HIDDEN GEMS OF BALI : #NOTMAINSTREAMBALI : SUBAK JUWUK MANIS : PASAR SENI UBUD

.

.

.

.  

Dah puas hiking-hiking manja di Campuhan , kita balik ke pangkal jalan

Tak sampai ke Karsa Kafe tu pun sebenarnya kami ..

Kalau nak layan sampai ke hujung , ada dalam 8 km .

Karsa Kafe ni kat sebelum pertengahan ridge tu  

.

.

.

.

Ikut balik jalan yang datang tadi Jalan yang sejuk dan redup tu

.

.

.

.

Biasa wae …

Tersangkut tepi jalan .

Takut nak lintas

Nak lintas banyak kenderaan

Sorang je berjaya lintas

Yang lain kirim je pertanyaan pada dia tanyakan malam ni ada tarian apa kat Pura depan tu

 

.

.

.

.

Jumpa Muzium Puri Lukisan ni

Macam menarik  

.

.

.

.

Ada gapura yang cantik di pintu masuknya

.

.

.

.

Yang ni pun cantik banget!

Bincang-bincang ..

Jom aa masuk muzium ni

Tanya harga .. 80 000 rupiah untuk 3 orang , dua gratis

Mahal jugak wehh..  

.

.

.

.

Tak jadi masuk lah gitu

Bergambor je lah

.

.

.

.

Sungguh tak kayu lah dia ni bila bergambar

Kalau aku … Bukan setakat kayu , batu , paku , dinding pun tak sekayu aku !

Kahkahkahhh

.

.

.

.

Tak ada apa kat atas tu weh…

.

.

.

.

Ni bahagian dalam muzium tu

Besar jugak kawasannya

And satu lagi sebab kita orang tak rasa sangat nak masuk , sebab modern art .

Kalau tradisional Bali Art tu mungkin aaaa…

.

.

.

.

Pura Dalem

Cantik dengarnya kat dalem tu

Kenapa eh tak masuk … ?

Lupa ..

Kejar masa kot

.

.

.

.

Betul- betul tepi Muzium Puri Lukisan tu saya ternampak ni

Subak Juwuk Manis

Memang nak ke sini sebenarnya !!!

” Magical Rice Field In Ubud “

Atau ada yang panggil Kajeng Rice Field

Ada tau , yang buat guided tour ke sini

Ada dalam Klook

Mahai pulak tu .

Kira ikut kepala

Padahal boleh aje jalan sendiri

.

.

.

.

Jangan terkejut pulak bila kena lalu celah- celah , belakang rumah orang

Bersih je tapi

Lalu tepi tebing sungai pun ada

Tak jauh pun

.

.

.

.

Tengah nengok simen konsep Bali kot …. ?

.

.

.

.

Nanti akan sampai kat satu sempang , ambik ke kanan

Ikut sign board ke Sweet Orang Cafe tu  

.

.

.

.

Terus je jalan ikut jalan kecik tu

Celah-celah pokok kelapa

 

.

.

.

.

Ada bunyi air mengalir sepanjang denai ni

Dari subak kat belah kanan tu

Bersih airnya  

.

.

.

.

Subak tu apakebendanya…?

Ni ha

Sistem pengairan untuk satu kawasan bendang  

.

.

.

.

Laluan merah tu yang kita orang lalu 

Memang tahu ia akan jadi satu loop dan akan sampai balik ke jalan besar tu semula tapi sebab dah penat dan lapar kita orang tak lengkapkan satu loop Kajeng Rice Field tu .

Patah balik ke pangkal jalan

Satu lagi hujung nya adalah dekat Starbuck dekat Pura Saraswati kat depan sikit tu  

.

.

.

.

Kita teruskan perjalanan

Dah nampak dah sawah padi Banyak yang dah panen

Dah dituai

Silap musim laa  

.

.

.

.

Anyhoo …

Still cantik tapi nya

Ada pondok-pondok kecil kat tepi denai

Ada yang offer art class , cooking class  

.

.

.

.

Cuaca tengah cantik pulak tu kat sini  

.

.

.

.

Adalah jumpa sorang bule ni naik moped , dari hujung sana

Tapi dia patah balik ke pangkal jalan sebab hujung tadi tu kena daki tangga / bukit  

.

.

.

.

Kalau tengah menghijau atau menguning ni memang cantik dia boleh nangis aaa  

.

.

.

.

Ada je pura kecik ( Er … Nama nya pura jugak ke ? ) sepanjang denai ni  

.

.

.

.

Untuk musim baru yang akan datang  

Tanam bibit padi

Dah besar , pindahkan ke sawah 

.

.

.

.

Sejuk dan nyaman je kat sini sebenarnya

Sebab ada teduhan pokok-pokok kelapa  

.

.

.

.

Ok Time untuk photoshoot dia ….

Letak satu je lah yang paling helok

.

.

.

.

 Best betul suasana kampung kat sini ni  

.

.

.

.  

.

.

.

.

Ada orang dah lupa Rule of Third yang saya ajar

Kena lah diedit untuk ketepikan subjeknya  

.

.

.

.

Ni ha contohnya …

Lupa Rule of Third  

.

.

.

.

But then ..

Rules are made to be broken

Kadang- kadang subject right smack in the middle pun cantik

Gini..  

.

.

.

.

Cobaan untuk nampak kurus dengan gaya sebegitu

Dah nampak macam tahan kentut kau kan!!? ;))  

.

.

.

.

Bawak budak budak bandor ni nengok sawah

 

.

.

.

.

Dah macam orang-orang dah Dak Iyra tu

 

.

