PORTUGAL ; AL GARB AL ANDALUS : DAY 5 : TRAIN TO TOMAR : KNIGHTS TEMPLARS CASTLE

.

.

.

.

.

Hari ke 5

Kita nak kembara ke luar Lisbon

Kita ke Tomar

Depa sebut ‘ Tumar ‘ kat sini

Tengah buat apa tu ? Haaa … Ini pokok mulberi . Tepi-tepi jalan . Lebat buah nya !! Manis sangat !! Puas kita orang dok terlompat-lompat capai buah . Depa Portugis dok nengok je dengan peliknya ..

.

.

.

.

Cantiknya tona warnanya !

.

.

.

.

Because Sakura is so main stream

.

.

.

.

Tomar dalam 140 km ke utara Lisbon

Boleh naik bas atau keretapi

.

.

.

.

Kalau nak naik keretapi , dari Stesen Santa Apolonia ni..

Turun Metro Stesen Santa Apolonia jugak . Jalan je ke atas dari bawah tanah tu

.

.

.

.

Terlambat sikit

Kena tunggu next tren . Tren sejam sekali

.

.

.

.

Kita round-round keliling stesen dulu ..

.

.

.

.

For The Portuguese Emigrants

.

.

.

.

Memang suka nengok susunan calcadas mereka

.

.

.

.

Comboio means train

.

.

.

.

Guns And Roses! November rain !!

June

.

.

.

.

Boleh juga kalau nak jalan-jalan sekitar Lisbon ni , ambik pakej gini .

Tren dengan bas je tapi . Metro tak termasuk . 5 Euro

.

.

.

.

Atau Travel Card ni , 6 Euro naik turun naik Metro , bas , tram puas-puas satu hari

.

.

.

.

Jom cari Train To Tomar !!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Trennya besar dan selesa

Tak ada food carriage tapi

Tandas pun tak nampak

.

.

.

.

Jom..

Bismillah …

.

.

.

.

Kalau tak nak naik dari Santa Apolonia , boleh jugak naik Metro ke Stesen Oriente ni

Tunggu tren dari sini

.

.

.

.

Cantik Stesen Oriente ni

.

.

.

.

Inilah kali terakhir kami nengok tiket ni

Beli tiket pulang pergi

Masa nak balik , tak jumpa sampai ke hari ini tiket ni . Terpaksa beli tiket balik yang baru … Lari sikit bajet

Setan mana ntah tutup mata kami sampai tak jumpa-jumpa tiket ni … :)) Nak kata jatuh memang Dak Iyra yakin boleh eh yakin tak ada terjatuhkan .. Habis punggah satu beg cari

.

.

.

.

Ada 22 buah stesen sementara nak sampai ke Tomar

Bertabah lah ..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Vine yard sepanjang jalan

.

.

.

.

Kita hiburkan hati lah dalam tren ..

Mencari Cakra Khan

.

.

.

.

Stesen Tomar betul-betul dalam bandar

Turun je terus bau wangi ya amat

Rupa-rupanya pokok bunga kuning ni yang sangat wangi tu !!

Saya kalau tak jadik Dr mungkin jadik Zoologist atau Botanist ..

.

.

.

.

Lalu Convent of Sao Fransisco

.

.

.

.

 

Ada nampak signboard Museo Dos Fosforus

Balik nanti lah kita berenti ..

Haremmmm ….. Hahhaaaahaaa .. Lain kali .. Berhenti je , ke beli je .. ke makan je .. Jangan ‘ balik karang lalu sini .. Balik karang lah berenti … Balik karanglah makan kat sini !

.

.

.

.

Beautiful street , tenang je ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Kita jalan je ke arah yang kita nak pergi tu

Dah nampak dah kat atas bukit sana tu ..

.

.

.

.

Sampai sempang , kita ke kanan

Mak aihh … Tingginya bukit!

Nyesal lak tak ambik teksi

Nampak macam dekat je …

Masa lalu sini .. dengan ucapan kepada ahli rombongan .. ‘ Balik karang kita singgah taman ni eh !! ‘ Hahahahampehhhh .. Tak sempat ..

.

.

.

.

Sambil mendaki bukit kita berenti ambik napas dan gambar

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sidai baju rumah orang punnn ko nak ambik gambor kan!!??

.

.

.

.

Old medieval town ..

.

.

.

.

Nampak Igreja de Sao Joao Babtista

Boleh nampak statue Gualdim Pais depan tu . ‘ founder of Tomar ‘

.

.

.

.

Banyak bunga-bunga Poppy ni sepanjang jalan mendaki bukit tu !!!

.

.

.

.

.

.

.

.

Geng Train to Tomar

.

.

.

.

.

.

.

.

