PORTUGAL ; AL GARB AL ANDALUS : DAY 2 : MAGICAL SINTRA [ I ] : QUINTA AND PENA PALACE

.

.

.

.

Hari ke 2 kita ‘ explore ‘ Portugal

Langit sangat biru !

Kat Malaysia alahai susahnya nak dapat langit biru gini !!

Dan tak jumpa pokok berbunga ungu gini !

.

.

.

.

Calcadas dan Jacaranda dan kami

.

.

.

.

Cantik gila tona warnanya !!

Tak tahu pun apa nama pokok ni pada mulanya .

ZamFoto yang beritahu namanya

Siap mintak gambar daun dan batang pokok untuk pengenalan

.

.

.

.

Hari ini kami nak ke Sintra

Dalam 40 minit perjalanan dari Lisbon naik keretapi

.

.

.

.

Beberapa bulan sebelum terbang ni dah studi habis-habisan tentang Lisbon dan sekitarnya

.

.

.

.

Boleh lah jugak naik bas ni kalau nak keliling Lisbon

Jenis hop on hop off

Dalam € 18 gitu. Tapi tak mo lah .. Kita explore cara kita 🙂

.

.

.

.

Dari Dom Pedro Hotel , kena jalan kaki ikut jalan besar depan hotel turun bukit kalau nak ke Stesen Metro yang terdekat

Stesen Marques de Pombal

On the way ke sana tu akan jumpa taman ni

Punya lah banyak pokok Jacaranda yang tengah berbunga kat sini !!

.

.

.

.

Yup . Jacaranda . Kata  ZamFoto

.

.

.

.

Beautiful weather , beautiful park .

.

.

.

.

Ok . Naik Metro . Senang je . Macam di Hong Kong , Singapura

Once you get the hang of it .. Sonang yo …

Turun naik turun naik .

Sampai di Rossio Train Station

.

.

.

.

Tren ke Sintra ada 20 minit sekali .

Tunggu je lah kalau terlepas.

.

.

.

.

Ramai yang tinggal di Sintra , ulang alik kerja di Lisbon. Tren ada sampai pukul 11 malam .

.

.

.

.

Tambang tren dalam €4.20 

.

.

.

.

Águas Livres Aqueduct

Dulunya membawa air bersih ke bandar Lisbon

65 m tinggi . 58 km panjangnya

Nampak dari Hotel

Nampak dari dalam tren ke Sintra

Sebenarnya kalau keluar di Stesen yang ni , dapat satu view yang cantik aqueduct ni dan stesen .

Tapi rasa macam nak keluar dan nanti nak kena tunggu satu lagi tren macam malas lak . Makanya tak keluar ..

.

.

.

.

Sampai di Sintra Train Station

Saya tidur sepanjang jalan :)) Jetlag !!

Keluar stesen , jalan ke kiri . Nanti ada bus stop

Kalau nak naik bas tunggu kat situ

Punyalah ramai umat kat sini masa ni !

Maka-nya .. Jom jalan kaki je Iyra !!

.

.

.

.

Nak naik Tuk-Tuk pun boleh .

€ 5  je sekali jalan ke satu destinasi dalam Sintra ni

.

.

.

.

Kami nak ke semua tu kecuali yang first tu !

Besar cita-cita ! :))

Tapi yang pentingnya .. Nak ke Quinta da Regaleira tu !

Jom ke sana dulu !

.

.

.

.

Kalau nak naik bas , senang je

Tunggu je kat mana-mana bus stop

Ada 3 laluan . Biasanya orang naik yang nombor 434 tu dan 435 tu

Tapi kalau tunggu bukan di stesen keretapi , mesti dah penuh bila sampai sini

434 jalan warna oren

435 warna biru

Kita skip Palacio da Vila , tak ada apa sangat pun sana . Kita terus ke Quinta

Sorang mamat kat tepi jalan tu kata .. ‘dokek jo .. kek dopan tu ajo .. limo belas minek jo ‘

.

.

.

.

Kami mula menapak ..

.

.

.

.

Sambil enjoy the sceneries !!

.

.

.

.

Panas

Spring , panas tapi !

Suhu dalam 25- 28 degree C , jalan tengah panas berlengas , masuk bawah teduhan mulalah berdiri bulu roma sejuk ..

.

.

.

.

Cantik-cantiknya warna bunga Pansy !!

.

.

.

.

Palace Of Sintra . Town Palace . Palacio da Vila

Yang dua struktur yang tinggi tu ‘ chimney ‘ nya . Dibuat gitu untuk mengelakkan asap masuk balik ke dapur

.

.

.

.

Celah lorong ke rumah orang pun cantik …

.

.

.

.

Jalan masuk ke Liberty Park

Kalau banyak masa sah kita orang akan masuk semua park kat sini

.

.

