TAMAN BOTANI PERDANA

.

.

.

.

Mari kita ke Taman Botani Perdana

Nak ke Rumah Kartun dan Komik ni sebenarnya

Macam tutup tapi . sebenarnya tak jumpa pintu masuknya

Dan lagipun nak ronda-ronda taman je sebenarnya …

.

.

.

.

Pagi jugak masa sampai kat sini ni.

Matahari dah naik tapi nya

Boleh parkir kenderaan di parkir bertingkat dekat pintu masuk utama taman ya ..

.

.

.

.

Panggung Anniversarinya pun dah lawo dan canggih ..

Tu kat belakang sana tu

.

.

.

.

Inilah peta Taman Botani Perdana nya ..

Luas yak amat !

La haiii .. Terpotong pulak tulisan kat tepi tu …

.

.

.

.

Ada dia ni ha …

Idea dia ni lah ..

.

.

.

.

Cantik water features nya ..

Ada ikan hidup kat dalam kolam tu .

.

.

.

.

Tasik pertama

Kecik je

.

.

.

.

Ada banyak pergola kat tepian tasik

.

.

.

.

Boleh bawak makanan ikan dan bagi ikan makan

Cuma tolong lah jangan bagi roti kat ikan ..

Kesian ikan .. Roti manusia bukan makanan ikan

.

.

.

.

Cantik tau susun atur pokok-pokok dalam Taman Botani Perdana ni ..

.

.

.

.

Bokehlicious sungguh kamera ini !

.

.

.

.

Dia tanya bunga apa yang wangi sangat ni ..

Kemboja pun tara tau nak oii ??

.

.

.

.

Sampai di satu kawasan teduhan yang cantik

Ada sorang budak ni tengah buat survey dok tanya apa cadangan penambah-baikan untuk Taman Botani ni ..

Cepat-cepat melarikan diri dari dia..

Yo lah .. Jalan pun tak habis lagi mana mau cerita apa baik buruknya kan ..?

.

.

.

.

Ramai bawak basikal , skuter kaki tu , main-main kat bawah teduhan ni ..

.

.

.

.

Pokok botol

Tau tak Pokok Botol tu apa ?

Baobab

Baobab kat Malaysia ni tak segemuk sepatutnya . Sebab dah terbanyak bekalan airnya

Kalau di savannah tu , Baobab ni batang nya akan gemuk sebab air akan disedut dan disimpan di batang pokok ni

.

.

.

.

Sambung lagi jalan

Sampai lah ke tepian satu lagi tasik

Memandang ke Jalan Damansara ni ..

Dulu-dulu masa kecik-kecik pernah naik KL , ingat lagi .. Ada datang Lake Garden ni . Masa tu ada bot yang kayuh-kayuh guna kaki tu kat tasik ni ..

Dalam cerita P Ramlee pun banyak scene kat lake garden ni ..

.

.

.

.

Banyak ikan kap

Dan ada kura-kura !!

.

.

.

.

Sedikit sejarah nya ..

Dulu namanya Sydney Lake

.

.

.

.

Kita teruskan lagi usaha

Jalan lagi !

Ada Laman Orkid

.

.

.

.

Laman Perdana namanya ..

.

.

.

.

Tiba-tiba dia rajin pulak nak bergambar …

.

.

.

.

Bertahun nak membentuknya ni !

.

.

.

.

Antara orang kuat taman ..

.

.

.

.

Kita ke taman yang ada bangunan buluh tu ..

.

.

.

.

Gitu lah tingginya teduhan itu tadi

Bunga Marigold / Tahi Ayam Kuning ..

.

.

.

.

Bunga Butang

Dan Bunga Balung Ayam kat belakang nya ..

.

.

.

.

Pokok Weeping Willow

Yang peliknya tapi ..

Nama Melayunya ..

Janda Merana ..

.

.

.

.

Buluh .

Boleh tumbuh 30 cm dalam satu hari Beb!!

Diameternya sama je sepanjang hidupnya tapi !

.

.

.

.

Satu pokok yang amazing

Dari zaman dinosour dah ada ..

.

.

.

.

Pokok Cycad

Baru tahu nama Melayunya Bogak ..

.

.

.

.

.

.

.

.

See..

Dari zaman Dinosour lagi dah ada dah spesies ni !

.

.

.

.

Ada bangunan dari buluh

Tempat berteduh

Ada pelantar . Ada menara

Ada sekumpulan orang tengah buat family day dekat dini

Ada seorang Mat Saleh tengah lepak menbaca buku [ spesis rare ni n! ] bawah teduhan buluh ni ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Gambar dia aje

Gambar Omaknya mana …?

 

.

.

.

.

Ada ni ha …

.

.

.

.

Ni ha peta perjalanan kami

Ada dalam 3 km lebih je …

Lain kali boleh ke hujung tasik dan keliling tasik