PORTUGAL ; AL GARB AL ANDALUS : DAY 6 : MESQUITA CENTRAL DE LISBOA ; FERRY TO CACILHAS

.

.

.

.

.

Petang Hari ke 6 selepas ke Obidos

Kita teruskan usaha mencari makan

Turun naik Metro untuk mencari Mesquita Central de Lisboa

Central Mosque of Lisboa

Dari kejauhan lagi dah nampak menara masjid

Menara nya agak berlainan dari kebanyakan masjid

.

.

.

.

Allah dan Muhammad dalam Khat Kufi

.

.

.

.

Tak nampak dah pintu besar masjidnya

Nampak ni je

Gambar makanan !

Sah kat dalam ada restoren ..

Gambar makanan seperti biasa memang nan hado . Seingat-ingatnya  , kita orang makan nasi , dengan butter chicken , beryani dan manggo lassi

Restoren best . WC pun best . Bersih , ada air buat cebok

.

.

.

.

Jom Qasar dan Jama’

Mimbar dan Asma Ul Husna

.

.

.

.

Kita ke bahagian perempuan di tingkat atas sambil lambai Encik Lias di bawah

.

.

.

.

‘ Say we believe in God in what has been revealed to us , in what was revealed to Ibrahim to ismail to Ishak to Yaacub abd the tribes ‘

.

.

.

.

Semuanya ber’azulejo ‘

.

.

.

.

.

.

.

.

Ruang Solat wanita nya berbentuk U

Kat sini mana ada telekung waqaf macam masjid kat Malaysia . Sib baik memang bawak .

.

.

.

.

Masa turun tangga , saya dan Dak Iyra dok baca potongan ayat Al Quran ni

Tiba-tiba ada orang tegur dari belakang

‘ You can read Arabic ? !’

Nak je jawab ..Ehhhh bolehlahhh  !! Kita kan Islam

Rupa-rupanya Imam Besar Masjid Lisbon yang tegur kita orang

.

.

.

.

Shaikh David Munir nama Imam Besar Masjid

Rasa best sangat masa tu sebab dapat berborak dengan dia

Boleh tanya-tanya pasal Islam di Portugal

Ada banyak musolla kecil sekitar Lisboa dan bandar-bandar lain , yang kebanyakannya bilik-bilik dalam bangunan. Kata dia .

Solat Jumaat di Masjid ini ada lah dalam 200-300 orang jemaah

Masa ni beberapa hari sebelum Ramadan . Imam kata , nanti memang ada terawikh , Maghrib dalam pukul 9 lebih , Isyak 10 lebih  , Imsak 3

lebih . padat jugak nak kejar masa sebab siang panjang , malam pendek

Dia cerita , Masjid ini siap pada tahun 1985 . Boleh menampung dalam 2000 [ ? tak ingat ]

Ada lebih kurang 50000 Umat Islam di seluruh Portugal sekarang ni

Kebanyakannya datang dari negara-negara bekas jajahan Portugis , dan ramai juga dari Asia seperti Pakistan , Bangladesh , India

Beliau sendiri adalah dari Mozambique

.

.

.

.

Imam Shaikh David Munir ni aktif jugak mempertahankan Islam tidak ganas , tidak juga menggalakkan terrorisma

Beliau juga sangat berminat akan negara kita dan nak menetap di Malaysia kalau boleh untuk belajar

.

.

.

.

Interview Imam Shaikh David Munir di TV

http://sicnoticias.sapo.pt/opiniao/2017-07-06-Esta-marcha-e-para-mostrar-a-todos-que-o-Islao-e-a-paz

.

.

Salah satu daripada dua kubahnya

.

.

.

.

Kita orang dibawa melawat sekeliling Masjid

.

.

.

.

Ada ruang untuk kelas

Ada ruang untuk menyempurnakan jenazah

.

.

.

.

Bilik tempat memandikan jenazah

.

.

.

.

Bertubi-tubi kapalterbang lalu atas Masjid

Sebab betul-betul atas Masjid laluannya

Imam kata , dia pernah tanya kawan Pilot dia . Macamana nak tahu flight path itu betul ke Airport Lisboa . Pilot pun jawab lah ikut yang dia tahu .

Imam kata , just nengok bawah dari cockpit , ingat Allah . InsyaAllah berada di laluan yang betul

Sebab nampak Alif . Lam . Lam . Ha pada menara

Jangan memain . Imam ada flight stimulator kat bilik dia . Dah banyak hours dia fly dengan stimulator dia ..

 

.

.

.

.

Eh

Dia ni lagi

Tadi kat dalam Masjid …

.

.

.

.

Tak nampak sangat kubah dari tempat kami berdiri msa nak balik . Ini gambar dari Google

.

.

.

.

Ok

Perut dah kenyang

Surah-surah Yassin terjemahan Melayu dah selamat ditinggalkan di Masjid

Kita jalan lagi

Nak melengkapkan satu lagi cara perjalanan kami di lisboa

Jon naik feri pulak !!

Cari sign ke barcos di Pelabuhan Cais de Sodre

.

.

.

.

Masa ni dah penat

Hentam saja lah Labu ambik pakai fon je

Sampai nak tulis blog rasa menyesal sebab gambar tak lah secantik dengan kamera

.

.

.

.

Dari belah sini Lisboa kita nai menyeberang River Tejo

Nak ke Cacilhas naik feri

Nak nengok Lisboa dari belah sana River Tejo

.

.

.

.

Mereka adalah lomentik gituuu ..

Ferinya memang kerap . 10-15 minit sekali

Murah pulak tu .

Boleh aje kalau nak ke seberang sana bawak kereta , tapi jauh nak berpusing nak naik jambatan tu nanti

.

.

.

.

Kami nak ke kawasan dekat dengan permulaan Abril de 25 Bridge itu

.

.

.

.

Dan juga ke Statue Cristo Rei itu

Banyak juga attraction kat Cacilhas ni . Nengok gambar ni baru perasan

.

.

.

.

Turun feri , cari bas nombor 101

.

.

.

.

Dalam 15 minit sampai lah ke tamab yang ada Cristo Rei itu

.

.

.

.

Kehausan dan kelaparan lagi .

Minum dan potong dan makan buah dulu ..

Sangria tu jangan kau coba lak . Arak tu ..

.

.

.

.

Minun dan lepak dan makan ..

.

.

.

.

Jalan ke pintu , Aik .!! Kunci !!

Apakejadahnya ni.. Siang lagi

Nengok jam .. Gelak ramai-ramai

Dah pukul 7: 45 petang rupa-rupanya !! Patutlah dah tutup !

.

.

.

.

Ambik gambar dari celah pagar je lah ..

.

.

.

.

Sabor je laaaa …

.

.

.

.

Sebenarnya nak ambik gambar yang cenggini ..

Dari atas platform kat kaki patung besor tu ..

Cantik meh ..

Apakan daya .. Curi je lah gambar dari grup wassap hari tu ..

.

.

.

.

Dah ..

Jom balik ke pangkal jalan

Kita naik feri balik balik !

.

.

.

.

Cantik sangat Lisboa ni dari belah sini sungai !

.

.

.

.

Boleh cam dah tempat-tempat yang kita orang pergi hari tu ..

Praca de Comercio , Se Igreja , St Jorge Castle , Arch de Augusta

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Panthenon

Santa Apolonia Station

.

.

.

.

Hari last jalan-jalan ni

Esok dah nak balik .

Sangat puas hati sebab sangat banyak tempat yang kita orang explore tapi.

.

.

.

.

Bye Cacilhas !!

.

.

.

.

 

 

Advertisements