GENTING SKYWAY : GENTING HIGHLAND

.

.

.

.

Oleh kerana tak jadik pergi sekapal ke Tanah Tinggi dan makan stroberi

Kami ke tanah yang rendah sikit

Bagi puas ati BudakLast yang frust tak boleh petik dan makan stroberi …

.

.

Kami ke Genting Highland ..

Berkereta hingga ke Gohtong Jaya

Parkir kat sana nun..

Bayar RM 12 seorang untuk naik kereta kabel ini

Budak bawah 90 cm percuma ..

Genting Skyway ..

Masa ni Lembah Klang dah mula jerebu sikit-sikit ..

1.

.

.

Dah mula sejuk perut sikit ketika ini..

Saya tak gemor sangat tinggi-tinggi gini!

Bertabahlah hati …. !

2

.

.

.

” Genting Skyway can carry more than 2,000 people per hour with 8 passengers per gondola. At the maximum speed of 6 metres per second (21.6 km/h), the 3.38-kilometre (2.10 mi) journey up the mountain peak takes approximately 15 minutes, depending on the weather. The system was designed by Leitner Ropeways. “

3

.

.

.

15 minit je ..

Tapi rasa macam lamaaa sangat !

4

.

.

.

Banyak gondolanya!!!

‘ Solid cable wire is among the most powerful and strongest monocable gondola installation in the world ‘ 

5

.

.

.

Landing dalam Maxim Hotel.

Keluar je dari Hotel tu.. BudakLast gigil sejuk..

Ingatkan dah tak berapa sejuk Genting Highland ni..

Masih sejuk ghopa-ghopanya !!

Pandai-pandailah berjalan dari situ nak ke mana-mana

Jangan termasuk ke Kasino udah !!

Kami turun naik eskalator ke Genting Indoor Theme Park

Yang dah tak berapa best

Banyak ‘ attraction ‘ dah ditutup dan tengah ‘ under maintenance ‘

Jumpa lah budak dua ekor ni menari-nari atas pentas utama ..

6

.

.

.

Jumpa jugak si Syd yang sibuk ajak bebudak naik atas pentas menari sama-sama ..

7

.

.

.

Nak tau apa dah jadik dengan Outdoor Theme park Genting ?

Ni ha !!

Hilang gaib !

Dengar-dengarnya nak dibukak theme park yang baru

20th Century Fox /  Warner Bros Theme Park

2016 siap dengor kabornya ..

8

.

.

.

BudakRock dan Kakak naik mendalah ni..

Tak sempat abih njerit dah sampai balik kat tempat permulaannya !
9

.

.

.

Banyak kedai ..

Shopping ?

Nehi ..

Nengok-nengok pun nehi-nehi .. …

10

.

.

.

Saya hantar BudakLast Dan BudakMataBesar beratur ..

Naik berdua-duaan gondola ikan paus ni ..

Bior kan aje depa..

Bior berani ..

Ni pun .. tak sempat nak tarik napas lega .. dah sampai balik gondolanya ..

11

.

.

.

12

.

.

.

Main

Makan

Balik ..

Serius tak best ..

Dah tak banyak permainannya

Ada Snow World .. Mahal gila ..

Ada Ripley’s .. Pun mahal ..

Ada Rumah Antu .. pun puluhan ringgit seorang ..

Jom blah !!

13

.

.

.

Jom turun ke tanah rendah !!

Masa balik ni duduk pandang ke puncak gunung pulak ..

14

.

.

.

Sampai 10 malam turun naik cable car ini

Ada ketikanya .. ia akan slow sekejap .. berenti kejap..jalan balik..

Saya ada baca kat blog mana ntah .. malam-malam.. masa dia berenti sekejap tu .. ada yang dengar bunyian ketawa dari hutan kat bawah tu !!

Haiyoooo !!!

15

.

.

.

Okeh ..

Itu bukan jerebu..

Itu kabus !

Sejuk !!

16

.

.

.

Berani kau berdiri dan selfie dari dalam gondola ??

Ahkak ni .. nak gerak sikit pun dalam gondola dah rasa macam senget je gondola ituuu !!

17

.

.

.

3.38 km perjalanannya

18

.

.

.

Kalau nampak benda ni..

Dah nak sampai Gohtong Jaya lah maknanya …

Siap sedia lah nak keluar gondola..

19

.

.

Okeh ..

Pendek kata ..

Tak yah lah nak pergi main-main kat taman tema kat sana nu

Tunggu je taman tema yang baru tu siap ..

Pergi jalan-jalan naik kereta kebal hehhehee.. kabel je..

Hirup udara segar yang sejuk ..

.

.

.

.’

Advertisements