ADA APA DENGAN SRI LANKA 7 : STESEN KERETAPI NANU OYA

.

.

.

.

[ Bertabahlah .. Entri yang sangat banyak gambar ]

Aktiviti seterusnya !!!

Kami akan naik keretapi dari Stesen Nanu Oya ke Kandy !!

Highlight of our trip !

46

.

.

.

.

Salah satu ‘ most scenic train ride in the world ‘

Kannnn !!??

Mau tak teruja engkau !!!

Stesen keretapi Nanu Oya adalah sangat ‘ ol-skool ‘

47

.

.

.

.

See ..

Ol-skool tapi punyalah banyak photo oppurtunity !!

48

.

.

.

.

Kami tidur di Nuwara Eliya

Tak ada stesen di Nuwara Eliya

Stesen di Nanu Oya

Dalan tujuh km dari Nuwara Eliya

Kaunter tiket nya.. Sangat ol-skool !

49

.

.

.

.

Papan tanda tambang keretapinya

50

.

.

.

.

Boleh beli tiket biasa , yang tak payah reserve seats

Kalau penuh kenalah berdiri

Kalau pintu kosong , bolehlah berdiri , atau duduk kat pintu keterapi

Kita orang nak yang tu .. Yang berdiri tu ..

Tapi macam tak mampu je nak berebut dengan orang lain

Dan pintunya tak banyak

Karang kena diri celah orang , tak dapat lak nak ambik gambar ..

1D

.

.

.

.

Beli 3rd Class

Tapi yang reserved seats

SLR 4000 seorang

1A

.

.

.

.

Ada 5 stesen sebelum sampai ke Ella

Dalan 65 km

3 jam perjalanan

1S

.

.

.

.

W

.

.

.

.

Kalau nak naik , studilah jadual ni

Kalau nak lagi senang , pi baca kat < Mamat ni >

X

.

.

.

.

Selamba je orang keluar masuk tanpa tiket

1B

.

.

.

.

~ Pinjam lawak lempang Dak Anash ~

Siapa kata dia lawa ?!

Diyatalawa.

🙂

51

.

.

.

.

So 70s !

52

.

.

.

.

Banyak jugak najis mughalazah kat sini

Pun pesen tak kacau orang

53

.

.

.

.

Apa yang ekau jenguk tu GB??!!

1F

.

.

.

.

Semua kata  Wahhhhhhh    …. bila pandang pemandangan gini

62

.

.

.

.

Nengok lah bukit-bukau berladang teh tu..

Cantik ya amat!!

63

.

.

.

.

Ini ke sebelah yang satu lagi

Pun cantik jugak!!

65

.

.

.

.

Jom turun ke tingkat bawah !

Gila cantik Stesen Nanu Oya ini .

Tak sabau nak turun ke landasan !!

Semua macam tak keruan bila nengok pemandangan yang cantik gini!

Habis segala ceruk sudut nak di ambik gambar !!

66

.

.

.

.

Semua tak sabar nak turun ke landasan !!

Jommmm !!

Z2

.

.

.

.

Nengok lah tu !!

Semua jenis kamera dah mula keluar!!

68

.

.

.

.

Satu misi utama tercapai!

Nak berjalan di atas landasan keretapi  !!

1H

.

.

.

.

Hah !!

Korang konon-konon jalan patah balik ke sini lak !

1J

.

.

.

.

Kahkahkahkahhhh !!

Tak kira !!

Nakkkk jugak duduk atas landasan keretapi !!!

1K

.

.

.

.

Selpie jom !

Lama nho naktunggu yang segerombolan kat belakang tu sampai

Selpie berempat lah dulu!!

1L

.

.

.

.

Kita orang jalan sampai hujung sana dan patah balik

Hujung sana tu ada jambatan

70

.

.

.

.

Tu control room nya

71

.

.

.

.

Tak cukup seorang

74

.

.

.

.

Nampak tak betapa gembiranya kita orang kat sana .