Sana sini asikk lah berhenti nak ambik gambar bunga poppy tu

Sampaikan Dak Iyra menjerit kata udah lahhhh .. Banyak lagi kat atas sana tu !

.

.

.

.

Poppy ni reminded me of the last summer in Dublin dulu .

Masa tu dah tengah sibuk nak kemas barang nak balik for good ..

Ada a field of poppies kat tepi one shopping complex ni

Cantik sangat !

.

.

.

.

Ada jugak age old story

Ada student ni , bawak balik this flower arrangemant dari oversea . Dried flower bouquet . Ada poppy seed shaker still ada poppy seeds dalam dia . Yang bunga besar lah . Bukan yang kecik gini . Tak pasal-pasal kena tahan kat airport , sebab anjing pengesan bau dadah ..

.

.

.

.

Hari panas adalah panas

Masa ni mungkin dalam 32-34 darjah Celcius ! Panas beb!!

Sampai koyak-koyak seluor !! :))

.

.

.

.

Kalau berjalan dengan Dak Iyra je , kita orang makan je lah apa yang tak tak halal . Depa berdua agak sangsi gitu . Depa siap masak nasik goreng ! Alhamdulillah !! Ada nasik goreng … Ada rendang  .. Ada desert dari Istanbul .. Ada buah-buahan lagi ..

.

.

.

.

Apesal nak panjat bukit sangat ni ..

Ada baca buku The Da Vincci Code ? Pasal Dr Robert Langdon , The Knight Templars , Order of the Christ .

Jom kita ke Convent of Christ ni .

Kita ke Headquarter The Knight Templars dulu ..

.

.

.

.

 

.

.

.

.

” The convent was founded by the Order of Poor Knights of the Temple (or Templar Knights) in 1118. Its construction continued until the final part of the 12th century with the construction of the oratory, in one of the angles of the castle, completed by the Grand Master D. Gualdim Pais (sometime around 1160). Around 1190 it was encircled and resisted the armies of caliph Abu Yusuf al-Mansur who was successful in taking strongholds in the south.

~ Wikipedia ~

.

.

.

.

Kalau tak nak masuk sampai ke dalam monastery , sampai takat sini je .. percuma je ..

.

.

.

.

Alambor

Embankment

Dari perkataan Arab

.

.

.

.

Dah nampak dah Knights Templars Castle nya dan monastery keliling nya

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Pokok lemon

.

.

.

.

Ada labitinth depan laman

Apa lagi .. Jom main kejar-kejar !!!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Wall of the Knights kat belakang tu ..

.

.

.

.

Wa suruh ambik gambor seperti di atas … Begini lak jadiknya …

.

.

.

.

The main igreja of the Convent of Tomar

.

.

.

.

Memang rasa nak join je dia baring under the tree shades ni

Panaih lit-lit !!

.

.

.

.

.

.

.

.

Geng panas lit-lit

.

.

.

.

Parade ground nama nya laluan tadi

.

.

.

.

Masuk beli tiket

14 Euro rasanya . Family Package

Ntah siapa yang dia nampak macam Mak Pak Anak agaknya … Chop nak jadik Anak !!

.

.

.

.

One of the cloister ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Den suruh seperti di atas .. . Gini jadiknya … :))

.

.

.

.

Washing cloister

Tempat monk-monk membasuh dan menyidai jubah mereka

.

.

.

.

 

 

Memjenguk ke runtuhan bilik Prince Henry The Navigator’s

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Besar quarter Prince Henry tu .

Malam-malam ada penampakan tak kat sini rasanya ?

.

.

.

.

Cemetery cloister

.

.

.

.

Tempat monks dan knights di kebumikan .

Masa tulis ni baru sedar ada kubur-kubur kat sini !!

.

.

.

.

 

Mula-mula rasa macam Robert Langdon nak decipher hidden codes

.

.

.

.

Tak tahu lak rupa-rupanya ini kubur !! :))

.

.

.

.

Kubur Abang Vasco da Gama

Apa kabor lah korang kat bawah sana tu …?

.

.

.

.

.

.

.

.

Jom naik ke tingkat atas

.

.

.

.

Besar monastery ni!

Penat jalan !

.

.

.

.

Akhirnya sampai lah ke bahagian dalam monastery

Sejuk!!

.

.

.

.

The famous round church of Tomar

.

.

.

.

Was modelled  after the Dome of the Rock in Jerusalem, which was believed by the crusaders to be a remnant of the Temple of Solomon.

Dome of Rock = Qubbat As-Sakhrah yang di Jerusalem yang dalamnya ada batu tempat berdirinya Baginda Rasulullah sebelum peristiwa Mi’raj

.

.

.

.

