PORTUGAL ; AL GARB AL ANDALUS : DAY 6 : MEDIEVAL TOWN OF OBIDOS

.

.

.

.

.

Hari ke 6

Kita ke Obidos

Dalam sejam naik bas ke utara Lisboa

Sebenarnya ada beberapa pilihan lagi . Boleh ke Fatima [ Tapi baca-baca ada sebuah monastery yang besar je kat situ ] ataupun ke Sesimbra

Sesimbra ni ke selatan Lisbon .Yang cantik kat situ adalah di Cabo Espachel [ Ada National Park , ada satu kawasan yang ada kesan tapak kaki dinosour . Yang memanglah saya teruja nak nengok dan pegang tapi tak cukup hari nak ke sana ]

.

.

.

.

Cara nak ke Obidos semua saya dah well planned dah . Tapi .. Sesampai di stesen basnya , bas baru saja berlepas 5 minit yang lalu

Dan stesen bas tu kat tengah panas

Dan dah mula berlengas

Bincang-bincang .. Kita naik teksi je lah .. Bahagi 4 kira masih boleh lah lagi , tak lari bajet

Wa nak tidor sibuk lah nak selpie .. Hah !! Hambik !! Kahkahkahhhhhh..

.

.

.

.

Ada apa di Obidos ni ?

Most classic walled settlement

Obidos itu sendiri bermaksud citadel atau fortified city

Satu ‘ medieval town ‘ yang masih dikelilingi tembok kota lama dan sebuah istana lama di hujung tembok

.

.

.

.

Ramai pelancong yang buat day trip ke Obidos ni

Nengok lah tu ..

Berduyun-duyun !

.

.

.

.

Sebab dekat

Dan cantik oekan ni

.

.

.

.

Satu pekan yang kelilingnya ada tembok kota yang tinggi

Siap ada watch tower

.

.

.

.

Woii !!!

.

.

.

.

Masuk-masuk pintu kota nampak makhluk ni

Kalau malam mahu mencecet lari beb!!

.

.

.

.

Nak bergambor kena bayor

Bergambor dari jauh je lah ..

.

.

.

.

Porta da Vila

By now dah paham sikit-sikit Bahasa Portugis

Porta – Pintu

Vila – Village

The Door to the Village

Cantik azulejonya .

.

.

.

.

Meet Rodrik

Pemain muzik handpan

.

.

.

.

.

Sedap muziknya

Soothing

Videonya dah cuba letak kat sini

Menegak lak .

Tak boleh nak melintangkan

.

.

.

.

Nengok kat sini je lah

.

.

.

.

Betul-betul dekat Porta da Villa dia ni

.

.

.

 

.

Dah ..

Jom jalan ..

.

.

.

.

Rua Dereita

Jalan utama kat sini

 

.

.

.

.

Penuh kedai-kedai kecik kiri kanan jalan

.

.

.

.

Banyak kedai souveneir

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ginjinja

Atau Ginja

Produk khas dari Obidos

Cherry liquor

.

.

.

.

Cantik bajubaju ni

Nak beli

Tapi biasa lah .

Balik karang lah beli ..

.

.

.

.

Cobblestone pathway

.

.

.

.

Red tiled roof

.

.

.

.

.

.

.

Mahai nya poskad ni

.

.

.

.

Besarnya dream catcher!!

Dah macam pinggan !

.

.

.

.

Macam cantik

Tapi kalau beli mesti ada orang akan kata macam langsir !

:))

.

.

.

.

.

.

.

Jap lagi lah

Karang lah beli

Last-last tak beli langsung apa-apa sebenier dari Obidos ni …

.

.

.

.

Matahari makin tinggi

Panas beb sini !!

Tapi shadows memang cantik masa ni !!

.

.

.

.

Obidos ini sebenarnya adalah hadiah daripada seorang Raja kepada Permaisurinya

.

.

.

.

.

.

.

Ginja  ni biasanua depa minum dalam chocolate cop

Habis minum makan je cup tu nanti

.

.

.

.

Rooster of Barcelos

Nak tahu apa kesahnya ?

Baca < ni > .

.

.

.

.

Ceri adalah manis sangat kat sana!!

.

.

.

.

.

.

.

Jauh berjalan sampai koyak-koyak seluor !! :))

 

.

.

.

.

