ADA APA DENGAN SRI LANKA 4 : KANDY

.

.

.

.

Dari kilang teh

Teruskan lagi perjalanan

Ke Kandy

Masuk je bandar Kandy , dah mula jem teruk

Macam kat KL

Masa ni lah mula nampak bandar di Sri Lanka ni sangat bersih

Tak keterlaluan kalau saya kata lebih bersih dari bandar-bandar di Malaysia

attraction-map

.

.

.

.

Hujan

Maka nya bertambah lah jem jalannya !

Keluar juga pelangi lepas tu ..

Sempat Dak Iyra hulur tangan keluar van ngambik gambar .

1

.

.

.

.

Kandy Lake

Atau Kiri Muhuda ~ Sea of Milk

Tapi kan .. Sangat lah tercemar airnya dengar-dengarnya

Sea of Teh Susu Hijau Berlumut ..

IMG_9326

.

.

.

.

Terletak di tengah-tengah bandar Kandy

Di suruh bina oleh Raja Sri Wickrama Rajasinghe

Dibantah oleh ramai pembesar kerajaan pada masa itu . Masa tu kerajaan dia tengah mengalami krisis ekonomi

Tapi ramai-ramai yang membantah tu dihukum bunuh pulak , di tepian tasik ni ..

Ada berani kau jalan-jalan kat tepi tasik ni tengah-tengah malam ??!

IMG_9327

.

.

.

.

Tu dulunya adalah Royal Bath

Tempat Isteri dan gundik-gundik mandi manda

Sekarang jadi bangunan polis

IMG_9330

.

.

.

.

Tak sejuk sangat di Kandy ni

Macam Cameron Highland masa tengahari masa cuti sekolah yang jem-jem tu ..

IMG_9332

.

.

.

.

Pokok Hujan-Hujan eh ?

IMG_9336

.

.

.

.

Nampak pulau kecik tu ?

Katanya ada satu secret tunnel yang menghubungkan pulau tu ke istana King tu .

Ada Royal Summer House kat situ dulu

IMG_9337

.

.

.

.

Gambar cover album satu ..

IMG_9338

.

.

.

.

Ada banyak ikan

Tapi dilarang memancing , menjala dan sebagainya ..

IMG_9340

.

.

.

.

Ntah hapa lah dia tulis

Bahasa dia je.

IMG_9341

.

.

.

.

Jom ke arah sana tasik!

~ Lambai DakAnash

Udah-udah le tu ngambik gambo ..

Eh .. kenapa bunyi macam orang Perak lak ..

Silap …

Yang putih tu , nama dia Cloud Wall

Walakulu Bamma

Sekeliling sebahagian besar tasik

Tak sempat habiskan sekeliling tasik  King dah mati

Yang lobang-lobang tu tempat letak lampu minyak

IMG_9342

.

.

.

.

Belah sini tasik ada Temple Of The Tooth

Di dalamnya ada tinggalan gigi Gautama Buddha yang sempat disorok dalan sanggul rambut seorang puteri dan dibawa lari dan akhirnya disimpan di sini

~The Sri Dalada Maligawa in Kandy, the temple which houses the Sacred Tooth Relic of The Buddha, is possibly the most sacred Buddhist shrine in the world. It is venerated not only by Buddhists in Sri Lanka but by Buddhists all over the world.~

Post Note : Kita orang tak masuk pun sini . Sebab memang tak nak masuk . Bayor pun mahal . Dalam USD 39 seorang rasanya . Some more  n nak masuk kena bukak segala apa atas kepala . Aje gila kau nak masuk temple kau nak kena bukak shawl keknis segala bagai !!??

IMG_9343

.

.

.

.

Belah sana tasik ada banyak hotel

IMG_9344

.

.

.

.

Tak tahu lah semenjak bila wabak silang kaki ni menular …

IMG_9347

.

.

.

.

Heritage city Kandy ni .

IMG_9348

.

.

.

.

Tu lah pulaunya yang dikatakan ada satu secret tunnel hingga ke Palace tu

IMG_9350

.

.

.

.

Banyak pokok tua di sekeliling tasik ni

Macam di TamanTasik Taiping

IMG_9354

.

.

.

.

The Queen’s Hotel

Di satu persimpangan utama di Kandy ni

With a history of over 160 years The Queen’s Hotel is a 80 room British Colonial style luxury hotel. This former Governor’s residence is one of the oldest hotels in Sri Lanka

IMG_9355

.