The Knights Templar, identified the Dome of the Rock as the site of the Temple of Solomon and set up their headquarters in the Al-Aqsa Mosque adjacent to the Dome for much of the 12th century. The Templum Domini, as they called the Dome of the Rock, featured on the official seals of the Order’s Grand Masters , and soon became the architectural model for round Templar churches across Europe.

.

.

.

.

 

.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Renaissance style cloister

.

.

.

.

Manuelline style acrhitecture

Depicting The Tree of Life

Dengan Knights Templars Cross kat atas tu ..

.

.

.

.

Pihak British ada offer nak tingkap ni , kalau Portugal bagi , segala hutang mereka ke British akan dihapuskan ..

.

.

.

.

 

Dak Iyra’s style

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Kita ke asrama monk-monk itu ..

Ada 40 buah bilik satu koridor

Kecik je biliknya . Sejuk .

Azulejo kurun ke 17 menyejukkan suasana

.

.

.

.

Ada cafe

Ada toilet kat bawah nu

Tapi tak sampai-sampai lagi ..

 

.

.

.

.

 

.

.

.

.

 

Kena lalu dapur dulu ..

 

.

.

.

.

Cozinha …

.

.

.

.

Bilik-bilik asrama depa kat atas sana tu

Sesudah menyejukkan diri , membersihkan diri , kita orang cari tempat solat

Mula-mula macam nak tumpang solat kat cozinha . Ntah siapa tiba=tiba kata .. Eh .. Depa masak wild boar lah kat sini dulu .. Jijik !

Kahkahkahhh ..

Terencat ..

Cari satu sudut sejuk dalam monastery . Jamak dan qasar

Solat dalam church !! 🙂

.

.

Nak tahu ?

It is rumoured that a large chunk of Knights Templars’ treasure is still hidden here , most probably in the tunnel under the round church , with clues within this complex …

Tetiba nak feeling macam Dr Robert Langdon pulak masa tu ….

.

.

.

.

Selesai habis satu castle kita jelajah , time untuk balik ..

Katanya boleh naik bas balik ke city center . Naik je bas , kata nak ke Train Station . Drebar bas angguk ..

Sampai ke sempang kat bawah sana , kita orang nak turun . Dia tak bagi . Dia nak jugak hantar ke stesen .

Habis di round satu kampung Tomar , masuk perumahan , sekolah , kloej , balai polis .. takk jugak sampai ..

Dah lah panas dalam bas ! Tak ada tingkap . Dah macam sauna .

Sampai je stesen keretapi Alhamdulillah panjang dapat bernapas !! :))

.

.

Ada satu lagi tempat yang kita orang nak pergi kat sini..

Kena cari teksi . Jumpa sorang .

Vasco nama drebarnya ..

.

.

.

.

Kita orang nak ke sini ..

.

.

.

.

Sebab nak cari Aqueduto dos Pegoes ni ..

.

.

.

.

180 buah arch

6 km panjangnya

Untuk mengalirkan air bersih dari kampung Pegoes ke Convent of Christ tadi tu ..

Arkitekstur kurun ke 17

.

.

.

.

Double arch

30 meter tingginya

.

.

.

.

Vasco kata dia selalu jogging kat atas tu

Atas ??!

Meh dia tunjuk ,.

.

.

.

.

Cantiknya jalan masuk rumah orang ..

 

 

 

.

.

.

.

Dia kata best jogging kat atas tu

Fresh air

.

.

.

.

.

.

.

.

Dia bawak ke sini

Boleh naik atas dari sini

.

.

.

.

.

.

.

.

Yang ini untuk saliran air

.

.

.

.

 

Dekat lorong ni lah si Vasco tu jogging !!

Hahhahaaa

Gayat weh !!

Tinggi tuuuu

Buatnya tersadung .. Leper otak !!

.

.

.

.

Mata air kat atas bukit sana tu

.

.

.

.

Dengan gayatnya berdiri di situ ..

.

.

.

.

 

 

.

.

.

.

 

Sampai ke sudahnya tak jumpa tiket nak balik

Terpaksa beli tiket baru ..

Akhirnya kami selamat sampai di Santa Apolonia ..

.

.

.

.

Lapar ..

Makan kat sini ..

Seberang jalan je dari Stesen Santa Apolonia tu …

Kumar Kebab House

.

.

.

.

.

.

.

.

Menunggu dengan sabornya ….

.

.

.

.

Malamnya ..

Mereka nak mencari kedai Kedai Hard Rock

Saya ikut dan pandang je ….

Sampai bilik .. Pensan !!

.

.

.

.

Kembara dengan tren adalah ‘ highlight ‘ mana-mana trip kita orang

Suka sangat naik tren ..

.

.

.

.

 

Advertisements