HIDDEN GEMS OF BALI : #NOTMAINSTREAMBALI : CAMPUHAN RIDGE WALK : BUKIT CAMPUHAN , UBUD

.

.

.

.

Pagi hari kedua

Masih di Ubud

Malam tadi syok tidor sebab kepenatan kot…

Hari ini kita nak menyelusuri bandar Ubud

Kami nak ke Campuhan Ridge Walk

Dekat je dengan Pering Bungalow ni ..

Sebelum tu .. mari kita bincang nak pakai baju warna apa untuk hari ini !!

Setelah mendapat persetujuan semua .. Kuning !!

 

.

.

.

.

Kuning dan renda Bali

.

.

.

.

Geng Bilik Bimasena dah plan awal-awal nak bernuansa kuning .

Siap suruh saya bawak extra shawl kuning 

Cantik sungguh gaun kuningnya..

 

.

.

.

.

Budak ni ada sipi-sipi je warna kuning nya …

.

.

.

.

Mini-me menyerlah dengan gigi eh baju kuningnya ..

.

.

.

.

Kalau ada wifi gini lah pemandangannya ..

.

.

.

.

Pokok Paku Langsuyar

Dah namanya gitu ..

What do you expect kan… ?

Ada kawan saya beli pokok ni dari Orang Asli kat tepi jalan kat mana ntah

Bawak balik rumah ..

Gantung dekat pokok dekat buaian .. Malam-malam nampak buaian tu berhayun sendiri ..

Nampak sosok putih main hayun-hayun dekat buaian tu

Terpaksa lak pulangkan balik pokok tu …

.

.

.

.

Teruja nampak daun caladia yang besar

.

.

.

.

Sebenarnya banyak lagi penginapan pada jalan yang sama dengan Pering Bungalow tu ..

Tengok lah tu !! Tapi banyak yang tak listed dengan Agoda / Booking.com

Tu yang tak jumpa masa nak cari hari tu ..

.

.

.

.

 

 

Aku tak tahu lah apa yang kita orang bincangkan sampai Dak Azie buat muka macam tu …

.

.

.

.

Tu pun satu penginapan Gayatri Hapantah ..

.

.

.

.

Uniknya nama kedainya ..

.

.

.

.

Jumpa kolam air kecik depan kedai

Ada orang tu nak buat kolam air gini jugak kat rumah dia

Aku dah bayangkan kucing-kucing dia kecebum dalam kolam tu nanti !! :))

.

.

.

.

Nama kedai tu ‘TandaMata’ .

Saya suka nama itu !!

.

.

.

.

Wish you were here

.

.

.

.

Jangan memain!! Salah seorang kawan saya ni surfer tau!!

.

.

.

.

Sila aktifkan pengeluaran kad untuk luar negara sebelum terbang

Saya terlupa

Salah seorang kawan saya juga merupakan sebuah bank .. 🙂

Love you guys !!!

.

.

.

.

Di setiap lorong di Ubud tu akan ada papan tanda gini

Sesiapa nak tidur di Ubud silalah rujuk kat situ ..

.

.

.

.

Celah-celah rumah orang pun cantik bah ..

.

.

.

.

Kat Malaysia , kata Dak Azie . Selalu dengar dan baca . ‘ Rumah berkonsepkan Bali ‘

Salah satu tujuan utama dia datang Bali adalah sebab nak nengok apa yang konsep-konsep Bali ni ..

.

.

.

.

A Balinese preparing a Canang Sari Ca- “Indah” . Nang – “Tujuan” Bertujuan memohon keindahan

.

.

.

.

Ini bukan berkonsepkan bali lagi ..

Ini betul-betul di Bali ..

Cantik gapuranya .

.

.

.

.

Sebuah pura yang cantik di Ubud Pura Dalem

Setiap malam ada persembahan tarian di sini

Ada Kecak , Barong , Kecak Api , Legong Ikut hari nya lah tapi .

Dan petang-petang Kalau nak masuk ke dalam pura ni siang hari boleh aje .

Ada bayaran . RP10 000 rasanya .

Dan kena pakai sarong

Kalau period tak boleh masuk ya

.

.

.

.

Kita teruskan menapak mencari jalan ke Campuhan Ridge itu ..

Akan lalu di jalan yang redup ni ..

Sejuk berangin aje kat sini

.

.

.

.

Gigih tunggu tak ada kenderaan

.

.

.

.

Nak bergambor sebab jalan ni cantik !

.

.

.

.

Jalan sampai korang jumpa Warwick Ibah Villa and Spa ni

Masuk kat entrance tu

.

.

.

.

Jangan ke kanan tu

Tu ke resort

Ada guard kat situ yang jaga takut kalau ada yang salah masuk kot

.

.

.

.

Terus je ke kiri dekat entrance Warwick Ibah tu

Turun bukit tu

.

.

.

.

Curam jugak bukitnya

.

.

.

.

Mengah mintak napas masa nak balik nanti ni karang ..

.

.

.

.

Korang akan dengar bunyi sungai ..

