KEMBARA KEDAH – PERAK : LEMBAH LENGGONG

.

.

.

.

Kenapa ke Lenggong ?

Emm .. Gini ceritanya ..

Arwah Pak Mentua saya orang Lenggong

Tapi dah lama merantau ke ibu kota

Dah berzaman tak balik kampung

Kira macam merajuk aa dengan keluarga

Sebelum dia meninggal , Encik Abdul ada niat nak bawak Arwah balik , jalan-jalan ke Lenggong

Walaupun dah tak kenal sesiapa lagi kat sana

Saja nak jalan-jalan kat kampung halaman ..

Tapi tak kesampaian

Allah lebih sayang kan dia

Makanya …

Kami sepakat nak jalan -jalan ke Lenggong

Dan kampung-kampung sekitarnya

Yang Arwah pernah sebut semasa hayatnya ..

Check out dari Rasort Tasik Raban pagi-pagi lagi ..

Cari sarap ..

Roti Canai Melayu yang sedap dan garing di Dataran Tasik Raban

IMG_6728

.

.

.

Kat belah sana , ke kiri , Resort Tasik Raban

IMG_5119

.

.

.

Jom pusing keliling tasik dulu ..

IMG_5121

.

.

.

Ternakan ikan di tengah tasik

IMG_5122.

.

.

Salah satu kampung yang pernah disebut ..

Tak satu nama orang pun yang Encik Abdul tau dan ingat

Kalau tak .. boleh jugak berenti .. tanya-tanya..

IMG_5123

.

.

.

Rumah lama yang cantik!

IMG_5125

.

.

.

Salah satu pekan

Lupa pulak nama pekan ni..

IMG_5126.

.

.

Lenggong memang terkenal dengan Ikan Pekasamnya ..

Nak oder , boleh lah call Kak Johar tu ..

IMG_5127

.

.

.

DBP kata

Lata = air terjun yang tegak tapi rendah

Lata Iskandar tu tinggi lah pulak kan…

IMG_5129

.

.

.

Patah balik ke arah Pekan Lenggong

Lalu tepi Tasik Raban balik

IMG_5141

.

.

.

Kalau kena musimnya

Ada satu kawasan seroja yang santik sangat kat Tasik Raban ni

IMG_5149

.

.

.

Saya tak pernah lak makan ikan pekasam ni..

Bau orang lain goreng pernah ..

Pehhhhhh …

Kalau kat obersi .. orang boleh buat laporan polis sebeb bau yang agak mencurigakan…

IMG_5153

.

.

.

Jom jalan-jalan sekitar Lembah Lenggong ni ..

Rasa aman je..

Kereta tak banyak..

Sejuk..

FotorCreated

.

.

.

Satu lagi sebab kenapa ke Lenggong ..

Sebab sebelum ke utara ni

Dak Nina ada nengok kat History Channel

[ tersasar sat .. dengar-dengar nanti akan ada satu stesen TV digital yang akan lagi bagus dan murah dari Astero !! .. ?? Goooddddddddd !!!! ]

Kat History Channel tu ada pasal Al Maunah

Tak berkelip mata dia

Saya pun ..

Sibuk tanya bila kenapa kat mana..

Saya pun kata ..

Tak pe.. nanti kita jalan kat sana kita nengok kawasannya..

Sauk , Bukit Jenalik ..

3

.

.

.

Ada satu MRSM kat Gerik

Satu kat Lenggong

Mula-mula .. macam ulu banat sangat Gerik tu

Dah lalu .. ok aa .. tak ulu banat sangat aa.. sikit je..

Kalau ada anak saya dapat MRSM Lenggong .. saya suka aje..

Ada banyak tempat menarik kat sini sebenarnya..

Kampung Beng tu ada banyak home stay

Home stay dalam Bahasa Melayu apa eh ?

Lupa lak ..

Alaaa.. tempat shooting iklan Raya Yasmin Ahmad yang anak makcik tu cari daging lembu tapi tak dapat kemudian jumpa anak benggali kemudian bawak balik seekor lembu tuuu…

Tu pun cantik kampungnya..

2

.

.

.

Jumpa satu kedai bantal kabu tepi jalan maa nak ke Lenggong ni

Sempat berhenti dan beli dua bantal kabu yang gebu sangat !!

Kampung seterusnya kampung apa?

Seterus lah !!

Kampung Kati juga pernag disebut-sebut oleh Arwah

4

.

.

.

Jambatan Raja Muda Nazrin

Tegak ke sana adalah menghala ke Kuala Kangsar

IMG_5263

.

.

.

Pekasan Syed Huzer ni macam famous kat sini ..

Packaging dia pun cantik dan kedap udara

Pekasam ikan loma , lampam , sepat , talapia , puyu dan campuran

IMG_5264

.

.

.

3 peket RM 10

Beli RM 20

Tak jumpa sampai sekarang 3 peket lagi..

Pelik betul..

Ntah nana cicirnya..

IMG_5265

.

.

.

Tabung dari buluh..

Budak Mata Besar beli satu

Saya cakap kat dia

Bila dah penuh nanti .. kena kapakkan dan pecahkan .. baru boleh keluarkan duitnya

Dah sayang pulak nak isi duit dalam tabung .. sebab tak nak pecahkan bila dah penuh nanti !

IMG_5266.

.

.

Pekasam goreng .. makan dengan bubur lambuk..

Pehhhhh …….

IMG_5267

.

.

.

Tetiba keropok Palembang di Lenggong …

IMG_5268.

.

.

Anak saya tak tau apa itu itik serati

Sekian

Kesian ..

IMG_5273

.

.

.

Kampung Liman Kati

Salah satu kemungkinan tempat kelahiran Arwah

IMG_5278

.

.

.

Jom balik !!

IMG_6755

.

.

.

Chop chop choppp !!

Belum balik lagi !

Habis dah cerita hari ini..

Nanti sambung lagi satu sebab kenapa saya ke Lembah Lenggong ..

.

.

.

.

Advertisements