ADA APA DENGAN SRI LANKA 9 : WATERFALLS VIEW HOMESTAY

.

.

.

.

Ni baru masuk hari ke-2 sebenarnya

Dah macam-macam dan mana-mana kami pergi !!

Sampai Elle pukul 3 lebih

Sebenarnya dua orang yang dihantar oleh company yang kita orang sewa kereta ni

Sorang tu drivernya – Nishante namanya

Sorang lagi tu kononnya guide . Kita tak mintak guide . Dah dia dah mai , dan tak ada bayar extra pun .. terpaksalah ..

Dinesh nama dia

Dia ni .. orang Kokdiang kata .. .. mangkaq !

Ok lah .. Sesampai di Elle , dia kata nak belanja kita orang makan kat rmah dia

Abang dia masak . Abang dia Chef kat Dubai  balik bercuti

Lepas makan , dia sibuk dok push-push nak suruh kita orang dudk Homestay Pak Penakan dia rasanya .

Rumah besar lah .. Dua bilik lah .. Ada dapur lah .. Dok push-push

Hampir -hampir nak give in , tapi Dak Iyra kata .. Kita nengok lah dulu rumah tu kak ..

Sekali nengok .. Oklah .. Dua bilik  tapi macam menyeram kan je .

Satu bilik tu siap ada pokok Ficus fumila hidup menjalar kat dinding . Amatlah pelik.

Dan menakutkan ! Dak GB kata …

Kita orang keras hati nak jugak tidur kat Homestay yang Hakak book

Si Mangkaq tu pun call kan lah Homestay tu ..

Lepas tu sibuk dok puk pak puk pak kata susah lah nak bawak van naik ke atas sana .

Owner tu kata Tuktuk boleh naik

Si Mangkaq tu kata pulak.. Tak ada Tuktuk nak naik

Hakak pun tanya lahT uktuk , Elok je depa kata boleh naik . SLR 300 satu TukTuk

Lepas tu Si Mangkaq tu dok puk pak puk pak cakap dengan owner hapa ntah .. Bising-bising macam cerita Tamil  siap angkat-angkat goyang goyang tangan kat simpang jalan

Dak Iyra tanya , pe hal .. Hakak pun cakap lah kita kena naik Tuktuk

Jom lah naik Tuktuk .

Ambik dua Tuktuk . Terus naik ke jalan ke Homestay tu .

Terkebil-kebil Si Mangkaq tu .

Rupa-rupanya.. Bila sampai kat Homestay , tanya Chandy , owner Homestay tu , dia kata Si Mangkaq tu sibuk marah-marah dia , kata dua orang tak nak tidur Homestay ni , Tuktuk tak nak naik  , dia guide , dia tahu tempat yang lagi bagus ..

Menipu rupa-rupanya !! Mungkin nak suruh kita orang tidur jugak Homestay dia , atau sanak sedara dia punya jugak !

Siap pesan , sebelum kita orang naik ke homestay tu.. jangan percaya apa Chandy tu cerita nanti pasal dia

Lepas tu kita orang dah berhati-hati dengan dia..

.

.

Anywayyyy …

Ini lah jalan ke Homestay tu .

Memanglah mencanak sikit .

Boleh aje Tuktuk naik tapi nya !

Tuktuk Dah Anash dan Dak Gb siap buat willie lagi masa naik !! Kahkahkahhh !!

Kita orang selamat sampai ke Homestay nya

Waterfalls View Homestay

Ini websitenya ..

Sesiapa yang ke Elle ni , tolong lah tidur kat sini !

Kenapa ..

Teruskan membaca ….

img_1359

.

.

.

.

Memang dah malamya  amat masa kita orang sampai tu

Tak nampak apa-apa !

Tapi kannnnn …

Dengar sesuatu !!

Dengar deruan air terun!!!!!

Semua dah sengeh-sengeh excited !!

Of koz .. Seorang tu terus tanya password wifi …. Seperti biasa ..

Satu bilik berempat . Bilik besar ! Bersih sangat .Ada kelambu .

Bilik air bersih , ada air panas ..

Chandy siap buatkan kopi teh cicah sebekut .

Masa ni lah dia cerita tentang pembohongan Si Mangkaq tu ..

img_1306

.

.

.

.

Bangun pagi ..

Nampak ni luar tingkap yang amat besar tu!

img_1334

.

.

.

.

Selesai Subuh , semua duduk bersidai di balkoni itu !

Itu lah air terjunnya !!!!!

img_1317

.

.

.

.

Cantiknyaaa pemandangan !!

Itu bukan hantu bungkus !

Itu adalah seorang Gadis Melayu Ayu Berkelubung Batik

img_1312

.

.

.

.

