ADA APA DENGAN SRI LANKA 8 : SCENIC TRAIN RIDE NUWARA ELIYA TO ELLA

.

.

.

.

[ AMARAN .  ENTRI YANG SANGAT-SANGAT BANYAK GAMBAR ]

Jom naik keretapi !

Nama keretapinya – Podi Menike 1005

Nanu Oya ke Kandy !!

Tempat duduknya macam tu .

3+2

Ada meja kecik kat tengah

img_2017

.

.

.

.

Sempat Station Master tu bagi satu senyuman bye-bye !!

A

.

.

.

.

Bye Nanu Oya !!

Panjang umur kita jumpa lagi!!

img_1116

.

.

.

.

Kejelesan sungguh bila nengok depa duduk kat pintu keretapi gitu !

Keretapi ni sebenarnya slow je

Sebab memanjat bukit

Tak bahaya pun duduk kat situ sebenarnya

Peygang lah besi tu tapi !

C

.

.

.

.

Nengoklah pemandangan itu !!!!

112

.

.

.

.

Mau nya Hakak tak gembira sangat-sangat!!

115

.

.

.

.

Geng yang lain pun sama !

Manjang senyum teruja!

118

.

.

.

.

Ada dua jenis keretapi

Biru

Coklat

Esok-esok saya tunjuk yang coklat lak ..

120

.

.

.

.

Hokeh ..

Lepas ni let the photos do the talking lah …

121

.

.

.

.

123

.

.

.

.

124

.

.

.

.

Fevret saya !
127

.

.

.

.

.

129

.

.

.

.

.

130

.

.

.

.

Nengok tu !

Siap juntai-juntai kaki !!

Wa jeles !!

132

.

.

.

.

Batu-batu atas bumbung

131

.

.

.

.

Baju-baju atas bumbung

133

.

.

.

.

Gebor atas bumbung
134

.

.

.

.

136

.

.

.

.

137

.

.

.

.140

.

.

.

.

142

.

.

.

.

143

.

.

.

.

Hei kau !!

Diri satu kaki kat pintu !!

Mana boleh !!

144

.

.

.

.
145

.

.

.

.

.146

.

.

.

.147

.

.

.

.

148

.

.

.

.

149

.

.

.

.

Mana boleh main jenguk-jenguk kepala !!

153

.

.

.

.

154

.

.

.

.

155

.

.

.

.

156

.

.

.

.

Jambatan yang atas tadi tu

157

.

.

.

.

Sampai di Stesen Pattipola

~Pattipola railway station is the 62nd station on the Main Line, and is 224 km away from Colombo.

It is the highest railway station in Sri Lanka with an elevation of 1,897.5 m high above mean sea level~

Siang hari

Dalam 23 degree Celcius kat sini

159

.

.

.

.

160

.

.

.

.

F

.

.

.

.

Kita orang tak dapat merasa nak rasa raba kain oren sami tu macam Dak Supermeng Malaya tu raba

Dengar-dengarnya lembut je kainnya ..

🙂

img_1229

.

.

.

.

Stesen-stesen nya

Nanu Oya

Ambewala

Pattipola

Ohiya

Haputale

Bandarawela

Ella

1s.

.

.

.

Kat stesen ni lah [ rasanya ] kita orang jumpa orang jual vadevadevadevadevadevadevadevadevadevadevade …

img_1264

.

.

.

.

Excited gila masa mula-mula masuk terowong !!

Semua terdiam ..

Mata terkebil-kebil , sengeh-sengeh ..

Hahahahhaaa..

L

.

.

.

.

Terowong yang seterusnya ..

Saya dan Dak Iyra dok jerit nama Anaaaaaaaaa dalam terowong

Orang kat depan-depan yang bukan Anaaaaaaa dok nyahut!

Kahkahkahhhhh …

Sampai lah beberapa terowong berikutnya !!

Masih jerit nama Anaaaaaaaa !!

Rasa dan nampak macam dekat ke dinding terowong tu ..

Jauh tapinya ..

Saya dan Dak Iyra dah cuba capai !! Hehhehehehe….

M

.

.

.

.

161

.

.

.

.

.162

.

.

.

.

.165

.

.

.

.

.166

.

.

.

.

.168

.

.

.

.

.169

.

.

.

.

175

.

.

.

.

.176

.

.

.

.

Nampak mereka di celah-celah pokok teh !!!
178

.

.

.

.

181

.

.

.

.
182

.

.

.

.
183

.

.

.

.

184

.

.

.

.

185

.

.

.

.
186

.

.

.

.

Ready nak jerit Anaaaaaaaaaa lagi !!

