LOMBOK – SUMBAWA : LAIN DARI YANG LAIN [ 5 ] : AIR TERJUN MADU , DUSUN BIRAK , DESA BILOK PETONG , SEMBALUN

.

.

.

.

Masih pada hari ke -3

Masih di Sembalun

Kita ke air terjun pula

Kita ke Air Terjun Madu dan Umar Maya

[ Akibat kepenatan dan kesuntukan masa , tak jadi ke Air Terjun Umar Maya ]

Saya rasa , tak ada lagi saya baca blog traveller dari Malaysia yang bercerita pasal air terjun ini  …

Dalam Google map pun tak jumpaa..

Tak jauh sangat dari Sembalun Lawang

~ Gambar-gambar adalah hasil kutipan dari grup wassap . Kredit kepada Dak Iyra , Dak GB , Dak Elly dan Dak Kina ~

1

.

.

.

.

Lumayan jauhnya ..

Kata Wawan

2

.

.

.

.

Ayuh !!

3

.

.

.

.

Pada hari libur dan hujung minggu , ada yang mengutip bayaran masuk ke sini

Kosong je pondok ni sebab kita orang datang masa Hari Jemaat

4

.

.

.

.

Sepanjang jalan adalah menuruni bukit !

5

.

.

.

.

Maknanya .. bukit tu lah yang akan kau tempuh masa dah kepenatan masa nak balik nanti!

5a

.

.

.

.

Dah lah pakai kasut macam Crocs .. Bukannya sesuai manjat turun bukit gini ..

6

.

.

.

.

Wawan dan Arni banyak tolong hulurkan tangan ..

Last-last Wawan hulur tangan ambik beg saya yang semsetinya berat sebab ada banyak harta karun dalam tu ..

Bak kata Dak Elly

” Beg kau mesti berat kan kak nanti , macam kat Bukit Tinggi ! ”

Macam-macam lensa ado !

8

.

.

.

.

Dah sampai kat tanah yang rata

Tak ada pun bunyi sungai !!

Mesti jauh lagi nih !!

10

.

.

.

.

Sib baik ada Wawan dan Dak Iyra yang tolong hulur tangan , masa lintas batu-batu besor tu

Hakak tak konpiden !

11

.

.

.

.

Tarik napas jap ..

Dah chop nak kutip tanah pasir hitam gunung berapi kat spot ni untuk projek terrarium guna pasir-pasir pantai Lombok-Sumbawa balik nanti

12

.

.

.

.

Dah nampak sungai !!

Cantiknya air !

Biru toska !!

Turquoise kata orang Sungai Abong

Eh ..

15

.

.

.

.

Biru toska sebab ada belerang dari Rinjani

17

.

.

.

.

Yang bestnya ..

Bawak air minum sebotol dua aje

Kecapekan .. Tak kan nak minum air belerang toska lak tapi !!

18

.

.

.

.

Akhirnya nampak lah air terjunnya !!

Air Terjun Madu

Cantik sangat !!!!

Nampak tak nur yang memancar …?! Akibat kesobaran menempuh dugaan ?!

Pada sebelum tu hal dah menyumpah seranah sebab tak sampai-sampai!!

Kahkahkahhh ..

25

.

.

.

.

Jom nyanyi ..

          Marilah Apek hoi mari sayang

          Ikutlah ana Apek jangan bimbang

          Mata tak nampak ana tunjukkan jalan

          Kaki melangkah hoi perlahan-lahan

..

Lompat Apek lompat !

Haiyaaaa ..

26

.

.

.

.

Cantik sangat !!

Eh

Dah cakap tadi kan ….?

_mg_8375

.

.

.

.

Tak masuk plan pun air terjun ni

Mula-mula nak pergi air terjun yang main stream tu ..

Tiu Kelep dan Sendang Gile

Tapi .. Sebab tu kat Senaru , jauh sikit

Nanti terkejar-kejar benda petang nanti .

Maka Wawan cadangkan pergi air terjun yang ni aje lah..

Thorbaik Wawan ni ..

_mg_8376

.

.

.

.

Tak berani pergi kat sana tu

Balik sini , baru baca ada yang tewas bila mandi kat sana-sana tu ..

Baru-baru ni aje

_mg_8377

.

.

.

.

Air dari Rinjani

_mg_8378

.

.

.

.

_mg_8380

.

.

.

.

Segar-segar lumutnya kena belerang Rinjani

_mg_8381

.

.

.

.

