TRIP SST [ SAYA SUKA TREN ] : WAMPO VIADUCT : SUNRISE TRAIN RIDE : HAPPIER ..

.

.

.

.

Dari HellFire Pass , kita orang turun ke Thamkasae Train Station dengan pick up trak tu

Ada juga yang eja Thamkrasae .

.

.

.

.

Sebab …

Dak Trainbuff ni nak jalan atas landasan keretapi !!

Kahkahkahhhhhhh ….

Tak kira .. Nak jugak jalan !!

.

.

.

.

Sungai Kwae

Yang sebenar ..

.

.

.

.

Serius portrait guna camera ni memang cun !

Dan boleh buat jadi 3D photo kat FB!!

[ Saya ni tak selalu sangat bukak FB . Tapi sebab nak try out 3D photo , terpaksa bukak jugak lah … ]

Pelantar kat belah kanan tu tempat menyelamatkan diri bila keretapi lalu

.

.

.

.

Serius cantik pemandangan kat sini !!

Kena pulak dengan soft light from the setting sun …

Beautipul !!!

.

.

.

.

Ada rumah rakit

Ada resort tepi sungai tebing belah sana

.

.

.

.

Senang je nak gembirakan hati dia

Bagi dia travel

Bagi dia naik tren

Bagi dia jalan atas landasan keretapi

Kahkahkahhhhhhhhhh

.

.

.

.

Mungkin percubaan untuk bina resort lagi kat situ ..

.

.

.

.

Dipanggil Golden Hour oleh photographers

.

.

.

.

Breathtakingly beautiful

.

.

.

.

Hampir kesemua jambatan kayu Landasan Keretapi Maut telah rosak , reput . Kecuali di Wampo Viaduct ini

Namun yang ini pun telah dibaik pulih dan diperkuatkan dengan seberapa mungkin oleh State Railway of Thailand .

Bridge from wooden trestle kayu and stone foundation

Speedo Period . Dalam masa 17 hari je dah siap Wampo Viaduct ni !

.

.

.

.

Kita orang wassap gambar ni pada our best fren ..

Dah memang tahu dia adalah seorang yang sangat risau kalau nampak kita orang buat benda-benda gila gini …

Dia jawab ..

” Ya Allah !!  Kalau tren datang nanti you all nak lari ke mana ??!! Terjun sungai ??!! ”

Hehhehehehe ..

Saja nak bagi dia gementar !!

.

.

.

.

Ada ni ha ..

Kita orang dah terjun sungai En Syed !!

Hehehheheeeeehee …..

.

.

.

.

Miss you Beb !!

.

.

.

.

Tak pe

Next trip …

Another grand adventure ..

Tak ada naik motor kejar babi lah tapi , macam kat Sa Pa !! Kahkahkahhhhhhhh

.

.

.

.

Ya udah ..

Jom balik

Lapor !!!!

.

.

.

.

Belanja satu Panorama eh ..

.

.

.

.

Balik Homestay .

Makan

Kemas barang

Sebab Subuh sepi-e esok dah nak naik tren lagi balik ke Thonburi .

Kalau terlepas tren 258 tu , maknanya kena lah naik bas balik Bangkok

Sebab tren berikutnya tengahari . Mesti tak sempat nak ke Suvarnabhumi nanti

.

Malamnya .. Tak boleh tidur ..

Mata segar sesegarnya ..

Dok berwassap pasal Sungai Koyan ..

And rasa ‘ semacam ‘ .. Bertanya pada kawan yang arif , ada ilmu . .. Dia kata ‘ ada ‘ yang mengikut lah tu .. Dia tolong nengokkan .. dan tolong apa yang patut dari jauh ..

Alhamdulillah .

Baru je nak tidur , Dak Iyra mendebik saya dalam tidurnya . Siap bercakap -cakap lagi .. ‘ Kau nak pergi mana Kak ?!! ”

Esoknya saya tanya dia .. Mana adaaaa !! Dia kata

Dia pulak yang kata Hakak yang bercakap – berborak dengan dia !

* insert muzik seram *

Subuh sepi-e tu dah siap-siap mintak Yukie owner Yayee Homestay tu arrangekan transport ke stesen

Naik pick up lagi !! 🙂

Dan kali ni Uncle Pick Up tu malas nak letak kan bangku buat step nak panjat pick up  ! Hawau betul :)) Kahkahkah ..

No hal lah tapi

Merangkak lah naik dengan beg anak tenuk tu !!

.

.

.

.

Dah balik , tengah mengedit gambar barulah perasan ada benda berbungkus ni !!

Apakahhhhhh !!!????

.

.

.

.

100 Bhat

ETA 10:25 di Thonburi

.

.

.

.

