TEPIAN SUNGAI MELAKA : BANDA HILIR : BANDAR WARISAN DUNIA UNESCO :

.

.

.

.

Cerita selepas sempadan dibuka kali pertama dulu

Kita ke Banda Hilir

Salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO

.

.

.

.

Kita bawak Budak Kecik

Kita ajar dia jadi traveller

.

.

.

.

Peserta ke 2

.

.

.

.

Dulu selalu parking dekat belakang situ kalau datang Banda Hilir ni

Tapi kawasan parkir tu dah ditutup sebab masa aktiviti menggali kat situ . jumpa pulak bastion lama Portugis

Bastion Victoria namanya

Maka nya tempat parkir itu dah ditutup , jadi tapak arkeologi .

Kalau nak jadi arkeologi kat Malaysia ni , kena ambik course apa ya ..

Tiba-tiba blank sebab tak tahu ke mana arah nak di tuju ..

Bertanya bagi pihak anak ..

 

.

.

.

.

Church of St Francis Xavier kat sana tu

Neo-gothic buliding with twin spires

.

.

.

.

Kita jalan kaki je kalau kat Banda Hilir ni

Banyak nau tempat boleh nak disinggah kalau jalan kaki

Kita terus ke tepian Sungai Melaka ni

Nampak tak Janda Merana ?

Pokok yang berjurai tu

Nama Inglis nya Weeping Willow

.

.

.

.

Serious best jalan kat tepian ni

Cantik nau !!

Tapi pagi-pagi lah .. Kalau matahari dah naik .. Mau berpinau ..

.

.

.

.

Kemboja kubur

Frangipani

Plumeria 

.

.

.

.

Banyak nau cafe-cafe kecik dan homestay sepanjang tebing sungai ni

Dulu tak banyak macam ni

.

.

.

.

.

.

.

.

Kalau ikut Google Map

Bangunan ni cafe

Waronk Avenue

.

.

.

.

Sepanjang kiri kanan tebing sungai ni ada bangunan

Dan kebanyakan bangunannya ada mural yang cantik-cantik !

.

.

.

.

Keruh nau air nya

Bayangkan betapa besarnya sungai ni dulu semasa Kesultanan Melaka dulu

.

.

.

.

Belah belakang RC Hotel

Bagus review hotel ni dengau kabau nya

.

.

.

.

Pavementnya memang selesa untuk pejalan kaki

.

.

.

.

Itu semua adalah belakang kedai , cafe , homestay , hotel

.

.

.

.

Ada tandas awam.

Belah depa sikit ada satu cafe kecik yang sangat cozy

Nama cafenya lupaaa…

.

.

.

.

 

Seriuus best jalan-jalan dekat tebing sungai ni

Kalau larat , boleh sampai ke hujung , naik jambatan kat hujung sana dan patah balik ikut tebing sana pulak

.

.

.

.

Jambatan Kampung Jawa kat belakang tu

.

.

.

.

Atau korang boleh naik pelancong yang hilir mudik kat sungai ni

Ambik dekat-dekat menara jam merah tu

Turun dekat situ jugak

Dulu boleh je naik dan turun kat mana-mana jeti yang kita nak . Sekarang tak boleh

.

.

.

.

Bawah jambatan

.

.

.

.

Air sungai ni sekarang tak ada bau-bauan yang tak menyenangkan , macam dulu

.

.

.

.

.

.

.

.

Jumpa satu surau dan madrasah ni

Madrasah Kampung Jawa

Jenis tingkap yang panjang , nampak sangat selesa dan sejuk kat dalam tu

.

.

.

Kalau lapau . berenti je kat Line Clear Kampungf Jawa ni

.

.

.

.

Ingatkan nak berjalan sampai ke Kampung Morten tapi jauh nau dan hari dah panas

Ni pemandangan dari atas Jambatan Chan Koon Cheng

Yang tinggi kat sana tu The Shore rasanya

.

.

.

.

Jambatannya

.

.

.

.

Kita teruskan menapak lagi

Penat nanti kita patah balik lah

Mula-mula ingatkan nak naik bot tu , tapi ‘too touristy ‘ lah pulak

Dan tak dapat nak ambik gambau best-best tepi sungai ni

.

.

.

.

Jalan lagi sampai budak-budak ni kata penat

.

.

.

.

Then kita menyeberang ke tebing belah sana pulak

.

.

.

.

Ikut Jambatan Pasar

Turun je jambatan , kalau ke belah kiri , ada Makan Place

Macam best je

Macam-macam ada

Ada cendol Kampung Hulu  , Asam Pedas Kampunh Hulu .. etc

Puak-puak budak ni zaman Covid ni memang lah takkan nak nya berhenti duduk  makan dalam kedai .

Sepanjang kat Melaka ni kita orang tak makan kat luar pun

Tapau KFC Mekdi je … :))

 

.

.

.

.

 

Berhenti jugak kat satu cafe ni

Sebab tak ada orang kat dalam tu

.

.

.

.

 

Jalan balik ke arah bangunan merah

Banyak je homestay , guest house sepanjang sungai ni

Kalau betul-betul nak explore Banda Hilir sekitar bangunan Stadthyus , Jonker Street ni , cari lah hotel area sini je

Turun bilik jalan kaki je ke kawasan ni

Tak payah susah-susah nak ambik kereta bawak kereta parking kereta

.

.

.

.

Dah ..

Kita ke Bangunan Merah tu pulak

Tak pernahnya dapat eja dengan betul tanpa merujuk kat Google nama bangunan ni

Stadthuys

.

.

.

.

Ramai lah jugak orang masa ni

Penarik beca nya pun banyak yang dapat pelanggan becanya

Alhamdulillah

.

.

.

.

Boleh je masuk ke church tu

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Tingkap yang sangat lama usianya

.

.

.

 

.

.

.

.

.

Tu pintu masuk ke Christ Church Melaka

.

.

.

.

Ok

Sambung nanti ..

.

.

.

.