SEJARAH AIR TERJUN MADU

Konon pada zaman dahulu kala hiduplah seorang pemuda yang bernama Rawen yang hidup sendirian di tengah ladang yang sepi, ia tidak mempunyai sanak family dan tidak pula beristri. Suatu hari, pemuda itu ingin pergi ke hutan yang tidak jauh dari ladang tempat tinggalnya. Setelah menyusuri ladang, pemuda itu menemukan sebuah sungai dan di sungai itu ia menemukan sebuah air terjun yang berketinggian 20 m.

Setelah, itu ia beristirahat di atas sekitar air terjun tersebut. Pada saat ia beristirahat, ia melihat gerombolan lebah madu beterbangan menuju sebuah pohon besar yang berada di dekat air terjun. Penuh rasa penasaran, Rawen mendekati air terjun itu dan ia melihat, di belakang tumpahan air terjun terdapat banyak sekali lebah madu. Setelah itu ia beristirahat dan tertidur pulas. Ketika pagi datang, Rawen membasuh mukanya menggunakan air yang bersumber dari air terjun itu dan ternyata ia merasakan air itu manis seperti rasanya madu. Nah sebab itulah, air terjun tersebut dinamakan Air Terjun Madu (sumber : sini )

_mg_8382

.

.

.

.

_mg_8385

.

.

.

.

Dengan ucapan ..

” Jauhnya nak manjat bukit tu balik nanti !! ”

_mg_8386

.

.

.

.

Pedulik !

Tu belakang nanti kira ..

Jom mandi !!

_mg_8400

.

.

.

.

Airnya sejuk ya amat !!!!

Kecut segala !!

Tadi elok je puji-puji kebiruan toskanya yang cantik tu ..

Masuk je puak-puak ni ..

Habis cekelat airnya !!!

23

.

.

.

.

Ni sebabnya !

Habis digodak tanah liat Rinjani kat dasar air terjun tu ..

Buat masker muka

Bagus !!

Licin muka !!

Kata Dak GB

Sebab dia pun tepek .. semua menepek ..

28

.

.

.

.

Dengan ucapan ..

Berjerawat muka aku balik nanti siap kauuu GB !!!

Hahahaaaaaaaaa..

29

.

.

.

.

Dak Elly masih mengekalkan konsep bertazkirahnya

Bersyukurlah dia kata ..

Boleh sampai tempat yang secantik ini ..

34

.

.

.

.

Dah kecut-kecut..

Wawan kata ayuh balik..

Nanti tak sempat untuk tonton itu sore nanti !

Apa ‘ itu ‘ ?!

Nantikan selanjutnya ..

Jom menapak balik !

30

.

.

.

.

32

.

.

.

.

Habis terbakar lemak-lemak kesayangan menapak balik..

33

.

.

.

.

Sampai homestay .. top up balik lemak !

Sayur bening ! Sedap !

Sayur ubat jerawat .. Pahit ! Pedas !

Jamur krispi ! Sedap sangat !

Tempe .. Weh .. wa Jawa .. Sedap !! Tempe tu mengalir dalam darah wa..

Ayan kampung goreng ..Ada kepalanya sekali .. Tapi buat-buat tak nampak .

Sayur chap chai ..Ada togeh .. wa tak suka ..

Ikan kembong goreng

Cekodok jagung

Lupa sayur yang kat tengah tu apa . Sedap tapi !

35

.

.

.

.

Ada Es Buah , spesialti Tante Tres !

36

.

.

.

.

Tenkiu Tente Tres ! Sedappp sangat !

Nampak tak alpukat tu..

Kat Sri Lanka dia buat

Kat sini pun dia buat ..

Tak pe kan ? Mangga je yang tak boleh bawak masuk Malaysia !!?

Nengoklah kasut semua orang!!

Mana layak nak panjat Pergasingan ??! Kehkehkehhh …

37

.

.

.

.

Ok

Sesiapa yang nak tidur Sembalun ni ..Ada banyak homestay sebenarnya

Hotel tak ada

Ada jugak satu dua rumah kat Air BnB

Susah sikit nak buat booking on line kalau yang lain-lain tu . Kena telefon , e mail segala bagai .

Tak pe

Walk in je

InsyAllah ada

Ada homestay / resort yang ngadap Rinjani . Siap ada swimming pool lagi

Mahal lah sikit tapinya ..

So .. Jangan ikut main stream sangat . balik-balik tidur Trawangan , Senggigi , Mataram

Tidur Sembalun

Tak menyesal punya !

.

.

.

.

Advertisements