TRIP SST [ SAYA SUKA TREN ] THAILAND : BANGKOK KE HUA HIN

.

.

.

.

Trip Tahun Baru

Dah rasa berkopam sangat sebab dah lama tak terbang …

Sangat teruja dengan trip ni , sebab dah lama plan . tahun lepas dah plan , tak jadi. Kena tunggu tahun depannya baru boleh pergi sebab tempat ni cuma happening masa dari bulan November ke bulan Januari sahaja

Ini Blog saya

Dr Singa …

Jom travel !!

.

.

.

.

Sila download apps Bitmoji untuk bitmoji-bitmoji yang cute sebegini ..

.

.

.

.

Travel Partner ada;ah seperti biasa , Dak Iyra . Kali ni berdua je . Dak Azie bizi ..

Kita turun di Suvarnabhumi , Bangkok

Kau tak payah bunyikan -ei- selepas sebut Suvarnabhum tu .. Silent -i- ya ..

Bhum je ..

Besar ya amat airport ni !!

Kalau kapalterbang tu turun masa peak tu jangan lak terkedek-kedek nak ke Imigresen tu .. Orang ramai yak amat !! Macam ulat ta**k !!

Kita sebagai geng ASEAN ada kaunter khas .. Cari dan gunakan kelebihan yang dikhaskan ..

.

.

.

.

Settle segala urusan Imigresen dan beg .. Kita keluar .. Cari local SIM Card . Untuk kemudahan umum .

Ada kaunter di Level 1

.

.

.

.

Sampai Airport ni dalam pukul 6 gitu ..

Masih cerah

Langkah seterusnya .. Cari shuttle untuk ke penginapan pulak

Juga di Level 1 ni ..

.

.

.

.

Kitab Lunyai Itinerari Trip kali ini

Kalau ada sesiapa PM Itinerari memang aku bagi je Kitab Lunyai ni..

Jangan malas membaca .. Tahu nak yang siap tertaip aja …

Aku yang selalu jalan ni pun dok gigih baca sana sini prepare tau … Nulis nota sana sini ..

.

.

.

.

Traveller Tak Semestinya Backpacker Beb !!

Kami adalah traveller yang bawak backpack , bukan lah backpacker sangat .. kadang-kadang ada bermewah-mewah jugak …

Untuk ke penginapan , register je nama pada wakil hotel kat level 1 tu

Nanti dia kumpul mana yang dah sampai , bawak ke van , hantar ke hotel

Satu bilik RM 88 dah termasuk shuttle pergi balik ke Airport

Memang saja ambik hotel dekat dengan airport ni ..

Untuk ke tujuan yang berikutnya Subuh sepi-e esok ..

.

.

.

.

Sana sini ada gambar Raja mereka

King Vajiralongkorn Borommachakkrayadisonsantatiwong Thewetthamrongsuboriban Aphikhunuprakanmahittaladunladet Phumiphonnaretwarangkun Kittisirisombunsawangkhawat Borommakhattiyaratchakuman

Try baca dalam satu napas !!

.

.

.

.

Hotel Floral Shire

Dalam 15 minit je dari Airport

Dekat sesangat !

.

.

.

.

Masuk bilik , bukak tingkap , nampak kapalterbang turun naik

Cool !!

.

.

.

.

Bukak Google

Search ‘ Halal Food Around Me ‘ Jumpa satu

Dalam 1.5 km je dari hotel

Ok je kalau menapak ..

.

.

.

.

Hu Ha Hu Ha gaduh-gaduh cerita cerita sepanjang jalan akhirnya jumpalah kedai ni

Betul lah kata Google Map tu ..

.

.

.

.

Nama kedainya … Lopbaan Phuket Local Food Restaurant ..

.

.

.

.

Hah !!

Reti kau nak oder ??!

Semua bahasa Siam!!

Akhirnya tunjuk menunjuk gambar je lah ..

