kita pergi lah dulu ke Pura Lempuyang

Dekat aja ..

Tak masuk list pun Pura Lempuyang ni sebab kenapa eh …? Lupa

Ohh .. Sebab ada baca kena daki seribu tujuh ratus lebih mata tangga kalau nak ke gapuranya yang cantik itu !

Tak kosa den !!

Tangga semejid pun kau tak panjat pepagi buta sampai seribu mata tangga , ada hati nak panjat tangga pura tinggi gitu !

.

.

.

.

Google dan google

Dekat je . 14 km je dari Bukit Cinta tu ..

Pergi je lah ….

Sambung tidoq balik..

Tak dan nyenyak dah sampai !

.

.

.

.

Om Swastyastu

“Om Swastiyastu”, meaning ‘Peace and greetings from God’.

Biasanya bila jumpa Orang Bali , kita ucapkan ni

Macam Salam kita tu lah

Macam May God bless you lah ..

.

.

Kita orang yang first sekali sampai !!!

Senyap sunyi lagi

Ada penjaga pura beberapa orang je

Pondok untuk tamu nya dah bukak lah tapi

Banyak larangan eh kat Pura Lempuyang ni

Bukan kat sini aje . Semua pun Pura lah .

Kalau period tak boleh masuk . Kena pakai ikat pinggang . Jangan buat aksi-aksi lucah atau kiss-kiss

Bayi bawah 105 hari umurnya pun tak boleh masuk ke Pura

.

.

.

.

Tak ada bayaran untuk masuk ke Pura Lempuyang ni

Buat masa sekarang ni lah

Hanya diminta donasi aja . Berapa pun tak apa .

Agak -agak lah tapi ya .. Takkan lah nak bagi 1000 Rupiah aje kan …. Melampau ..

Tak tahu lah masa akan datang

Bila dah lagi masyhur nanti , lagi ratusan yang datang , mungkin kot kena bayaran

Sewa kain sarong 10 000 Rupiah

Bukan sarong as in kain sarong sebenarnya . Belit keliling pinggang dan ikat

Depa yang akan ikatkan

Kalau ikat sendiri mau terburai masa daki tangga nanti !!

Helok je terletak sarongnya !!

Boleh pilih nak warna apa .. Ada banyak !!

.

.

.

.

Rupa 7 tingkat rupa-rupanya Pura ni

Tu yang tak masuk dalam list Pura Lempuyang ni .

Ini peta nya

Dari google

Pura Penataran Lempuyang

Pura Madya Lempuyang

Pura Telaga Sawang

Pura Telaga Emas

Pura Pucak Bisbis

Pura Pasar Agung

Pura Lempuyang Luhur – Pura yang tertinggi dan most sacred

Kalau sampai Pura Lempuyang Luhur tu yang seribu tujuh ratus lebih mata tangga tu !

.

.

.

.

Kalau nak yang ni

Yang dipanggil Gateway To Heaven

Yang banyak dekat IG tu

Yang kalau bergambar kat sini bak di tepian kolam yang hening .. Dengan reflection yang cantik .

Dekat je

Dalam 10 minit menonggek hup hap hup hap naik jalan yang curam dan tangga ..

Ini Pura Penataran Lempuyang

Masa ni bulan masih mengambang

Cantik sangat !!

.

.

.

.

 

Yang ni ada tiga set mata tangga , dipanggil paduraksa untuk ke kawasan pura yang di belah atas , Utaming Mandala

Orang kebanyakan tak boleh naik ikut tangga yang tengah tu

Itu untuk Mangku

Macam Tok Imam kita lah ..

.

.

.

.

The temple compound is divided into three areas:

The outer sanctum of the temple ( Jaba Pisan or Nistaning Mandala),

The middle sanctum (Jaba Tengah or Madya Mandala),

And the inner main sanctum (Jero or Utamaning Mandala).

Entrance to the outer sanctum ( Jaba Pisan) is marked with a white-painted candi bentar split gate.

Gapura ni memisahkan Jaba Pisan dan jJaba Tengah

.

.

.

.

Sejuk bah di sini

Menggelatuk jugak lah

Pura yang ni . 600 meter dari paras laut

Yang paling tinggi , 1200 meter dari paras laut

Kita prektis dulu pose mana yang cantik untuk bergambor ni karang …

Untuk semua pengunjung Pura , nanti akan ada penjaga Pura akan datang merenjis air suci mereka kepada pengunjung

.

.

.

.

Kita orang adalah orang yang pertama sekali sampai

Tiba-tiba disuruh beratur di balai di Jaba Tengah tu ..

Aik .. Pesal …?

Paling depan beratur , sebab paling awal sampai

Hujan dah mula renyai-renyai

Tiba-tiba Gunung Agung mula menampakkan diri

Dan kita orang terus dipanggil satu persatu , berdiri di tengah gapura

.

.

.

.

Mendung dan awan tebal

Tapi tak apa .

Masih nampak Gunung Agungnya .

.

.

.

.

Si Obsesi Gunung Berapi ini sangat teruja kerana dapat menambah satu lagi koleksi Gunung Berapi dia !

.

.

.

.

Dapat sebelah kaki Gunung Agung pun jadi laa…

.

.

.

.

Dan dia makin menghilang !

.

.

.

.

Terus bersembunyi !!

Alaaaa …

.

.

.

.

Tak apa ..

Tak berapa ada rezeki di sini dengan Si Agung itu

Tetap cantik dan puas hati

.

.

.

.

The inner main sanctum ( Jero or Utamaning Mandala).

Paduraksa yang diapit oleh dua ekor naga

.

.

.

.

Kalai nak naik ke Pura -Pura yang di belah atas lagi tu , naik ikut tepi

.

.

.

.

The middle sanctum ( Jaba Tengah or Madya Mandala),

Gitu lah rahsianya untuk mendapat ganbar refleksi yang cantik tadi tu ..

Mana ada kolam yang hening bening !

Guna cermin aja

Tapi kena ada skill

Saya dah cuba .. Tak menjadi

Kena adjust betul-betul . Kena pandai imbang cermin

.

.

.

.

Gitu ha ramainya yang tengah beratur bila kita orang siap bergambar!

Ada 3 lapis barisan tu!

.

.

.

.

Memang pandai lah siapa yang mereka cipta cara bergambar kat sini guna cermin tu !

Dan yang tukang ambik gambarnya ..

Jangan lupa pulak bagi tips pada yang tolong ambik gambar tu ya …

.

.

.

.

Gini ha…

Magical …

Ini yang kami nak sebenarnya …..

Agung malu-malu pula ….

 

.

.

.

.

.

.

Advertisements