.

.

.

Dekat Ubud ni memang banyak kawasan sawah padi

Tapi yang main stream orang pergi / dibawa ialah Tegallalang tu  

Aku saspek padi kat Tegallalang pun dah panen macam kat sini..

Tak indah sangat lah ..

.

.

.

.

Ni contoh yang itinerary mainstream

Mesti ada ke Tegallalang

Nengok dari atas je lah tapi

Tak ada turun jalan-jalan atas batas redah batas orang lompat atas batas sib baik tak jatuh dalam bendang

.

.

.

.

Kalau pakai warna oren mesti lagi menyerlah kan!!?

 

.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

Ya udah

Yok balik Nak shopping ni!!  

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Rumah lama bersarang semak pun cantik  

.

.

.

.  

Menung apa ntah

.

.

.

.

Ini lah peta Kajeng Rice Field tu tadi

Yang kuning tu untuk lengkapkan satu loop  

.

.

.

.

Ada cooking class

Art class

Ada warung

Semua kat belah dalam lagi

.

.

.

.

Ok Next !

Kita ke Pura Saraswati

Di tengah Bandar Ubud

Punyalah ramai orang tapi!!

Rengsa aku nengok !!

Ambik gambar seadanya aje lah

Belah depan aje

Kat sini pun setiap malam ada persembahan Tari Kecak , Legong

Ada jadualnya

Ada yang menjual tiket kat entrancenya

 

 

.

.

.

.

Cantik sebenarnya Pura ni .

.

.

.

Dah tak larat dan lapar dah sebenarnya masa ni

Jom cari makan!

But no Ubud Halal Beger !!

Kata Dak Iyra

Alaaa …Beger dia nampak best ..

  .

.

.

.  

Google ‘ Halal food around me ‘

Jumpa kedai ni

Warung Ijo Ubud

Buy 1 Coconut , get free toilet 🙂

.

.

.

.

Boleh tahan lah harganya

Tak macam kat Ayam Tulang Lunak dan Daal semalam tu

.

.

.

.

Gado-gado dia sedap ya amat !!

Tambah dua pinggan !

.

.

 

5 orang makan , dengan air .

Tak sampai 150 000

Kalau dekat Indonesia , saya mesti mintak air Terung Belanda / Tamarillo dan Jeruk Es dan Teh Botol

Sedap !!

 

.

.

.

.

Sebelah Warung Ijo ni ada money changer


.

.

.

.

Seterusnya

Aktiviti yang best ni..

Merayau-rayau di Paser Ubud !!

Semua memang dah plan nak beli beg rotan Bali ni banyak-banyak !!!

Siap dah prepare beg spare untuk hasil tuaian nanti !

Nengok lah tu !!

Cantik-cantik Beb !!


.

.

.

.  

Ini lah insan yang berjaya menawarkan harga beg itu gila-gila !

Dari 180 000 rp turun jadi jauh lebih murah [ aku tak ingat :)) ] 150 000 kot

Beg-beg ni ada 3 saiz tau

S.M.L

Yang S kita orang dapat 80 000

M dapat turun 110 000

L rasanya dapat 150 000

Ada yang betul -betul rotan Bali – Mahal sikit

Saiz yang sama tapi murah , bukan rotan . Plastik 

Kena pandai nengok 

 

.

.

.

.

Kahkahkah ..

Gua punya 8 buah beg Beb !!

Pakainya ntah bila

Last-last aku jual dekat Carousell nanti

Dak Nina cerita , last week dia jalan dekat Central Market . Depa letak harga RM 200 sebuah beg Bali tu !!

Jom jual kat sana Beb !!

Dream catcher kat belakang tu pun cantik-cantik !

Beli jugak

Yang kecik-kecik aje

.

.

.

.

Yang peliknya .. Baju batik untuk cewek tak ada !

Tak ada langsung !

Tie dye adalah

Tu pun pesen gaun-gaun gitu ..

Kami anak beranak dah plan nak beli kemeja batik  , blouse batik ..

Nan hado !!

Baju kemeja batik cowok banyak

Yang gini 100 000 rp je

Kain cantik dan lembut pulak tu ..

Corak pun cantik 

.

.

.

.

Dia ni beli 3 buah beg Bali tu !

Tu yang happy semacam tu !

 

.

.

.

.

Panjang jalan ni.

Macam-macam kedai ada!

Ini one of the highlight of trip .

Nak jalan-jalan [ je ] di Pasar Seni Ubud macam Julia Roberts !!:))

.

.

.

.

Ok

Kami dah puas hati ..

Banyak dah tangkapan hari ini !

Rupa-rupanya dekat je hujung pasar ni dengan Pering Bungalow tu ..

Kedai-kedai kat sini tak bukak sampai malam ya .

Jangan lambat ..

Dah nak balik baru tahu Jalan Karna namanya …

 

.

.

.

.  

Malamnya ..

Jumpa satu lagi kedai makan Halal

Rumah Makan Nasi Padang Sanak

Dalam 15 minit jalan dari penginapan

Pun sedap

Dan murah

5 orang makan dan minum , dalam 120 000 je

Banyak je kedai makanan yang Halal kat Ubud ni

Orang tak nak stay sini sebab katanya susah nak makan kat sini ..

Tak lah susah sangat pun ..

Usaha tangga kejayaan

.

.

.

.

Wallaweh  !!!

17 ribu steps Beb!

10.6 km 

Je …

 

.

.

.

.

 

 

 

 

.

.

.

.

Dah ..

Sambung esok …

.

.

.

.

 

Advertisements