.

.

Lepak dengar pakcik street music main rekorder

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Cuci mata sambil berhenti tarik napas tepi jalan nengok depa ni berjualan

.

.

.

.

Tak beli tapi

Masa ni 1 € = RM 4.7

.

.

.

.

Cantik pulak pendant batu kristal tu

.

.

.

.

Banyak bangunan macam ni di tepi-tepi jalan

Untuk berehat , menyejukkan diri

.

.

.

.

Beautiful Lisbon captured Kodak Film

.

.

.

.

Serius cantik-cantik gambar-gambarnya

.

.

.

.

Pintu dan tingkap buruk pun cantik !

.

.

.

.

Kenapa saya ambik tak cantik pulak …

.

.

.

.

Beatiful azulejo

.

.

.

.

Ramai umat di Sintra masa ni

Sebab hujung minggu

.

.

.

.

Semasa taklukan Islam dahulu , Sintra ini dipanggil Xintara

Sekarang ialah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO

.

.

.

.

.

.

.

.

Tak ada kedai makan Halal di Sintra

Dah kelaparan dah masa ni

Capai beskut dulu ..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Batang pokok pun cantik

.

.

.

.

Cari fridge magnet Sintra kat sini

.

.

.

.

Sikit lagi nak sampai

.

.

.

.

5 minit

.

.

.

.

Fountain kat tepi jalan lagi

.

.

.

.

Yes !

Dah nampak

Quinta bermaksud ‘ small site or farm ‘ dalam bahasa Portugis

.

.

.

.

Langit adalah sangat biru di Sintra !

.

.

.

.

Alohhh …

Kesiannya.. Hilang dari rumah !!

.

.

.

.

5 minit hatok dia !! Hahahaaaaaaaa

Jauh lagi!!

Naik bukit lak tu !!

.

.

.

.

Kaunter tiket

Nak guided tour pun boleh

Kena book awal lah tapi

€ 6 seoramg rasanya .. Guided dalam Euro 10 seorang

.

.

.

.

Jom explore Quinta da Regaleira !

“The Palace of Monteiro the Millionaire”

Panas , lapar dan nak terkenciang ..

Kita cari apa-apa yang patut dulu !!

.

.

.

.

Kita makan sandwich dulu sambil menikmati pemandangan sekeliling

Gusi masih sakit maka-nya boleh makan roti je ..

.

.

.

.

Hexagram tergantung

Juga dikenali sebagai Najmad Dawood . Khatem Sulayman  . Star of David

Banyak ‘symbolism ‘ tersurat tersirat di Quinta ini .

‘The place has caves, lakes, waterfalls, shrines, and enigmatic constructions that they say be linked to Freemasonry, the Knights Templar and Alchemy’

.

.

.

.

Leda’s Cave

Macam ada secret tunnel je kat grotto kat belakang tu ..

.

.

.

.

Kena bawak peta bila merayau kat dalam ni .

Boleh sesat dan nanti tak jumpa tempat-tempat tersorok kalau jalan gitu je

.

.

.

.

Towers and turrets di mana-mana

.

.

.

.

.

.

.

.

Regaleira Tower

.

.

.

.

CM

Carvalho Monteiro

The eccentric millionaire

.

.

.

.

.

.

.

.

Begitu lah luasnya kawasan ini !!!

.

.

.

.

Tujuan utama kita orang ialah nak mencari ‘ The Masonic Initiation Well of Quinta da Regaleira ‘

Kena cari Cave of the Orient dulu ..

 

.

.

.

.

Jumpa !

Masuk dalam ..

.

.

.

.

Gelap

Satu terowong bawah tanah yang akan membawa kita ke The Inverted Tower / The Initiation Well

Bukak torch yang pada fon ..

Jalan pelan-pelan .. sebab agak becak

Sejuk sangat kat dalam ni !

Hahahaha .. Over .. tak lah ‘sangat ‘ tapi sebab kat luar panas ..

.

.

.

.

Ada jalan keluar ke air terjun ke Cascade Lake

Keluar ke kat grotto ni

Jom jenguk kejap

.

.

.

.

Looks fun !

Jom !

.

.

.

.

Kita meniti titian batu yang licin yang kalau jatuh selamatkan kamera dulu !! :))

.

.

.

.

Akhirnya sampai ke The Inverted Tower

The Initiation Well

The Initiatic Pit

27 meter ke bawah aras tanah

Bukan perigi tapi

Dikatakan digunakan untul upacara ritual , upacara rahsia [ secret initiation rites ]

Di dasarnya satu Knights Templars Cross yang besar dan kompas

.

.

.

.

Pernah baca buku The Da Vincci Code oleh Dan Brown ?

Di situlah mulanya saya terjebak membaca semua karyanya , dan ‘ facinated ‘ dengan  symbolism , the Knights Templar codes  , etc

.

