PULAU KETAM II : 2015 : VERSI TELEFON

.

.

.

.

Bangunan jeti lama ke Pulau Ketam sedang direnovasi

Kena jalan sikit ke bangunan jeti yang untuk feri ke Dumai dan Tanjung Balai di Indonesia tu ..

1

.

.

.

Parkir memang banyak

Sebab pagi Ahad

Kalau tak nak bawak kereta .. boleh aje naik Komuter KTM

Ke stesen terakhir Pelabuhan Klang

Jangan tersalah ambik yang ke Klang

Yang tu berhenti di bandar Klang

2

.

.

.

Kilang-kilang dan kren-kren di belah kiri

Mungkinkah itu di Pulau Indah ?

3

.

.

.

Next trip..

Kokdiang Kedah

Mai cheq mai !!

4

.

.

.

Boleh naik speed boat , rm 10 sehala

Boleh naik feri ber-air cond , rm 7 sehala

‘ Tak ada satu pun life jacket dalam bot ni !! ‘

‘ Dah macam bas mini lak .. boleh main diri-diri lak kat tengah bot !!? ‘

.

.

Boleh jugak berhenti kat kelong kat tengah sana kalau nak mancing

Ada yang ada tempat tidur

6

.

.

.

Untung pergi dengan Dak Wak Jan ni

Penuh dalam knap sack pink dia segala bagai alat untuk pomen basikal ..

Wak jan ni pengayuh basikal yang tegar

7

.

.

.

Lengkap kemudahan asas kat sini

Ada Balai Polis , dengan pintu gerbangnya yang ‘ old school ‘

8

.

.

.

Hampir 99.5 [ rasanya ] penduduknya adalah berbangsa Cina

Kalau yang otai-otai tu .. rasanya mungkin generasi pertama , kedua yang duduk kat pulau ni ..

Yang tak reti cakap Melayu langsung ..

Ada satu sekolah rendah jenis kebangsaan Cina

9

.

.

.

Ada satu sekolah menengah

Yang masih berdinding papan berlantai papan

Bertiang kayu dan berpintu daun kayu

Satu school yang masih old school

10

.

.

.

Panas berdenting kat sini

Almaklumlahhh .. pulau kan!!?

Sila lah siapkan pelinung kepala dan diri..

11

.

.

.

Berderai-derai peluh dan lemak yang pecah havis round satu pulau !

12

.

.

.

Makan lah oiiiiii!!!!

Sorang ada dua tiga kamera

Ada 10 orang ..

Bila nak makan ni oiii !!!!!

* Mata ke atas dan hembus napas…. *

13

.

.

.

‘ Umur ??! ‘

‘ Ai baru doploh lima !! ‘

14

.

.

.

Ada dengar satu ustad tu kata

Kalau binatang dua alam .. makna nya dia boleh duduk dalam air , dan duduk kat padang kat Kota Damansara tu .. dan tak mati kalau tak masuk balik dalam air..

Tu dua alam..

Kalau setakat duduk dalam air , naik ke darat kejap .. lepas tu kena masuk balik dalam air sebab akan mati kalau tak masuk dalam air.. tu bukan binatang dua alam..

15

.

.

.

Dak Zaydan dan tilam empuk nya ..

Budak ni kan .. kalau dengan perempuan .. bukan main reject lagi..

Kalau dengan lelaki .. hamboiii … siap lentok-lentok manja dan tidur !!

Tu bukan tidor .. tu tengah lentok manja ..

16

.

.

.

‘ Serius!!??? Serius yang basikal saya melelong-lelong tu bukan sebab basikal tu ??!! ‘

17

.

.

.

Ada satu rumah kecik , ada seekor ular sawa tidor kekenyangan dalam tu ..

18

.

.

.

19

.

.

.

20

.

.

.

Dah beramai-ramai makan kat tepi Tokong tu..

Bagi lah sepiring dua kek cekelat kukus dak Fiza kat Antie rumah depan Tokong tu …

22

.

.

.

Shed the shoe ..

23

.

.

.

Ahkak yang seorang ni begitu rapi dalam penjagaan kulit muka dan tangannya..

Takut kejadian ireng di Jogja berulang lagi ..

24

.

.

.

Yo !

Yo !!

Hip Hop Muslimah is here !!

* Sambil tarik seluor yang longgor*

25

.

.

.

Jom ke belah kiri pulau pulak !

Mesti jimat duit gaji kan..? kalau kerja kat pulau gini ..

26

.

.

.

Jambatan yang paling curam

Kalau ada yang boleh gohed naik .. wa respek !!

27

.

.

.

Kedengaran suara Dak Faizi yang di belakang saya

‘ Lepas ni tak mo makan udang kering lagi lah !!’

28

.

.

.

Sampai sini Ahkak dah capek

Panas sangat!

Dan tongkeng pun dah sakit..

29

.

.

.

Kita rehat kat pangkin ni lah Ziyyad eh ..

.

.

.

Kami balik dulu

Sebab tak tahan panas sangat ..

Mereka yang lain ada yang sampai ke Jeti Cinta kat belah sana pulau ..

32.

.

.

Okeh ..

Hasil kutipan dari wassap-wassap rakan-rakan seperjuangan berbasikal

4

.

.

.

3

.

.

.

2

.

.

.

1

.

.

.

5

.

.

.

.

.

Advertisements