KUCHING LAGI !!! [ 3 ] : TAMAN NEGARA BAKO : TELUK ASSAM

.

.

.

.

Okeh ….

Mendarat semula di jeti di Teluk Assam

Pintu masuk ke Taman Negara Bako ini ..

1

 

.

.

.

Tersangat cantik …

2

 

.

.

.

3

 

.

.

.

4

 

.

.

.

5

 

.

.

.

6

 

.

.

.

Tak jauh pun jalan ke Kaunter Pendaftarannya tu ..

7

 

.

.

.

8

 

.

.

.

9

 

.

.

.

Boleh jugak kalau nak bermalam kat Taman Negara Bako ni

Ada dorm , bilik, chalet .

Kena tempah awal tapi

10

 

 

.

.

.

11

 

.

.

.

Yess

Dah sampai !

12

 

.

.

.

13

 

.

.

.

PakCik Bot pesan

Sampai nanti , terus pergi book bot nak balik

Takut nanti bot tak ada

Bot terakhir pukul 4 petang !

Oleh kerana saya sampai dah lambat .. tak sempat nak treking segala bagai .. [ wahahahhaaa.. macamlah ahkah nakkk sangat trekking tu !! ] .. ahkak pun book lah bot pukul 3 tu.

Sebab bot pukul 4 macam tak ada sapa-sapa book pun ..

Karang kalau ahkak sorang .. takut lak kena bayar tambang untuk satu bot sorang !

14

 

.

.

.

Saeampai ..

Kena pergi ke Kaunter Pendaftaran

Kena beritau nak berapa lama kat sini

Nak ikut trek yang mana ..

Senang kalau apa-apa hal , depa tau mana nak cari nak selamatkan   …

15

 

.

.

.

Ahkak jalan-jalan kat Pantai Teluk Assam je ..

Masa pun suntuk

Langit pun mendung

Karang stranded kat sini karang !!!!

Naya !!!

16

 

.

.

.

17

 

.

.

.

PakCik Bot tu pesan ..

Kalau nak cari Monyet Belanda .. ada kat tepi pantai Teluk Assam ni ..

Ahkak pun turun ke pantai ..

18

 

.

.

.

Jumpa tebing batu yang cantik ni!

19

 

.

.

.

Nampak Mat Saleh kat tepi pantai tengah dok terhendap-hendap

Join depa

Cari apa yang depa dok teropong..

Ada !!

Ada seekor Monyet Belanda kat atas tu !

Kenapa dia dipanggil gitu ?

Sebab hidungnya yang panjang

Perutnya yang gendut ..

Proboscis Monkey .. nama lainnya ..

Alohhh …

Takat ni je yang mampu ahkak zoom !!

Pemalu monyet ni …

20

 

.

.

.

Ok ..

Dah ..

Jom balik ke sana..

Ahkak dah lapor !!

21

 

.

.

.

Bikin cuak je !!

Ado ?

Adooo !!

22

 

.

.

.

Ni hah !!

Bornean Bearded Pig

Dengan manjanya berlarian di laman

Tak ganggu orang tapi

Cuma kalau bawak beg pelestik , depa akan moskil .. dan kejar .. sebab ingatkan ada makanan ..

[ Adik kat kaunter bot tu yang beritahu .. ]

23

 

.

.

.

Menjeling-jeling pulak Si Tonyok nih !!!!

* Sambil ahkak bersedia singsing kain batik untuk berlarian mak …  *

.

” Bukan saya !! Bukan saya yang sebabkan kontaminasi itu ya !!  Yu ulang lagi Ai saman !! Yu dari TV mana !!?? ”

24

 

.

.

.

Jom makan !

Ada cafe

Ada banyak jugak pilihan lauk , untuk nasik campur ..

Ada roti ..

Ada nugget ..

Sambil jerit-jerit debor nengok dia lompat-lompat

25

 

.

.

.

Taman negara yang pertama di Sarawak

26

 

.

.

.

27

 

.

.

.

28

 

.

.

.

Memang tak sempat nak trekking segala bagai ..

Kita balik ..

Berani kau kaki ayam Bang Saleh  !!??

29

 

.

.

.

Nampak duri ni ??!!

30

 

.

.

.

Menapak balik ke jeti …

31

 

 

.

.

.

Jambatan tempat permulaan trek-trek hiking

32

 

.

.

.

33

.

.

.

34

 

.

.

.

Hoh !!

Yang ini jangan ditegur , jangan di offer apa-apa

Kera

Garang

Dikekah nya korang karang !!

35

 

.

.

.

Okeh ..

Sampai lah ke jeti semula …

36

.

.

.

Belah sana tu Kampung Gerakan Daya Wawasan

37

.

.

.

Pengkalan Haji Kudin ..

38

.

.

.

39

 

.

.

.

40

 

.

.

.

41

 

.

.

Bas sampai se-jam sekali

Pandai-pandailah timing kalau nak kejar bas tu ..

.

.

Okeh ..

Habis cerita pasal Taman Negara Bako ni ..

Cantik ..

Mari kita kira perbelanjaannya ..

RM7.00 [ bas Rapid Kuching , Kuching-Bako-Kuching ]

RM 30 [ tambang bot pergi balik ]

RM 35 [ tambah untuk ke sea stack ]

RM 10 [ bayaran masuk ke Taman Negara Bako ]

RM 10 [ makan .. tak sampai RM 10 pun sebenarnya .. ]

Kan dah banyak save tu ..

Kalau rajin bertanya .. rajin menaip mancari membaca .. banyak untungnya ..

Cheers

.

.

.

.

 

 

Advertisements