Ini lah balkoninya !

Semua tak nak masuk-masuk bilik read : mandi  , sebab nak menatap air terjun itu !

198

.

.

.

.

Little Rawana Falls namanya

Ada nama sebenar nya, tapi tak ingat
200

.

.

.

.

Masing-masing dok ghalit memandang air terjun !
202

.

.

.

.

Sambil nengok jantung pisang …

203

.

.

.

.

Tak sejuk sangat di Elle ni

Malam sejuk

Siang tak panas tak sejuk ..

204

.

.

.

.

Zoom ke kebun sayur ke kanan air terjun

205

.

.

.

.
207

.

.

.

.

Tengah elok-elok zoom sana sini .. lalu lak keretapi biru , macam yang kita orang naik semalam tu ..

Menggelupur semua kaut kamera !

Sempat dapat badan keretapi aje!!

Semalam ada lalu situ rasanya  .. Tapi Dak Anash dan Dak GB yang duduk belah sini keretapi .. Tak pulak siapa-siapa menjerit kata nampak air terjun …

209

.

.

.

.

211

.

.

.

.

212

.

.

.

.

Cantik ..

Serene ..

213

.

.

.

.

Pelangi ada ?

216

.

.

.

.

217

.

.

.

.

Lepas sarap , lalu lak satu lagi keretapi

Semua dah bersiap sedia kali ni ..

218

.

.

.

.

219

.

.

.

.

Nampak orang bersidai kat pintu keretapi macam semalam !! 🙂

220

.

.

.

.

221

.

.

.

.

Ekor dia .

222

.

.

.

.

Dah kekenyangan sarap ..

Packing beg sambil jeling-jeling lagi ke luar ..

Untung aaa Dak Anash dapat katil tepi air terjun !!

223

.

.

.

.

Jim Wau Ha Ro

img_1336

.

.

.

.

Lepaking ..
img_1337

.

.

.

.

Sorang lagi lepaking .

Cuba teka siapa !?

img_1339

.

.

.

.

Bahagian atas Homestay

Sila lah duduk sini jika datang ke Ella .

Contact Chandy tru email

Sepantas kilat dia akan menjawab

Waterfalls View Homestay

One of the best homestay in Sri lanka tau !!

.img_1347

.

.

.

.

Kita buat ‘love ‘

Dia buat ‘ kentang ‘ lagi !!!

Siapakah dia …

img_2032

.

.

.

.

Ingatkan nak berjalan kaki atas landasan nak ke destinasi seterusnya .. tapi Chandy kata jauh sangat

img_1303

.

.

.

.

Tu ha …

Contact number Chandy untuk Waterfalls View Homestay ni ..

img_1305

.

.

.

.

Lupa pulak nak cerita pasal sarap

Gambar dari fon Dak Iyra

Saya .. saya kan memang malas nak ambik gambar makanannn…

Spring Hopper

Macam putu mayam

Makan dengan dhal dan yang macam acar bawang tu .

I kenot go ..

img_2033

.

.

.

.

Curd ..

Dadihsebenarnya

Tapi tak manis

Makan macamana ?

img_2036

.

.

.

.

Cedok , letak haoney atas dia

Kita orang letak atas fresh fruits gitu tu .

img_2034

.

.

.

.

Yang ni ..

Egg Hopper

Macam kueh serabai yang biasa saya makan kat Muar /Melaka

Tapi kat bawah yang melengkung tu depa pecahkan telor sebijik

Kalau nakyang tak ada telor pun ada .

Makan dengan apa eh ..

Lupa lak ..

img_2037

.

.

.

.

Makan hopper sambil minum kopi sambil nengok dan dengar air terjun ..

Terbaik beb !!

Gambar dari Dak Iyra

img_2039

.

.

.

.

Puas tak puas nengok Little Ravana Falls kena jugak move on

Dah ..

Jom turun ke Pekan Ella

Turun pun kena naik Tuktuk

Masa naik semalam tak nampak apa-apa . lpus dok konsentret memegang apa yang pautu , tak nak bagi tercampak keluar atau bergegar ..

Pagi hari baru lah nampak pemandangan gini !

Ella Gap !

Cantik laaaaa ….

Itu adalah Ella Rock , belah kanan

img_1350

.

.

.

.

Ella Gap tengah

Bukit ni belah kiri

Tetiba tak jumpa pulak gambar Ella Gap dalam kamera besor

Mungkin tak ambik rasanya ..

img_1356

.

.

.

.

Dah ..

Jom turun ke Pekan Ella .

Banyak lagi tempat nak cari ni …

.

.

.

.

#melancong ke sri lanka

#bercuti ke sri lanka

# tempat menarik di sri lanka

Advertisements