TAMING SARI BEACH HOUSE , KUALA SUNGAI BARU , MELAKA

.

.

.

.

Bosan ke Port Dickson , kita turun ke Melaka pula

Mencari pantai di Melaka

Di Kuala Sungai Baru

Cari dan cari di Google Map , terjumpa Taming Sari Beach House ni

Nampak cantik sangat

Rumah kampung

Tepi pantai

Pantai depan rumah je …

.

.

.

.

Pe lagi ..

Book lah ..

RM 220 semalam

Ada complimentary sarap untuk 2 orang .

Nak tambah lagi , RM 5 seorang

Kita orang dapat Rumah Tuah

Jari telunjuk ya yang itu …

.

.

.

.

Satu katil Queen

Nak tilam extra RM30

Tak besar tak kecik bilik dia

Muat-muat je laki bini , anak 2 orang

Ada ekon , ada fridge

Pop Corn tu home made

Senang sangat buatnya .. [ Rupa-rupanya !! Hahhahaha ]

Pop banyak-banyak. Buat caramel banyak banyak .. Tuang

.

.

.

.

Boleh sewa lazy bag , khemah

Kalau nak lepak kat laman tu

Hammock ni kita orang bawak sendiri

.

.

.

.

Ada dua je chaletnya

Selalu jadi rebutan dengarnya ..

Cantik kawasan dalam chalet ni

Good maintenance . Bersih . Bunga-bunga cantik berkembang

.

.

.

.

Ada dua buah basikal

Boleh gohed keliling kampung !

Best !!

.

.

.

.

Ada boyan

Ada bilik air kat luar . Senang . Tak lah menjejes-jejes air kalau nak masuk mandi dalam chalet.

Mandi je kat luar sana tu

Boleh sewa BBQ set . Bawak makanan je . Yang lain disediakan nanti

Ai is pesen malas nak renyah-renyah masak-memasak masa bercuti . Ai is nak cool je , relex je ..

.

.

.

.

Tu ha pantainya !!

Depan chalet je !!

Tak sampai do ploh langkah dah sampai !!

.

.

.

.

Ada wakaf kecik kat tepi tu

Ramai budak-budak , remaja , orang-orang kampung duduk lepak kat situ petang-petang , malam-malam.

Borak-borak , makan-makan , isap-isap rokok.

Meriah

Sangat kampung !

.

.

.

.

Dah gian lama tak masuk laut tu

.

.

.

.

Tambak buat port mancing

Pagi petang ramai mancing !

.

.

.

.

Sunset agak sendu hujung minggu tu

Tak nampak pun  mataharinya

.

.

.

.

Ke kanan chalet

Bersih kan pantainya ??!

Ha  !! Hakak lah tukang ngemasnya !!

Ada botol-botol air mineral , plastik , tali , kertas .

Hakak is lemas nengok . Bersepah sampah . Walaupun tak banyak tapi Hahak is lemas

Habis di kutip semua sampah  :))

Bukannya susah pun …

.

.

.

.

See .. :))

Bersih

Tinggal tali tu je

Tu tak usik sebab tali bot

Dah nak tarik buang sebenarnya tapi nengok-nengok ada bot kat hujung tali !! :))

Sampaikan masa borak dengan Akak rumah sebelah tu dia pun kata .. Rajin ngutip sampah tadi …

Hakak is like … Errr …. Saya ada sikit OCD . Selagi tak kemas selagi tu macam meremang-remagng bulu tengkuk , gatal nak ngemas :))

.

.

.

.

Suka lah kau berjemur ya ….

.

.

.

.

Pasir nya tak putih

Kemerah-merahan

Air lautnya … Well .. Ni bukan Sipadan , bukan Maldives

Dapat lah air laut yang bersih tapi tak biru …

.

.

.

.

.

.

.

.

Lama jugak depa mancing

Sampai ke Maghrib

.

.

.

.

Budak Bulu ni datang masuk laman

Bagi dia makan

Dah melekat tak nak balik

Siap tidur atas riba lagi !!

.

.

.

.