Ada sorang waitress tu boleh lah jugak skiping Ingerris .. Dia lah yang ngambik order ..

Tu pun macam ayam dan itik serati bercakap ..

Tunjuk gambar ni ha …

Nak sejibik yang ni tau !!

.

.

.

.

Tidor jap

Best ada ekon ..

Kalau gini lah gambar dari fon ni masa kelam kelam .. Memang lah wa tak bawak dah kamera gi berjalan lepas ni !!!!

Bawak fon je ..

.

.

.

.

Order air pun main tunjuk-tunjuk menu ..

Chrysanthemum .. Oh .. Kekwa .. kata adik waitress tu 🙂

Lhohhh .. Bilang lah awal-awal panggil kekwa jugak !!

Tapi air Dak Iyra lagi sedap ..

Pandan Serai . Saya curi minum banyak !!

Masalahnya .. Kalau buat sendiri memang tak jadi nanti tapinya !!

Rasa macam rempah tumis tomyam pun boleh jadi nanti .. 🙂

.

.

.

.

Bahahahahaaaaaaaahahhaaaa

Tokojut Akak bila nampak sayur sepinggan gini !!

Terus awet muda kalau makan ..

.

.

.

.

Sedap masakannya

Walaupun dah kata ‘ little-little hot-hot ‘ masih pedas jugak ..

Dekat luar ada wall art ..

.

.

.

.

Dah ..

Dah ..

Jom balik tidur !!

Esok nak jalan jauh ni ..

.

.

.

.

Subuh sepi-e esoknya .. Naik shuttle ke Airport

Kami nak ke Hua Hin ..

222 km ke selatan Airport

.

.

.

.

Naik bas

Boleh beli tiket bas di Level 1 , Gate 8

BHT 269

.

.

.

.

Ni jadual perjalanannya

Nak kejar yang 7:30 pagi tu

Ikut pembacaan , tak ada bas pukul 6:30 pagi

Kalau tahu ada , memang dah ambik yang tu dah ..

Cepat sikit sampai !

Tak lah panas sangat nak merayau nanti..

Boleh aje naik bas dari Bangkok kat center sana tu tapi buang masa lak nak ke sana sebab dah ada bas dari Airport ni , ambik je lah ..

.

.

.

.

Nanti depa akan bagi sticker , tampal kat baju

Senang depa nak cari bila bas dah sampai

.

.

.

.

Perjalanan diisi dengan ketiduran dua tiga jam ..

Stesen bas nanti dekat Hua Hin dah ada yang baru

Dah tak berhenti dalam bandar . Jauh sikit

Ni ha cara nak ke pusat bandarnya dan ke hotel-hotel

Bas ni berhenti jugak di Cha Am kalau nak ke attraction yang di bandar Cha Am tu

Cakap je ke driver nak berhenti di Cha Am

.

.

.

.

Sampailah ke bandar Hua Hin ..

.

.

.

.

Hotel kita orang dekat waterfront ni

Bahagian lama bandar

Banyak bangunan lama ..

Cool place tapi

Malam-malam happening sangat!

.

.

.

.

Victor Hotel ..

Nampak je kecik , tapi pesen memanjang ke belakang

Banyak bilik!

.

.

.

.

Ni ha biliknya

Belah atas

Kayu

Best bau kayu nya . Teringat rumah Arwah Mak Tok dulu-dulu . Jenis tiangnya yang dipasak-pasak .. Mesti tua dah bangunan ni !

Kita orang tak tidur di Hua Hin ni sebenarnya

Ambik bilik just for nak mandi manda berehat solat telentang telungkup sedut wifi kejap sebelum balik ke Bangkok malam karang ..

.

.

.

.

Tu bukan bunga betul

Bunga dalam simen

Suka sangat !

.

.

.

.

Ada banyak kedai makan sekeliling Victor Guest House ni

Tak halal lah tapi nya

.

.

.

.

Nampak je kecik ..

