NGGOWO JIWO MARENG PULAU JOWO [ 5 ] : TERBIT MATAHARI DI GUNUNG PENAJAKAN

.

.

.

.

Pagi esoknya..

Seawal 2:30 !  pagi kena bersiap nak ke Gunung Bromo !

Ada wake up call .

Ada orang datang ketuk-ketuk pintu kejut..

Alaaa.. Don wori !! Dinding bilik adalah nipis!

Boleh dengar orang sebelah bertekak .. ‘ suka ati aku lah nak buat apa !! ‘

Boleh dengar orang sebelah nyanyi-nyanyi .. ‘ glory glory Man United !! ‘

Sure terbangun punya !!

.

.

.

Kita akan naik jip untuk ke sana .

Satu jip..

Kalau nak selesa .. 4 orang kat belakang tu..

Kalau yang rasa-rasa senang mabuk tu..

Duduk pandang depan .. pandang jalan [ yang bengkang bengkok.. berlobang-lobang ] tu..

Nanti tak pening !

1

 

.

.

.

Ke mana ?!

Ke Gunung Penajakan ..

Ke View Point #1 di lereng Gunung Penajakan

Merentas ‘ Segara Wedi ‘

Lautan Pasir

Dan jip akan mendaki lereng gunung ..

2

 

.

.

.

Jip akan parkir kat tepi-tepi jalan..

Jalan kecik..

Kita kena jalan naik atas..

Adalah dalam 100-200 meter rasanya..

Dekat je..

Rasa jauh tapi.. Sebab mendaki .. dan ramai orang .. dan sesak napas sebab bau asap daripada ojek

Kalau rasa tak larat .. boleh naik ojek..

Dalam 2000 – 5000 Rupiah je..

3

 

.

.

.

Untuk menyaksikan matahari naik dari belah

Nampak jugak Planet Venus di sana tu!!

[ Saya lebih teruja sebab nampak Venus tu sebenarnya ! ]

4

 

.

.

.

Mas Adi pesan..

Siap-siap ambil wudhu’

Nanti kat sana sejukkk sangat airnya !!

Tahan kentut .. jangan terpegang suami ..

Tipu !! Tu saya yang kata !! 🙂

Ada platform kecik kat sana untuk Subuh.

.

.

Fotografer yang saya jumpa di Bandara hari tu tu, Encik Amir dan Encik Azman datang chop tempat awal-awal untuk Bromo Sunrise ni

Awal as in 2 pagi sampai[ rasanya ]

Dapat pacak tripod kat depan ..

Saya ..?

Malas bawak tripod bagai..

Ini lah hasilnya .. !!

5

 

.

.

.

Memang ramai orang kat sini..

Kalau nak selesa-selesa ambik sunrise dari belah sini …. diri depan.. kena datang awal tapi …

Saya tak kosa ..

[ Pertama kalinya saya setuju dengan Encik Abdul yang kata …. ‘ Sama je sunrise kat mana-mana ! ‘ setelah hanya nampak gambar gini .. dan gambar sunrise berhujung kepala orang ! ]

6

 

.

.

.

Cantik ..

SubhanAllah ..

7

 

.

.

.

Ni belah sana gunung..

8

 

 

.

.

.

Sangat sejuk ok!!

Betullah dalam 5-10 Derjah Celcius !!

Tu berbaju 3 lapis !

Ber’beanie’

Ber sarung tangan..

Masih sejuk lagi !!

Mak aih !! Nampak sangat gumuks tebal jeket itu!!

9

 

.

.

Next ..

Bromo !!

🙂

.

.

.

.

 

Advertisements