Spring pun dah panas kat sini

Apa lagi summer nanti !

Boleh cecah 40 degree C !!

.

.

.

.

.

.

.

.

Toleh mana-mana pun cantik pekan Obidos ni …

.

.

.

.

.

.

.

Wa ingat Portugal sejuk time-time ni ..

Wa tak sangka lagi panas dari Sungai Abong !!

.

.

.

.

Ireng la …

.

.

.

.

Banyak nampak windmill masa kat highway tadi

.

.

.

.

.

.

.

.

Cracked white washed wall with flower pots shadows

.

.

.

.

Very nice lighting masa ni ..

.

.

.

.

Get it ? Get it ?

JDT

.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Just look at the shadows ..

Cantik !

.

.

.

.

Red tiled roof

Blue sky

Beautiful potted flowers

.

.

.

.

.

.

.

Serius dah lapar masa ni ..

Masa ni dah tak sakit gigi . Dah jumpa antibiotik yang sesuai ..

dah tak rasa nak lempang orang :))

.

.

.

.

Kita cari air dulu ..

Air paip kat sini selamat untuk diminum

Tapi kita orang cari jugak mineral water ..

.

.

.

.

Sangria .. red wine + chopped fruits

.

.

.

.

Sempat suruh dia posing

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tengah nengok tea towels . Murah je . Satu euro sehelai

Mula-mula nak beli ..

Lepas tu pikir .. Bila lak rumah aku guna tea towel-tea towel gini ..

.

.

.

.

Fado jugak satu simbol Portugal

Mendayu-dayu lagu dan muziknya ..

.

 

.

.

.

Monk-monk bulat

.

.

.

.

Teringat Monk si OCD tu ..

Bukan monk gini lah tapi . Nama dia Monk

Kat TV tu .. Yang OCD sangat tu ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Santa Maria Church

Didirikan diatas tinggalan sebuah masjid

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Selit gambar budak ni satu ..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sedap mamat ni nyanyi ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Fern tumbuh celah lubang pun sebok nak di ambik gambar

.

.

.

.

.

.

.

.

Sampai ke hujung tembok

Ada satu istana lama di sini

Dah jadik hotel tapi

Dalam 7-8 ratus sebilik semalam ..

.

.

.

.

Jom naik atas sana

Cari port sejuk

.

.

.

.

Hampir habis satu pusingan kita orang jalan.

Kononnya sampai kat hujung nanti nak jalan atas tembok pulak ..

Kononnya lah …

.

.

.

.

Boleh jalan kaki sekeliling pekan ni atas tembok tu

Gayat lah sikit

.

.

.

.

Zinnia

.

.

.

.

.

.

.

 

.

Sampai kat atas

Piknik ..

Bentang kain

Keluarkan nasik goreng !!

Yeszzaaa…

Kenyang !!

.

.

.

.

Tetiba segerombolah budak dan cikgu sekolah pun piknik kat atas ni ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Comel-comellah korang !!

.

.

.

.

 

.

.

.

.

En Lias dan bunga ..

.

.

.

.

Lantana camara

Atau nama mesra .. Bunga Taik Ayam

.

.

.

.

 

Pandang mana-mana pun cantik lah Obidos ni ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Vertical garden

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Apa yang menariknya pintu ini.. ?

.

.

.

.

Ini …

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Akhirnya ..

Sebab dah panas .. Dan dah penat ..

Tak jadik nak jalan atas tembok itu ..

See .. Lain kali jangan bertangguh ..

Kami pun turunlah ke bas stop .. Tunggu bas nak balik ke Lisbon .. Pikir-pikir .. Eh .. Depa L hand drive .. Bas belah sana jalan yang yang balik ke Lisbon lah !! Sib baik cepat sedar .. Cross je jalan … Bas pun sampai

.

.

.

.

Sempat dihalau keluar bas stop sebab nak kentut ..

Sampai hati depa halau ….. isy isy isy .. Ini Ketua Rombongan tau !!

Kalau nak tahu kawan-kawan tu rapat ke tak .. test berani tak kentut depan depa .Rasa nak kentut , kentut je .. Tak payah kepit-kepit tahan

Kalau berani .. Memang rapat lah tu ..

.

.

.

.

Sampai Lisbon dah lapar balik..

Kita cari restoren Halal jom !!

.

.

.

.

 

Advertisements