.

.

.

Baru lepas Hari Wesak

Masih ramai lagi penganut Agama Buddha yang datang ke Temple dan membawa bunga teratai , bunga seroja dan bunga melur untuk ‘ offering ‘

IMG_9359

.

.

.

.

IMG_9360

.

.

.

.

IMG_9361

.

.

.

.

IMG_9363

.

.

.

.

Kandy telah diiktiraf sebagai satu bandar Warisan UNESCO

Satu lagi tinggalan UNESCO ditanda rait dalam kotak memori !

IMG_9365

.

.

.

.

Sri Lanka ni macam Melaka

Dijajah oleh Portugis , oleh Belanda , oleh Inggeris

Banyak bangunan tinggalan kolonial di sini

IMG_9366

.

.

.

.

IMG_9368

.

.

.

.

Sempat jugak kita orang naik TukTuk ni sekali masa kat Sri Lanka ni

Bukan kat Kandy ni tapi.

IMG_9370

.

.

.

.

IMG_9371

.

.

.

.

Masih berpenghuni bangunan lama ni

Yang ni ok lagi

Pintunya masih cantik lagi ..

IMG_9372

.

.

.

.

Yang ni ha ..

Dah lah begitu banyak papan tandanya

Semuanya loyar .

Pintu kemain buruk

Ada jugak cuba menjengah ke dalam , tapi gelap..

IMG_9374

.

.

.

.

Bagus colour blocking ni ..

IMG_9378

.

.

.

.

MTA Zain ..

Attorney At Law

Mesti keturunan Melayu tu ek ?

IMG_9379

.

.

.

.

Satu gereja lama di Kandy

IMG_9381

.

.

.

.

Yang ni , tak masuk dalam perancangan pun sebenarnya

Tapi alang-alang sempat sampai di Kandy

Kita orang on ..

Nengok Kandyan Dance

2

.

.

.

.

Menari sambil pusing pusing piring atas kayu

3

.

.

.

.

Honestly lah kan..

Bising !!

Dan macam tak ada nada nya

Ala,… Hakak muzik ni kayu .. Tak boleh nak appreciate tapi.

3A

.

.

.

.

Peacock Dance

Yang ni cantik gerak tari penarinya

Bunyi gendang tu masih membingitkan tapi

4

.

.

.

.

Burung merak dok kembang-kembang kan ekor dan pusing-pusing sana sini ..

5

.

.

.

.

Yang kat tengah tu yang paling beria jadik burung merak

6

.

.

.

.

Merak jantan nak mengawan ..

6A

.

.

.

.

Hayun-hayun jambul

8

.

.

.

.

Ada main-main api lak lepas tu.

Masa ni kita orang siap naik atas pentas nak nengok

10

.

.

.

.

Makan-makan api..

11

.

.

.

.

Jalan-jalan atas api ..

12

.

.

.

.

Dak Anash kata ..

Kalau orang tu terbukak hijabnya..

Mesti nampak banyak setan masa ni ..

Saya pelik..

Pesal terbukak shawl nelopa nampak setan ..

Krik krik krik ..

Lamaaa sikit baru hadam ..

Oooohhhh ..

Hijab kat mata ..

Kehkehkehhh…

13

.

.

.

.

Lepas tu dok tebayang depa jalan atas ‘something ‘tu untuk bior tak panas ..

14

.

.

.

.

Top up bara ..

15

.

.

.

.

Selesai lah persembahannya..

Berapa SLR ya?

Rasanya SLR1000 sorang

~ Cari Dak GB siBendahari ~

17

.

.

.

.

Hotel Queen’s kat belakang tu

Hotel lama.

Kita orang tak tidur kat Kandy

Tak jadik

Sebab nak tidur kat Nuwaraeliya

Sebab Nuwaraeliya sejuk , dan nama nya pun cantik ..

18

.

.

.

.

Kandy

World Heritage City

19

.

.

.

.

Suka selit gambar Dak Anash ni

Dia ni potogenik …

20

.

.

.

.

21

.

.

.

.

See….

🙂

22

.

.

.

.

Dah ..

Dah malam ni ..

Jauh lagi nak sampai Nuwaraeliya tu..

.

.

.

.

# melancong ke sri lanka

# bercuti ke sri lanka

# tempat menarik di sri lanka

Advertisements