PORTUGAL : AL GARB AL ANDALUS : THE ROSE OF IBERIA

.

.

.

.

.

Hari terakhir kita orang di Lisbon , Portugal

Tamatlah kembara kami di bumi Al Garb Al Andalus ini

Sedih ado . Suko pun ado sebab nak balik dah …

Suka sangat Lisbon dan Portugal ni ..

Orang-orangnya baik dan peramah

Negaranya pun cantik , bersih

Jacarandanya memang menawan ..

.

.

.

.

Daun dah tak nampak dah

Bunga banyak daripada daun

.

.

.

.

Jatuh cinta dengan jacaranda

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ok jom

Tempat last kita orang nak pergi sebelum terbang

Petang ni nanti dah nak menghadap Lisbon – Istanbul – Kuala Lumpur

6+11 jam

Jom pensan berjemaah di dalam pesawat !

Kita ke Marques de Pombal Park

Kat atas Stesen Metro dengan nama yang sama yang kita orang tiap-tiap hari pergi tu

.

.

.

.

Hujung sana River Tejo

Taman ni memanjang

Kita orang nak ke hujung sekali dan ambik gambar ke bawah bukit menghala ke Bulatan Marques de Pombal tu

.

.

.

.

 

Separuh jalan je tapinya !!

Pun dah cantik jugak sebenarnya

Kalau naik ke atas lagi , ada satu pentas untuk konsert hapantah .. Pentas tu akan menghalang pemabdangan .

Cukup sampai kat sini je kita orang pergi

Dah semput pun sebenarnya !! :))

.

.

.

.

Kalau betul-betul kat hujung nanti akan nampak labirin ni sepanjang mata kita memandang

Cantik

.

.

.

.

Tu ha pentasnya

Kacau betul lah !!

Kalau duduk kat hujung tu nanti boleh diri betul-betul bawah laluan kapal terbang . Cool .

.

.

.

.

Pagi.

Banyak flight nak landing masa ni ..

Sangat teruja

Kita orang memang suka nengok kapalterbang naik dan landing …

.

.

.

.

Roundaboutnya

Kat bawah tanah tu lah Stesen Metronya

.

.

.

.

.

.

.

.

Ok

Dah .. Jom balik .  Kita pack barang

Apakah take home message nya Congress kali ini ya ..?

Nantikan persembahan gallery nya sebentar lagi … 🙂

.

.

.

.

Makan tengahari di restoren tepi sungai sambil dok wassap Dak Iyra dan Encik Lias yang dah ke Lapangan Terbang terlebih dahulu .

.

.

.

.

Restoren sebelah pelabuhan untuk Cruise Ship

Dok skodeng gelakkan Mak Cik Salleh sidai spender kat balkoni bilik

Kahkahkahhhh .. Besau ! Macam bendera sukan , tiga segi !!

Tak ada lak gambarnya .. Mana ntah ..

.

.

.

.

KESIMPULANNYA

Lisbon adalah cantik . Bersih

Orang-orang nya cantik-cantik , hensem-hensem . Macam pelakon telenovela

Banyak bandar sekitar Lisbon yang kita boleh explore . Semuanya boleh pergi day trip je

Nak travel senang sangat . Rajin je lah baca sana -sini cari maklumat

Misi mencari Ronaldo kami tak tercapai tapi  kahkahkahhh .. Macamlah Ronaldo ada kat kampung dia tu ..

Kalau banyak hari , boleh lah terbang ke Madeira , kampung Ronaldo tu

Baca dan hayati sejarah sesuatu tempat itu sebelum kita travel . Sejarah mengajar kita menghargai dan menghayati .

And to my Travel Buddy .. Everyone needs someone who will call and say  ‘ Get your passport  . We are going on an adventure !! ‘ Thanks Beb!!

Dan ..

Ingat ..

Once you have travelled, the voyage never ends, but is played out over and over again in the quietest chambers. The mind can never break off from the journey

This slideshow requires JavaScript.

.

.

.

.

We live in a world that is full of beauty, charm and adventure. There is no end to the adventures we can have if only we seek them with our eyes open

Hatta explore belakang rumah pun boleh menjadi satu adventure …

Ciao

.

.

Jom kita mula membaca sebelum mula berjalan lagi

Wa sudah jatuh cinta dengan itu Jacaranda

.

.

.

.

 

Advertisements