Kita orang mintak driver tu hantar kat stesen ni awal , sebab nak round satu stesen

Dia pelik .

Nothing there .. Dia kata ..

1B

.

.

.

.

Ni baru cukup berempat !

1E

.

.

.

.

Dah ..

Jom balik ke pangkal jalan !!

75

.

.

.

.

Very ol-skool lah !

78

.

.

.

.

.

Masih mengamalkan thema colour blocking.

80

.

.

.

.

Ok

Kita ke belah sana stesen pulak ..
81

.

.

.

.

Sempat beli ni.

Stroberi yang manis ..

Dan segar

1A

.

.

.

.

83

.

.

.

.

Sebab ini lah Nanu Oya ni sejuk !

1623 meter dari paras laut !
84

.

.

.

.

Belah sini tren yang nak ke Colombo

Tren kita orang kat belah sana
85

.

.

.

.

Tren ke Colombo dah sampai !!

Berlarian kami kejar sebab nak ambik gambar.

Siap ada Dak GB orang tu berlakon bervideo bagai macam nak kejar keretapi masa tren ni nak jalan ..
89

.

.

.

.

Kerusi dia jenis menghadap.

Ada meja kat tengah

Dua seat belah sini maja

Tiga seat belah sana meja

91

.

.

.

.

Suka aci ni bila saya ambik gambar dia dan tunjuk kat dia

92

.

.

.

.

Bye keretapi biru !!

93

.

.

.

.

Satu sleeperette lama kot ..
96

.

.

.

.

Just look at the hills and the clouds ..

Sigh ..

98

.

.

.

.

Best gila ngambik gambar kat stesen ni !
99

.

.

.

.

Jumpa pulak Encik Kalai

Penjaga Control Tower

Dia bawak kita orang , tunjuk tuil-tuil yang dia gerakkan untuk kontrol landasan tu.

Yang kalau dalam cerita Tamil Hindustan yang kaki heroin nanti tersepit kat landasan tu.

Dia dah berkerja di stesen ini 35 tahun lamanya ..

Baik sangat dia

Ada gambar dengan dia ..

Tapi dia tak .. ; please .. not in internet ..

Ohh ok.. Paham .. paham ..
101

.

.

.

.

Bunga Seri Pagi Granpa Oot !

Yang biru tu !

Saya ada tanam

Tapi kurus keding tak berbunga-bunga
103

.

.

.

.

Gerabak lama pun cantik

104

.

.

.

.

.105

.

.

.

.

Saya keseorangan

1M

.

.

.

.

Dia keseorangan

Saya rasa Aci ni Orang Tamil

Sebab lain sarinya dari orang Sinhalese

1N

.

.

.

.

1O

.

.

.

.

Lalu pulak depa ni depan kita orang ..

1P

.

.

.

.

Itu adalah Station Master nya

Baju , slack putih melepak

Berside tajam seluar kemeja

Bagi kita orang masuk dalam ofis dia

1Q

.

.

.

.

Memang rasa nak pengkes kaki dia bila nengok gambar ni!!

Hahhahaaaaa !

Memang otomatik kaki terus bersilang bila nampak kamera Dak GB ni !!!

1R

.

.

.

.

Keretapi kita orang dah sampai !!

Masing-masing punya senyuman sampai ke telinga !

Keterujaan teramat nak naik keretapi !

1

.

.

.

.

Gerabak kita orang tak penuh

Boleh macam main muzikal chair kat dalam tu tukar-tukar tempat duduk !!
109

.

.

.

.

Nampak ??!

Nampak tak tahap keterujaannya !!!!??

img_2001

.

.

.

.

Yang ni lagi lah !!

img_2002

.

.

.

.

Bekalan jajan untuk 3 jam

N

.

.

.

.

Dah..

Sambung besok !!

# melancong ke sri lanka

# bercuti ke sri lanka

# tempat menarik di sri lanka

Advertisements