Abang Nelayan tu panggil dia . bagi seekor ikan

Dia pergi , gonggong ikan tu balik kat atas tikar kita orang

Makan depan kita orang

Saja nak test . Beralih sikit . Dia datang jugak betul-betul depan riba balik. …

Comel lah kauuu … !

.

.

.

.

Krap krup tulang ikan dia kunyah

.

.

.

.

Bagi nama dia Dak Abu

Sebab dia rakyat Melaka

.

.

.

.

Boleh order makanan , boleh deliver ke chalet . dari kedai makan dekat-dekat sini .

Tapi kita orang nak keluar makan

Ikut map , nak ke Medan Ikan Bakar

Tiba-tibaaa … Jalan penuh dengan orang dan gerai !!

Ada pasar malam !

Dah kebuntuan .. Nak ikut mana pulak ni..

Alaaa … Buat apa susahkan kepala ..

Beli je lah makanan kat pasar malam tu ….

.

.

.

.

Nasi beriani

Yang sedap !!

.

.

.

.

Masjid dekat

Dengar ceramah dengan jelasnya dari sini

.

.

.

.

Sebelum naik ceduk air basuh kaki dulu ya

Ingatkan ada lah famili lain sewa kat sebelah ..

Tapi couple pulak .. Couple 4 puluhan gitu . Tak heppening .

Maka sunyilah kita kat sini malam ni ..

Tak ada sesiapa nak ber BBQ

Sejuk malam-malam kat sini ..

Semua terbongkang tidur awal…

.

.

.

.

Dan bangun awal !

Sebab azan Subuh dari masjid ..

Dan bunyi ayam berkokok-kokok dengan hebatnya …

.

.

.

.

Yok ronda kampung !!

.

.

.

.

Selalu drama Melayu buat shooting kat kampung ni ..

Kat sini boleh buat scene mak mengenang anak tak balik Raya ..

.

.

.

.

Kecik je jalan nya

Kampung Pantai namanya kampung ni

.

.

.

.

Masih ada yang berkerja sebagai nelayan di sini

.

.

.

.

Pagi sangat ni

Masih sunyi lagi kampung ni

.

.

.

.

Ni rasanya romah temat shooting drama hapantah tu ..

Scene rumah kampung

Ada Akak sebelah rumah tu cerita

Lupa pulak nama dramanya

Ada Rosyam Nor .. Ada Nasir Bilal Khan

Masa tu helok lagi rumah ni

Ni dah roboh

.

.

.

.

Ni ada satu homestay

Besar

Helok buat gader-gader , family day

.

.

.

.

Dah hampir roboh

 

.

.

.

.

BEstnya duduk kampung ni

Hari-hari boleh mandi laut !!

.

.

.

.

Yang ni pun besar homestaynya

.

.

.

.

Dah

Jom balik

Sarap

Lapar

.

.

.

.

Yang hijau tu pun homestay

Ramai kat dalam tu masa tu

Dan ramai yang tengah mancing kat tepi laut tu

.

.

.

.

Tu ha nombor homestaynya

.

.

.

.’

Ni satu lagi homestay

Teratak D’Alia

.

.

.

.

Patah balik ke Taming Sari

.

.

.

.

Dalam 2 km jugak eksesais pagi tu

.

.

.

.

Ni ha

Sesiapa yang nak book Taming Sari Beach House ni ambik nombor ni

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Penghuni chalet sebelah sedang bercanda

.

.

.

.

Cantik jubinnya

.

.

.

.

Sementara tengah redup ni meh main pantai ..

.

.

.

.

Dak Abu datang lagi !!

.

.

.

 

.

 

Sampai tersentil lidah syok kena garuk telinga !! :))

.

.

.

.

Dak Abu ada teddy bear !!

Pada tempe dia ..

.

.

.

.

Ok’

Tu je nak cerita

Best berehat , tenangkan diri dekat Taming Sari Beach House ni

Dekat dengan pantai

Pantai bersih

Jiran sebelah sangat lah baik dan peramah

Siap ajak minum-minum makan-makan lagi

Terimakasih Kak Maria Jiran Sebelah !!

Rumah Hijau yang cantik dan amat bersih lamannya 🙂

.

.

.

.