SINGAPURA : DENGAN BELANJA < 100 SGD

.

.

.

.

.

Dah banyak kali pergi Singapura ni

Kali ni pergi memenuhi Jemputan Kerja Kahwin Anak Kawan Baik kat sana

Kita terbang ke sana!!

Cantik jugak Sepang ni dari atas

Tapak bekas lombong kan tu ?

.

.

.

.

Menghampiri Pelabuhan Jurong

Banyak pulau kecik di selatan Singapura ni

Banyak jugak yang tengah ditambak ditebus guna

.

.

.

.

Dah mula mendung sangat masa kapal terbang nak konar ke airport

.

.

.

.

Masa ni kapalterbang lalu awan tebal dan dah hujan lebat

Bergegor kapal terbang!

Seram beb!!

Macam macam doa baca

Cantik lak nampak hujan bertumou kat satu kawasan gitu tu

.

.

.

.

Di Singapurani kita orang book hostel je.

Lupa lak . Travel kali ni dengan travel buddy yang sorang tu lah . Siapa lagi … Dak Iyra lah .

Suka dia naik MRT kat Singapura . Efisen dia kata .. Turun naik tukar line tak payah keluar dari stesen

Kita orang turun Changi , balik dari Senai

Jimat lah konon.

Lepas tu terlepas bas nak ke Senai .. dan nak cepat , ambik teksi

Dah jadik sama je belanjanya . Wal hasil balik asal .. :))

.

.

.

.

Banyak bangunan lama ondeway nak menapak ke Hostel tu ..

.

.

.

.

Tak lah jauh sangat dari stesen MRT

Dan terletak di kawasan hostel-hostel kegemaran bacpackers

.

.

.

.

Kita orang duduk kat Bunc Hostel

.

.

.

.

Dapat SGD 20 seorang semalam

Ruang lepak yang best . WiFi sangat laju kat sini .

.

.

.

.

Sarap included . Cereal , roti , kopi , teh je lah tapi .

Pinggan mangkuk sudu pinggan basuh sendiri ya lepas guna

.

.

.

.

Very helpful receptionists kat sini

Dan eficient

Boleh jugak tinggalkan beg kat sini kalau nak check out awal dan nak merayau sampai lepas time yang sepatutnya check out tu ..

.

.

.

.

Merayakan hari bahagia Iqa dan Zeya

.

.

.

.

.

.

.

.

Sebenarnya dia suruh curi-curi ambik gambar Mamat yang lalu tu sekali tapi tak sempat

.

.

.

.

Sesampai di Singapura , terus ke venue majlis dengan beg galas besar tu

Over kan .. Dua hari satu malam pun macam-macam persalinan bawak ..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Selesai majlis aqad , jamuan .

Kenduri kawen nya mula tengahari macam biasa .

Kita orang makan jamuan Aqad , duduk borak ambik-ambik gambar .. Tunggu sampai ke tengahari .. Sambung lagi makan lagi jamuan kerja

kawennya pulak

Sama je sebenarnya makannannya , tapi banyak sangat pilihan dan side dishesnya .. Dan sedap sangatlah masakan orang Singapura .. Acara

makan terus menerus .. :))

.

.

.

.

Dah salam-salam .. Dihantar oleh Kawan Singapura-Malaysia-Singapura-Malaysia :)) ke Hostel

Kita orang ambik bilik berenam , ladies only

Selesa  . Ekon ok . Wifi laju . Teman-teman sebilik tak masuk-masuk bilik . Tenang

Bilik air bersih . Susah nak cebok je lah tapi . Tak ada bidet .

Dah siap -siap solat , rehat ..

Jom ukur jalan di Singapura !!

Kita ke Marina Bay Sands !!

Kita ke Gardens By The Bay !

Naik je MRT tu , turun Stesen Marina Bay Sands

Masuk percuma . Kalau nak masuk Flower Dome tu bayor lah ya ..

Khas untuk best fren kami yang di Surabaya . Product Photoshoot untuk KopiJawa dia ..

 

.

.

.

.

Hari yang panas dan melengas ..

.

.

.

.

Legam rasanya dua-dua orang lepas balik dari Singapura ..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Yang tu tak pernah naik lagi.

Macam mahal je masa check harga dia hari tu .

Tak ingat berapa lah tapinya

Main puluh-puluh juga lah .,..

.

.

.

.

.

.

.

.

Kalau bawak tripod . pacak kat bawah sana tu malam-malam .. Mesti cantik ..

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Siap bawak bekal tau ke sini.

Dapat ‘ berkat ‘ dari kenduri tadi

Nasik bariani . Sebab tak tahu kat mana tempat makan yang Halal kat sini ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Tujuan utama adalah nak naik OCBC tu

8 Dollar rasanya ..

Memang saja tunggu senja-senja nak naik

Tiket boleh dibeli dekat batang pokok warna-warni tu ya ..

Ada booth kat situ

.

.

.

.

Nakkkk jugak sampai sini Kopi Jawa tu ….

.

.

.

.

Sementara nak tunggu hari gelap sikit dan lampu pasang

Kita makan dulu!!

Beli air kat Texas Chicken .

Nampak lak sign Halal

Melonjak happy .. Beli lah ayam seketoi dua buat tambahan Nasi Bariani tadi tu ..

Kalau nak solat , ada satu bilik kecik sebelah Texas Chiken tu ya .. Dia macam ada satu ruang kecik belakang pintu yang masuk ke tangga .

Wudhu’ nya kat toilet yang jauh nun kat sana . Kita orang Jama’ Qasar .. Tak solat pun kat situ tapi ..

.

.

.

.

Tak boleh ramai-ramai kat ats sana tu ..