Campuhan maknanya pertemuan dua sungai

.

.

.

.

Kat sini , ambik jalan yang turun ke bawah tu , ke kanan

Kalau ke kiri , nanti ke Pura Gunung Lebah tu

.

.

.

.

Cantik ukiran di Pura Gunung Lebah ni

.

.

.

.

Lepas jumpa pura tu , jalan agak mendaki Daki manja-manja je

.

.

.

.

Dan akhirnya ..

Akan jumpa pemandangan gini ..

Campuhan Ridge

Bukit Campuhan

Bukit Cinta Campuhan – Nama ni baru diberi akhir-akhirnya..

.

.

.

.

Aku takut sikit masa nanti tumbuh lah sarang burung , sarang burung tempua , I < heart > Campuhan kat sini

Macam kat tempat-tempat main stream yang lain tu

.

.

.

.

Dah nama ridge

Maka nya trek ni kat tengah-tengah ridge tu

Kat belah kiri dan kanannya lembah

.

.

.

.

.

.

.

.

Kalau sampai ke hujung , dalam 8 km.

Dalam 3 jam jugak trek ni

.

.

.

.

Kalau tak nak sampai ke hujung , patah balik ke pangkal jalan

Ke kiri dan kanan ridge akan nampak resort , hotel , rumah kat bukit belah sana

.

.

.

.

Jom main nyorok-nyorok kat dalam lalang !

.

.

.

.

Atau loncat-loncat !

.

.

.

.

Or posing-posing ayu ..

.

.

.

.

Awan yang dramatik ..

Seram jugak kalau hujan sebab menang tak ada tempat berlindung !

.

.

.

.

Hiking diteruskan..

.

.

.

.

Ada sorang bule perempuan dok jogging kat sini

Tiga kali dia lalu depan kita orang , kita orang masih dok syok tak bergerak ngambik gambar

.

.

.

.

Lush greeneries belum tercemar dengan resort lagi

.

.

.

.

Lalang di lereng bukit ni smooth je rupanya.

Macam boleh golek je ke bawah sana tu

.

.

.

.

Portrait mode fon ni adalah cun sangat !

.

.

.

.

.

.

.

Bau hutan adalah best sangat kat sini !

Pagi hujan renyai-renyai sebelum kita orang keluar

Tu yang naik bau hutannya bila matahari naik ni

.

.

.

.

Fazz Ahmad the Wrapper

.

.

.

.

Si Tukang Bawak Botol sebab baju dia banyak kocek

.

.

.

.

The day the child realizes that all adults are imperfect, he becomes an adolescent; the day he forgives them, he becomes an adult; the day he forgives himself, he becomes wise.     

.

.

.

.

We are best friends. Always remember that when you fall, I’ll pick you up, after I finish laughing.

.

.

.

.

Geng Campuhan

.

.

.

Sorang macam artis tengah photoshoot

Sorang macam Direktor Ahmad Nisfu

.

.

.

.

In the world of safe hues, like black, red and white, yellow shouts: “Look at me. I’m happy!”

.

.

.

.

Kaki photobomb betul dak Abang Long ni

.

.

.

On the way patah balik , kita orang stop dekat swing ni

See ..

Kat mana -mana yang femes kat bali ni nanti mesti lama-kelamaan akan tumbuh Bali Swing lah .. sarang burung lah .. sarang tempua lah … 😦

Dak Iyra nak coba

Rp 50 000

Tapi bila ada bule nak coba .. Rp 70 000 :))

.

.

.

.

Muka penuh cuak

.

.

.

Kahkahkahkahh..

Sejuk tapak kaki aku nengok beb !!

.

.

.

.

Lama tak peygang DSLR

Lupa betapa cantiknya gambar gini dengan DSLR Ni guna 40 mm

.

.

.

.

Choi !! Boleh dia dongak kepala gitu !!

.

.

.

.

Lepas tangan lak !!!  

.

.

.

.

Terangkat-angkat kaki aku nengok dia terhayun gitu !

.

.

.

Biarin aja Dak Iyra tu kat situ !

Lepas hayun-hayun .. Rasa lapar pulak..

.

.

.

.

.

.

.

.

Mee Sedap yang tersedap yang pernah saya rasa .

Hahahahaha..

Sebab lapar kot !

.

.

.

.

Ya udah Jom balik ke pangkal jalan

Macam menarik je Bali Spa

Tak sempat tapi

 

.

.

.

.

.

Geng Ada Hati Nak BerYoga

.

.

.

.

Ada yang minat dengan Abang Long

.

.

.

.

Nama dia Bobo

Cantik weh lensa 40 mm ni !

.

.

.

.

Akhir kata ..

Cantik Bukit Campuhan ni !!

Bukan mainstream

Tak jumpa seorang pun orang Malaysia kat Ubud ni .

Apatah lagi Bukit Campuhan ni..

.

.

.

.

 

#notmainstreamBali ticked .. . . . .

Next entry another hidden gem Bali

.

.

.

.

 

Advertisements