Kehkehkehhhhh …

Yang Anaaaaaaaa pun elok je nyahut dari tingkap belah sana !!

187

.

.

.

.

Ana yang lawa tu ….

🙂

Siapa kata diyatalawa

Lawa !!!

188

.

.

.

.

190

.

.

.

.

191

.

.

.

.

193

.

.

.

.

194

.

.

.

.

196

.

.

.

.

Sampai sini , dah mula menuruni bukit ..

197

.

.

.

.

Eh ..

Lupa lak nak tayang ..

Jom nyanyi sama-sama dulu ….

Duniya bhula ke tumse mila hoon
Nikli hai dil se ye duaa
Rang de tu mohe Gerua
Ranjhe ki dil se hai duaa
Rang de tu mohe gerua

Haan nikli hai dil se ye duaa
Ho.. Rang de tu mohe gerua

D

.

.

.

.

Tumse juda jo
Dil zara sambhal ke
Dard ka wo saara
Kohra chhan gaya

Duniya bhula ke tumse mila hoon
Nikli hai dil se yeh duaa
Rang de tu mohe gerua
Ho.. Ranjhe ki dil se hai duaa
Rang de tu mohe gerua

I

.

.

.

.

Hahahhahaaaa ..

Pelepap pelepap kena pakcik kat seat belakang tu!!

Sib baik dia sporting !

img_1157

.

.

.

.

Gigih pegang shawl Dak Iyra takut terbang melayang !

img_1166

.

.

.

.

Geruaaaaaaaaaa ………………

[ Dah ikat shawl kat jari .. Gerenti tak melayang ]

img_1187

.

.

.

.

Haan nikli hai dil se ye duaa
Ho.. Rang de tu mohe gerua

J

.

.

.

.

Ni ha lah vadevadevadevadevadevade yang sedap sangat tu !

Ghalat tak beli banyak-banyak !

SLR 100 je 4 bijik

img_2024

.

.

.

.

Buka dapat vadevadevadevadevade ja tau!

Dapat homework sekali !!

img_2016

.

.

.

.

Dah siap dah home work !!

Siapaaa lah yang rajin buat nih !!

Kenapa dia tulis Im bored ??!!

img_1263

.

.

.

.

Tangannya begitu mulus ..

img_2008

.

.

.

.

Taraaaaaaa ..

Dak Anash rupa-rupanya !!

Ohhhh ..

Bored sebab asikkkk lah dikejar paparazi !!!

img_2009

.

.

.

.

Saya tidak sama sekali bored

Masih penuh keterujaan ..

img_1181

.

.

.

.

Tapi akhirnya kecundang juga ..

Nantuk aaaa ….

Bunyi keretapi ..

Angin sejuk membelai muka ..

Nantuk ..

img_2010

.

.

.

.

Ops ..

Dah sampai Ella

Jangan sebut Ella

Sebut ‘El’ sabdu ‘Le

‘ Le ‘ as in lepak

.

Alamak ..

Dah sampai ke ..?!

Rasa nak terus je naik sampai ke hujung landasan !

.

img_20141

.

.

.

.

Sib baik lah ada Dak Anash yang pandai men-selpie-wepie ni ..

img_2015

.

.

.

.

Babai kat dia !

P

.

.

.

.

Baru hari ke dua

Dah macam-macam kita orang buat dan jumpa !

Q

.

.

.

.

Kawan kita orang  Dak Dr Faizi tu kata ..

Siaplah korang .. Mesti penuh bau ketiak dalam tren tu , bilik air kotor ..

Tren penuh dengan aci-aci . Sampah sarap bersepah

Ludah sana sini. Tren tak ikut schedule ….

.

Nehi nehi !!!

Tren bersih

Bilik air bersih

Tren tak penuh sebab yang ni reserved seats

Sampah sarap tak bersepah sana sini

Tiada bau ketiak .

Tren lambat sikit je. Dalam 15 minit

R

.

.

.

.

Welcome

S

.

.

.

.

To Elle

U

.

.

.

.

Ella yang ni saya suka

Yang penyanyi itu saya tara suka

~ gelengkepalakirikanankebahukirikanan ~

T

.

.

.

.

Very quaint train station

Saya suka !!

Y

.

.

.

.

Van kita orang akan ambik kita orang kat sini

Kita orang sampai lebih awal daripada van ..

Z

.

.

.

.

Dah ..

Sambung esok ..

Sambung nyanyi sikit lagi ..

GERUAAAAAAAAAAA………

Z1

.

.

.

.

# melancong ke sri lanka

# bercuti ke sri lanka

# tempat menarik di sri lanka

Advertisements