Ada pool tau !!

.

.

.

.

Depan hotel

Best kalau duduk kat berandah tu , perati manusia ke hulu ke hilir kat jalan ni ..

Ramai Mat Minah Saleh kat kawasan ni ..

.

.

.

.

Oh

Ada isu rupa-rupanya …

Naresdamri Seafront nama jalan ni rupa-rupanya ..

.

.

.

.

Ya udah..

Jom cari makan !!

Ada banyak jugak kedai makanan Halal kat Hua Hin ni

Maka nya kami bukak Google dan cari Halal Food Near Me macam biasa

.

.

.

.

Dah sure dah akan dibawa ke kedai makan yang dekat kalau ikutkan Google tu ..

Menapak lah kami ikut direction kat Google Map tu

Insert dialog

” Jangan portret .. Buat horizontal ..”

Tu yang tangan jadi gitu tu ..

Kalau tidur Hua Hin pasti kita orang pergi nengok Muay Thai ni !!!

Cam best je !

Eh ..

Tiket mahalnya tapi !

Seribu Bhat !!

.

.

.

.

Jauh jugak weh !!

Padahal patutnya dekat je ..

Ntah ke jalan ulu banat mana dibawa nya …

Makdatuk !! Berseliratnya wayar !!!!

.

.

.

.

Sila aktifkan kad anda untuk oversea withdrawal ya sebelum travel..

Macam tak akan cukup je  bila kita orang buat kira-kira . Dulu tiga orang .. Selesa sikit perbelanjaan . Ni berdua agak sesak jugak lah .. Agak laaa…

Terpaksa lah cucuk keluarkan sikit ..

Takut tak cukup pada masa depan..

.

.

.

.

Kecik je bandar Hua Hin ni

Hua Hin ni dulunya adalah tempat istirehat Raja-Raja Siam

Dekat Bangkok tu panas

Hua Hin ni sejuk sikit

Ada banyak pantai pulak tu

Maka nya mereka turun ke Hua Hin

Berehat , bersantai …

.

.

.

.

Jual kot ..

.

.

.

.

Pong Kingpeth Park

He became Thailand’s first world boxing champion on April 16, 1960

.

.

.

.

Paham ?

.

.

.

.

Ada beca gini

Ada tuk tuk

Ada songthaew

Jujur-jujur kot orang kat sini

Tak ada scam men-scam hopefully

.

.

.

.

Bila sampai sini .. Rasa aik !!

Railway Station ?

Bukan kat sini kedainya !!

Gasak lah Labu !!

.

.

.

.

Sebab tahu dekat Train Station akan ada tempat makan Halal jugak

.

.

.

.

Tu ha !!

Roti Teh Tarik namanya !!

Sangat Malaya !!

Roti Chachak Bangnara Hua Hin Station

Sebenarnya ada dua tempat makan Halal dekat depan stesen ni .. Yang satu lagi tutup ..

.

.

.

.

Berdepan roundabout yang ada keretapi lama ni ..

.

.

.

.

 

Mari kita order !!

Nengok menu ..

Bincang apa nak order ..

Panggil adik tu ..

‘ Er .. We want one roti , one Milo roti ‘

Adik tu balas …

‘ Gapo dio ? Nak hok mana se ? ‘

Kahkahkahkahkahhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Bantai terbahak bahak ketawa berdua !!

Hok aloh !!

Buleh kecek Klate !!!!

.

.

.

.

Namanya Usman

Yang rendah tu namanya Amir ..

Kedai bukak sampai petang

Kecuali Jumaat petang

Lupa pulak nak tanya mana Bangnara nya …

.

.

.

.

Ok

Done kenyang

Jom explore Hua Hin !!

Sambung esok …

Dengar lagu ni dulu ..

.

.

.

.

Asyik dengar Ed Sheeran je nyanyi Happier

Meh dengar ni pulak ..

.

.

.

.

 

Advertisements