KEMBARA KEDAH – PERAK : RESORT TASIK RABAN

.

.

.

.

Kami ke Lembah Lenggong ..

2

.

.

.

Lalu pekan Gerik ..

IMG_5082

.

.

.

IMG_5083

.

.

.

Berhenti lurus-luruskan kaki ..

Kampung Padang Grus

4

.

.

.

Untung bawak budak ni jalan-jalan..

Ais kosong je dia mintak buat minum..

1

.

.

.

Jemput-jemput dan pisang goreng yang sedap dan manis di gerai tepi jalan di Kampung Padang Grus Lenggong

3

.

.

.

Jom sambung perjalanan !!

IMG_6755

.

.

.

Nampak dah!!

Nampak dahhhh !!!!!!!!!

Yeay !!

IMG_5084

.

.

.

Tak ada hotel rasanya di Lenggong dan kawasan sekitarnya ..

Ada satu Rumah Rehat Lenggong

Betul-betul dalam pekan

Fast forward ..

Malam tu .. cari punya cari tempat makan..

Terjumpa Rumah Rehat Lenggong ni

Nampak ada restoren kat dalam tu..

Berhenti makan

5

.

.

.

Dah ada jalan baru dari Kuala Kangsar ke Lenggong

Tak lalu kampung-kampung

Makanya masa cari tempat makan malam tu ..

Tak jumpa apa-apa kedai pun.. sebab lalu jalan baru ..

Golap gelita !!

img_6721

.

.

.

Nak tidoq kat sini

IMG_6720

.

.

.

Resort Tasik Raban

Tepi Tasik Raban

IMG_5101

.

.

.

Menghadap Jambatan Raja Muda Nazrin

Jambatan terpanjang di negeri Perak

IMG_5085

.

.

.

Cantik sangat!!

Menghadap matahari jatuh

Bukit bukau menghijau

IMG_5086

.

.

.

IMG_5087

.

.

.

Ada trek untuk jogging keliling resort

IMG_5088

.

.

.

Ada banyak chalet

Baru-baru

Biasalah .. ada untuk single , double , famili

Ada dorm 4 bilik untuk 12 orang

IMG_5089

.

.

.

Di hujung Lembah Lenggong

IMG_5090

.

.

.

Chaletnya besar dan selesa lah jugak..

IMG_5091

.

.

.

Semua chalet menghadap Tasik Raban

Kecuali yang dorm

Tu atas bukit sikit

IMG_5095

.

.

.

Budak-budak tu suka sangat kat sini!

Aman je..

Tenang

Dan cantik..

IMG_5100

.

.

.

Belah sana tasik ada Dataran Tasik Raban

Ada gerai-gerai makan dan pekasam

IMG_5102

.

.

.

Tu ha chalet kita orang

Chalet berkembar tu

Ambik satu je tapi

Ambik dua extra bed [ tilam ]

Bentang kat bawah

Bukak TV [ dapat TV 7 dan 9 je .. bagus jugak .. ber Asma Ul Husna banyak-banyak sepanjang malam ]

IMG_5104

.

.

.

Bukak pintu balkoni

Nampak tasik..

Ahhhhhh !! … Kata Budak Last

IMG_5105

.

.

.

Ada trek tu

Boleh jogging

Boleh naik basikal keliling resort

IMG_5107

.

.

.

Tapi kannn…

Sebab bukan hujung minggu

Dan bukan cuti sekolah

Sebesar-besar resort tu….

Kami ada kita orang sekeluarga je yang sewa !

Sunyi sangat lah pulak !!

IMG_5108

.

.

.

IMG_5109

.

.

.

Tidor satu malam je

RM 120 + RM 20 untuk dua extra bed

IMG_5112

.

.

.

IMG_5113

.

.

.

Saya tak beli yang ni

Saya beli yang lagi best..

Tak terdapat di mana-mana rasanya ..

Nanti bila sampai masanya saya tunjuk..

IMG_5114

.

.

.

Boleh sewa basikal rpund satu resort

Dak Nina rengek-rengek nak sewa

Tapi sebab tak ada orang lain yang sewa kat sini .. sunyi sangat .. saya tak berani nak bagi dia bawak basikal

Dah petang sangat pun..

IMG_5115

.

.

.

Satu pilem yang saya suka !!

Man Laksa

[ dan Zombi Kampung Pisang ]

Nengok banyak kali pun masih kuk kik kuk kik ketawa !terutama tang .. tetiba ‘ oooo oo hoiiii !!! kalau dah mata berteeentangg mataaaa!!! ‘

IMG_5116

.

.

.

IMG_5117

.

.

.

I * heart * Lenggong !!

.

.

.

.

Advertisements