SUMATERA BARAT : DESA RAO RAO , SUNGAI TARAB TANAH DATAR : #PADANGBUKANHANYAADABUKITTINGGI [ 3 ]

.

.

.

.

Dari Pariangan

Kami ke utara

Ke Paya Kumbuh

Semua melayan perasaan ; ada yang melayan mata , ada yang melayan kamera

Ada yang melayan bladder

Tiba-tiba Pa’Unchu berhenti tepi jalan

Deas RaoRao katanya

[ Sebut Ra-O rRa-O]

Desa lama , banyak rumah gadang dalam tu katanya

Kena jalan kaki masuk dalam , sebab jalan kecik

Semua pun keluar lah .. Tapi macam slow-slow gitu sebab macam dah lemau sikit sebab penat

Dak Ana bangun terpisat-pisat keluar kereta

[ Ko kan Dak Ana .. mesti ada drama kan… kalau travel dengan kita orang ! :)) ]

Masuk jalan kecik tu ..

Tiba-tiba dia dok landing duduk kat balkoni rumah merah jambu tu ..

Pening dia kata ..

Tiba-tiba dia tunjuk jari dia

Lebam , ada darah sikit

Rupa-rupanya tersepit kat pintu kereta masa tengah mamai-mamai bangun tidur tadi ..

Lhohhhhh …

Dah terhuyung hayang masa ni ..

img_5906-1

.

.

.

.

Dia pun duduk .

Kemudian baring sebab tak tahan sangat pening

Tiba-tiba ramai pulak orang kampung yang datang sebab pelik nengok ngapain ada orang terbaring di situ ..

img_6265

.

.

.

.

Ibu Rahimah tu balik rumah dia , buatkan air teh manis eh air gula perasa teh panas

Bagi Dak Ana minum

Kecoh-kecoh lah kat situ nengok ada orang terbaring sakit

Ada yang nak hantar ke rumah sakit!

Hadoii !! Drama betul !

Dah lah tak berapa paham bahasa Minangnya …

Elok ko sengeh-sengeh eh Ana lepas dapat air gula perasa teh !! Kihkihkihhhh ..

Dak GB pun panggillah Pa’Unchu untuk menyelamatkan ..

img_5909-1

.

.

.

.

Makin ramai yang datang .

Ibu yang lepas solat tu tiba-tiba je muncul join the crowd

Sambil tanya-tanya cerita-cerita …

‘Tuan Rumah di belakang tu , Helmi namanya .. ada kerja di Malaysia . Dulu pelakon dia itu ..”

img_6268-1

.

.

.

.

Ok lah ada drama ..

Dapat berkenalan dengan Ibu Rahimah dan Ibu Upik

img_5911-1

.

.

.

.

Itu rumah Ibu Upik

Dia pun tak pasti berapa usia rumah tu sebab tak sempat bertanya pada pada ninik mamak sebab dah meninggal

img_5907-1

.

.

.

.

Ni dia antara puncanya kejadian drama di Desa RaoRao itu!

Tersepit jari kelingking …

img_6267-1

.

.

.

.

Ok dah ..

Jom jalan-jalan ke dalam Desa RaoRao ini.

Mula-mula nak jalan kaki je masuk kampung

Tapi sebab Pa’Unchu dah datang dengan paniknya dengan keretanya .. kita orang naik je lah kereta ke dalam

Hujan renyai pulak tu masa tu .

img_5922

.

.

.

.

Bahagian bawah rumah tu biasanya dijadikan tempat simpan binatang ternakan

Banyak rumah gadang sekarang bahagian bawah tu dah dibuat ruangan bilik.

img_5926

.

.

.

.

Atau bahagian tepinya disambung dengan rumah moden.

img_5917-1

.

.

.

.

Tak perasan pun kat depan tu ada kuburan

img_5918-1

.

.

.

.

Banyak rumah tinggal sebenarnya di desa ini

img_5925

.

.

.

.

Banyak juga rumah gonjong kat sini

Tak sebanyak di Nagari Saribu Rumah Gadang yang kita orang pergi masa trip yang dulu tu tapi

img_5923

.

.

.

.

Ada jugak pakcik makcik bermuka pelik nengok kita orang syok ambik gambar rumah-rumah lama nak roboh..

img_5933

.

.

.

.

img_5936-1

.

.

.

.

img_5919-1

.

.

.

.

img_5921-1

.

.

.

.

img_5924

.

.

.

.

Ini lah rumah yang di cari-cari.

Rumah gonjong tujuh ruangan kalau tak silap namanya

Ada tujuh tingkap yang menunjukkan tujuh ruang hadapan rumah ini

img_5928

.

.

.

.

Kosong rumah ni

Terbiar reput gitu

Kos untuk membaiki rumah gonjong sebegini mahal.

Ya lah .. Semuanya daripada kayu

Dah reput.

img_5930-1

.

.

.

.

Rasa nak masuk je jenguk kat dalam.

img_5931-1

.

.

.

.

Ada ukiran ayat AlQuran kat atas tu , dah pudar tapi

img_5932-1

.

.

.

.

Hai Marapi !

Ketemu lagi kita …

img_5937-1

.

.

.

.

Terjumpa video ni

Hujung-hujung tu ada scene dia masuk sempang yang ada rumah yang Dak Ana hampir pengsan tu ..

Nampak balkoni rumah pink tu

Ibu Upik dan Ibu Rahimah tak ada lah tapi …

Lagu Minang dia pun best!!

.

.

.

.

Advertisements