.

.

.

Pandang ke atas

.

.

.

.

Ada 9 platform yang disambungkan dengan tangga spiral

Dikatakan ia melambangkan 9 tingkat neraka , 9 lapisan langit , 9 tahap siksaan neraka

.

.

.

.

There are several theories as to the meaning of this monument. Some say that references an initiation rite of Freemasonry, others say it represents the circles of Dante’s Inferno, others think it refers to Earth as womb.

The nine platforms, which are said to be reminiscent of the Divine Comedy by Dante and the nine circles of Hell, the nine sections of Purgatory and the nine skies which constitute Paradise.

.

.

.

.

Sib baik screen kamera boleh diflip-flip

Kalau tak mau sakit tengkuk !!

Dikatakan bahawa jumlah mata tangga dan jarak antara tiang itu dan sebagainya adalah diukur menggunakan prinsip-prinsip dalam Masonary

.

.

.

.

Maka memanjatlah kami hingga ke atas

.

.

.

.

Tanda Kopi Rengganis sahabat Ranuagung kami dah sampai sini

.

.

.

.

Dekat dua tiga jam jugak lah kita orang di Quinta tu

Kalau banyak masa , boleh satu hari je kat situ

Castle nya , chapel nya …kita orang tak masuk pun .

Dah pukul 3 . Dah kena gerak

Ada lagi tempat kita nak masuk .

Tiket dah bayar untuk dua tempat lagi. Beli tiket pukal kat stesen keretapi masa sampai tadi .

.

.

.

.

Jom kita ke Pena Palace pulak !!

Keluar dari Quinta , tercangak-cangak nak ke mana.

Nampak satu Tuk Tuk

Comel pemandunya

Mariana nama dia

Dia kata , Euro 5 je kalau nak ke Pena Palace

Apa lagi  . Jomm aaa . takkan nak menapak . jauh ! Nak tunggu bas pun tak ketahuan bila sampainya

.

.

.

.

Dia puji shawl Dak Iyra

Dak Iyra offer nak ajar lilit shawl

Ada pulak dua helai shawl memang dia lilit kat tiang Tuk Tuk tu

Maka terjadi lah seorang Minah Saleh yang comel bershawl lilit

.

.

.

.

Combined ticket ke Pena Palace dan Moorish Castle dah beli awal-awal . Dalam Euro 24 sorang rasanya

Kita top up air mineral dulu kat cafe dia sebelum terjelir kehausan kat atas sana nun.

.

.

.

.

Rainha

Queen

Macam nama anak saya .

.

.

.

.

Pena Palace ni ada taman yang cantik

Kalau ada masa boleh explore

.

.

.

.

Sebuah istana yang bak lukisan kita kecik-kecik kalau cikgu suruh lukis istana

Warna-warni

Menara sana sini

Menara main letak je suka-suka sana sini

.

.

.

.

Kombinasi arkitektur Gothic , Manueline , Moorish dan Portuguese

.

.

.

.

Kubah dan ‘ arch ‘ dari rekabentuk Moorish

.

.

.

.

Pun ramainya umat manusia masa ni

Dan panas

Dan sakit gusi

Dan lapar sebab tak boleh makan sebab sakit gusi

Dan menyebabkan saya amatlah tak ada mood untuk meng’explore ‘ pena castle ini

.

.

.

.

Azulejo di dinding castil

.

.

.

.

.

.

.

.

Serpent

.

.

.

.

Salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO di Sintra

.

.

.

.

Bangunan berwarna kuning adalah bahagian baru istana ini

.

.

.

.

Best sangat bila jalan kat sini

Sejuk !!

Kat luar adalah berlengas!!

Ai is ingat Ai pergi negara Omputehs ni is sejuk!

Ai is lupa masa ni masa Spring

.

.

.

.

Turret , terrace . Juga dari tinggalan pengaruh senibina Moor

.

.

.

.

.

.

.

.

“After all this time?”
“Always,” said Snape.”

.

.

.

.

Contrasting colours . So beautiful

.

.

.

.

Red building is the former monastery

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Beautiful terrace

.

.

.

.

The creature Triton above an arch

.

.

.

.

Centuries old azulejos still retaining its original colour

.

.

.

.

And lustre

.

.

.

.

Blending in with the surroundings

.

.

.

.

Dah kelaparan lagi masa ni

Berhenti kejap di cafe dia yang berair-cond makan cheese cake dan ice lemon tea

Legaaa…

Oh ya ..

Manga is mangga

Limao is limau

.

.

.

.

Hai Atlantic Ocean !!

.

.

.

.

.

.

.

.

Ok

Dah ..

Jom turun dari bukit ini

Ada banyak lagi tempat kita nak pergi meh ..

.

.

.

.

.

Advertisements