LOMBOK – SUMBAWA : LAIN DARI YANG LAIN [ 7 ] : PANTAI TANGSI PANTAI PINK LOMBOK TIMUR

.

.

.

.

Hari terakhir kami di Pulau Lombok

Dari Sembalun , turun ke Narmada , Lombok Barat

Tidur di Homestay Villa Cendana

1

.

.

.

.

Selesa

Sejuk

Tak payah ekon pun dah ok

2

.

.

.

.

Plumeria rubra 

Kemboja Merah

3

.

.

.

.

Milik orang Bali

Ramai keturunan Bali di Narmada ni.

4

.

.

.

.

Ada satu mata air di Narmada ini  . Katanya boleh untuk awet muda. Katanya air nya adalah dari Rinjani

5

.

.

.

.

Sarap dulu ..

Nasi + abon sapi + ayam kampung + sate usus

6

.

.

.

.

Ayuh ke Lombok Timur !!

Kita ke Pantai Tangsi !!

map-lombok-edit-2

.

.

.

.

Kata Wawan

Elok sampai di Pantai Tangsi ni awal pagi

Pukul 7 paling elok

Tapi pantai ni jauh , jalannya jelek . Kena lalu masa dah terang mataharinya

Dan tak ada penginapan yang dekat-dekat yang boleh kita orang tidur kalau nak bertolak dari kawasan yang dekat dengan Pantai Pink ni

7

.

.

.

.

Pantai Tangsi atau Pantai Pink ini terletak di Desa Sekaroh, Kecamatan Jerowaru, Kabupaten Lombok Timur

8

.

.

.

.

Adalah satu resort ni paling dekat Pantai Pink ni

Jeeva Beloam

Bilik paling murah rm800  paling mahal rm 1100 !

15

.

.

.

.

Jalan nak ke sana adalah sangat hazab !!

Kalau musim kering .. melambung-lambung dalam kereta

Kalau musim hujan .. habis lopak sana sini .. Licin ..

11

.

.

.

.

Cantik sangat tapi kiri kanan jalan di Desa Sekaroh ni !

12

.

.

.

.

Air paip memang tak ada kat kawasan ni

Air di beli dalam tong

Dan mahal

Ada jugak kampung-kampung kat sini

Macamana lah agaknya depa dapat hidup dengan air kena selalu berjimat-cermat gitu kan ..?

Manaaa Ostajah Elly nih ..

9

.

.

.

.

Cantik kannnnn ??!

13

.

.

.

.

Dah nak sampai .

Kena menuruni bukit lepas ni ..

14

.

.

.

.

Eh ..

Takkk..

Sambung lagi melambung-lambung dalam kereta!!

15

.

.

.

.

Akhirnya sampai lah jugak

Alhamdulillah …

Tiada siapa-siapa yang kecundang sebab dah makan obat pening awal-awal lagi .

img_8672

.

.

.

.

Pantai ini merupakan salah satu dari tujuh pantai di dunia yang memiliki pasir pantai berwarna pink, dan satu dari dua pantai di Indonesia yang memiliki pasir pantai berwarna pink.

~ Wikipedia ~

Satu lagi pantai merah jambu di Indonesia adalah di Kepulauan Flores

img_8673

.

.

.

.

Inilah sebabnya

Ada karangan laut yang berwarna merah jambu

Yang hancur bagai pasir

Yang mewarnakan pantai ini merah jambu

img_8675

.

.

.

.

Tak lah merah jambu sangat sebenarnya masa ni

Kena sampai sini awal pagi  atau lewat sore baru nampak merah jambu yang terang

Lagi terang pada pasir yang di gigi air itu .

img_8676

.

.

.

.

Panas terik

Masa ni lah tahap pembakaran oleh sang matahari pada kami adalah sangat maksimum

img_8677

.

.

.

.

Kami nak ke tebing sana tu !!

img_8678

.

.

.

.

Jom !

img_8679

.

.

.

.

Boleh jugak sewa sampan ronda-ronda keliling pantai ni

[ Duit group dah cukup-cukup untuk makan je ..]

img_8680

.

.

.

.

img_8681

.

.

.

.

Haiyooo ..

Kotornya lens

Tak perasan

img_8682

.

.

.

.

img_8683

.

.

.

.

Kenapa nak panjat tebing ?1

Sebab lagi cantik pemandangannya dari atas tebing ini !!

img_8685

.

.

.

.

img_8688

.

.

.

.

Dah tak nampak sangat merah jambunya dari sini ..

img_8691

.

.

.

.

Jom pusing-pusing keliling tebing !

img_8692

.

.

.

.

Panas ya amat atas ni!

Terjelir!

Dah lah tak bawak air! Tertinggal kat berugaq . Padan muka !

img_8694

.

.

.

.

Biru berlapis-lapis airnya !!

img_8695

.

.

.

.

Ada dua orang budak tengah ambik gambar seorang budak lompat-lompat kat tebing

img_8698

.

.

.

.

Kuning adalah Dak Kina

img_8699

.

.

.

.

img_8704

.

.

.

.

Ada lohong batu !

img_8710

.

.

.

img_8712

.

.

.

.

Pembakaran tahap maksima di sini !

img_8715

.

.

.

.

img_8718

.

.

.

.

img_8719

.

.

.

.

16

.

.

.

.

17

.

.

.

.

Sekarang ni ada kumpulan yang percaya dan sedang mempengaruhi ramai untuk percaya yang bumi ini bukan sfera !

18

.

.

.

.

19

.

.

.

21

.

.

.

.

Mari mencoba panorama sebegini ..

a1

.

.

.

.

Tapi coba lah di tempat yang sedup dan sejuk

a2

.

.

.

.

Jangan macam kami

Berpeluh-peluh ketiak , misai .. eh .. berlarian nak mengejar frame !

Dak Gb tetiba ada tanduk !

Kehkehkehhh

a3

.

.

.

.

Kahkahkahhh !!

Ini lah hasil yang tak berapa menjadi

a4

.

.

.

.

Masa ni tahap kepeluhan maksima !

Menitik-nitik peluh !!

aa

.

.

.

.

Jom turun balik ke tepi pantai !

Ada berugaq kat sini

Boleh duduk baring

Satu berugak kena bayar rp 15000 kalau nak guna

a

.

.

.

.

Lama tak berayun-ayun

b

.

.

.

.

c

.

.

.

.

d

.

.

.

.

e

.

.

.

.

f

.

.

.

.

Nampak tak tahap kegembiraan nya ?!

Sebab trip ini berjaya sangat !!

g

.

.

.

.

Hasil kutipan dari wassap ..

.

.

.

.

Da…

.

.

.

.

 

Advertisements