Dan tak boleh lama-lama

Sebab tu timing kena cantik .. naik masa matahari jatuh macam ni adalah sangat cantik !

.

.

.

.

Meriah kat bawah sana tu ..

Ada mereka yang jalan atas tiang tinggi tu .. Alaaa.. apakenama tu ..

Jap ..

Stilt walk ..

Yang merah-merah tu ..

Semua tu tengah tunggu Light and Music Show

Pukul 8 malam

.

.

.

.

Boleh jugak naik Eye Of Singapore tu masa F1 race

Tapi nampak ke ?

Dan paham ke siapa leading …?

.

.

.

.

Tak lah gayat kat atas ni .. tak tinggi sangat pun ..

Alaaa … Paragliding ko boleh .. ni small matter lahh.. :))

Ada beralun sikit lah jambatan ni masa orang jalan.. Tu je ..

.

.

.

.

Elok je dia bergambar sorang ..

.

.

.

.

Sampai time kita .. Jom gambar ramai-ramai !! Nampak bontot je lak tu .. Haiyaaaa…

Nak bergambar pun tak tenang kat atas ni tau !! Para pertugas dia sibuk suruh ‘ Please move along .. ‘ ‘ Please move along …’

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

Dah puas kena ‘ Please walk along ‘ kat atas tu .

Turun nengok Light Show pulak dari bawah

Sama je lagu dia dengan dua tiga tahun dulu …

.

.

.

.

Kesimpulannya ..

Kalau  nak naik OCBC Walkway ni .. naik lah malam

Cantik ..

Siang pun cantik jugak ..

Panas lah tapi ..

.

.

.

.

Balik hostel pengsan tidur ..

Tak perasan pun bila penghuni-penghuni lain balik ..

Esok paginya .. Check out . Sarap . Tinggal beg kat Hostel .. Menapak ke Marina Bay Sands lagi

Kali ni sebab nak naik ke atas Marina Bay Sands tu pulak ..

Nampak track F1 tu dari sini .

.

.

.

.

SGD 23 untuk naik ke atas ni .

Sebelum keluar ke deck ni . Ada official photographer dia

Ambik gambor kita orang depan blue screen

Lepas tu ajak ke kaunter . Tanya nak beli gambar tak ?

Depan mata nampak dia cut and paste gambar tadi , tepek depan gambar pokok-pokok masa malam kat OCBS Skyway tu

Hoiii !! Hakak pun boleh buat gitu meh ..

Dah lah SGD 70 cut and paste je !!

Kahkahkahhh . Masa dia sibuk buat gambar kita orang tu .. Senyap-senyap kita orang undur sikit-sikit ke belakang dah blah :))

.

.

.

.

Sesampai nya di atas ni .. sibuk lah Hakak nak keluarkan lensa wide angle .

Tekan-tekan kamera tak boleh on

Dah panik dah .. Rosak ke lensa Haku ni ..

Rupa-rupanya .. Setelah kepanikan hilang dan bertenang .. Check bateri .. Nan hado ! Bateri dalam beg dalam Bunc Hostel !

Kahkahkahhhh .. Sakit perut Dak Iyra gelakkan kepanikkan …

Dah panas berdenting dah masa sampai kat sini.

Baru pukul 11 pagi gitu .

Ya lah .. Dekat sikit dengan matahari berbanding dengan manusia yang kat bawah sana tu kan!!!!

Maka Hakak mengambil keputusan untuk duduk dibawah teduhan bayang-bayang kat bawah sana tu sehinggalah bayang-bayang itu

menghilang ..

Infiniti Pool Hotel nya kat belah sana tu ..

.

.

.

.

Akibat Mat Saleh yang tinggi menolong ambikkan gambar .

Habis hilang kaki kami berdua …

.

.

.

.

Masa ni memang tengah elok duduk bersila bertenang dari kepanasan …

.

.

.

.

Esplanade kat belah sana tu ..

.

.

.

.

 

Art Science Museum kat kanan bawah tu

Tak pernah masuk lagi tapi

.

.

.

.

Flower Domes dan sebahagian daripada Super Grove Trees yang berwarna-warni semalam tu

.

.

.

.

Bahagian tengah ‘ dek kapal ‘ atas hotel

.

.

.

.

Gayat jugak kalau pandang ke bawah lama lama ..

.

.

.

.

Nampak tak betapa teriknya panahan mataharinya …

 

.

.

.

.

The Float kat belah kiri tu

Yang warna warni tu

Padang terapung tu ..

.

.

.

.

Dah .. Dahhhh …

Jom turun ..

Kita cari patung Merlion pancut-pancut air tu pulak ..

Kalau nak ke sini .. Hakak dah expert dah ..

Dah banyak kali dah pergi sini ..

.

.

.

.

Been up there !!!

Kat hujung kapal tu !!

.

.

.

.

CWT

Centum weight / hundred weight / quintal

1 cwt lebih kurang 50 kg

.

.

.

.

Cucuk buntut dia !!

.

.

.

.

Anderson Bridge

Kereta F1 berdesup-desup lalu kat situ masa race

.

.

.

.

.

.

.

.

Dah ..

Jom shopping sebenier kat Bugis Street sebelum balik

Kita orang bawak duit SGD 100 je untuk trip ni

Cukup untuk loging , makan , transport , sebenier !!

.

.

.

.

Balik naik MRT , sambung naik bas lintas Tambak Johor

Naik teksi ke Senai

Jumpa kedai ni .. !

Pelagi !!! Tak pasal pasal Budak Kedah kena paksa beli dan pakai Baju Johor !! Kahkahkahhh

.

.

.

.

Hasil tangkapan ….

.

.

.

.

Dua hari satu malam

SGD 100 pun tak habis

Boleh Beb !

.

.

.

.

 

Advertisements