Keretapi kita orang tu yang kat landasan yang kat atas tu ..

Nanti depa akan ke depan sana dan masuk ke landasan sini .

.

.

.

.

Segar lah kau kan Kak pagi-pagi buta ni !!

Siap-siap lah ambik wudhu’ dan tahan kentut untuk 30 minit lagi ya ..

Kita Solat Subuh atas tren ..

.

.

.

.

Dok bertekak manja dengan dak Iyra nak duduk belah mana tren

Kiri atau kanan

Nak jugak duduk belah kanan sebab nak ambik gambar sunrise masa lalu atas Wampu viaduct lagi nanti

Tak puas ambik gambar hari tu  !

Bantai kena gelak dengan dak iyra !!

Gelap lagi lah weh …..

Apa yang nampak !!??

.

.

.

.

Tren adalah kosong

Boleh ke kiri kanan gerabak ngambik gambar !

Awesome sunrise belah kanan gerabak !

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nampak 3 planet kegemaran saya masa tu

Venus

Jupiter

Earth

Ohsem ..

Kalau pagi-pagi tu , korang pandang ke langit . Nampak satu celestial body bercahaya . Di ufuk Timur sekarang ni . Tu bukan bintang tau !

Itu adalah Venus

Kalau langit cerah tak berawan , pada masa sekarang ni , [ Januari ] akan nampak juga Jupiter dekat-dekat Venus tu

.

.

.

.

.

.

.

.

Nothing is more beautiful than the loveliness of the woods before sunrise.

.

.

.

.

Magical sunrise moment

.

.

.

.

Dah nak sampai Kanchanaburi .

Trek dah konar

Matahari dah duduk belah kanan gerabak

What a lovely morning !!

Nampak matahari mengendap dari celah bukit bukau .

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Menggelupur dua-dua orang bila sedar dah nak lalu atas Jambatan River Kwae

Berterabur fon , kamera

.

.

.

.

Selamat Pagi Sang Suria !

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Masa di Nam Tok tadi ,

Station Master datang check tiket

Senyum-senyum pada kita orang .

Dia lipat tiket kita orang dengan sangat berhati-hati nya .. Dan masih tersenyum

Dia ketip hujung lipatan . Dan bagi balik tiket dengan senyuman , dan kenyitan mata ..

Kita orang pun senyum lah balik . Khap kun khap .. Kita orang kata ..

Lat lama sikit , bukak tiket tu , sebab nak check ETA di Thonburi .

Baru perasan kenapa dia senyum -senyum !!

Dia bagi dua ‘ hati ‘ pada kami !!!

Such a simple gesture .. And it makes our day ! And his as well !

Mudah aje nak gembirakan hati orang ni kan …

Tak payah IPhoneXR , Apple Watch , EOS 5D MKIV .

A simple Hi , Salam , senyum , ‘awak cantik ‘ , ‘ dah makan ? ‘  hatta a meow pun dah cukup sebenarnya

Simple gesture ..

Cukup

.

.

.

.

Dah nak sampai Stesen Nong Pladuk

Kat situ nanti keretapi akan berhenti lama

Nak tunggu tren lain berselisih

.

.

.

.

Sempat keluar masuk tren

Toilet kat stesen kotor tapi

Tahan je lah bladder tu sampai Thonburi nanti !

.

.

.

.

Flight balik pukul nam lebih

Lama jugak lah bersidai dekat departure tu menunggu check in

Free WiFi di Airport adalah 2 jam aje ya ..

Laparrrrrrr !!

Ada satu kedai Halal dekat Food Court dekat Level 1

Belakang kaunter kupon . Jenguk belakang dinding tu ..

Tersorok sikit .

.

.

.

.

Cantik dalam Suvarnabhumi Airport ni !

.

.

.

.

Burung Besar dah siap menunggu

.

.

.

.

Tak dapat makan Kari Hijau Siam

Tak dapat makan Pulut Mangga

Jumpa kat dalam departure

Licin ..

.

.

.

.

A 380 Qatar Airway kat sebelah tu .

Bila lah ada rejeki nak naik A380 ek ..

.

.

.

.

Flight 2 jam

Macam tak cukup je nak nengok full movie

Kita nostalgik sikit lah ye ..

Kita dengar Scorpion ..

Lepas puas gaduh dengan Dak Iyra kat sebelah , last-last dua-dua tidoq …

.

.

.

.

Dan ..

Saat yang di tunggu-tunggu

Nak dengar Kepten kata ..

” And to all Malaysians … Welcome home  ”

Sebak

Every time …

.

.

.

.

Satu travel yang best

Dan smooth

Dan amat berjaya ..

Thanks Travel PartnerS !!

.

.

.

.

Ada rejeki kita create another grand adventure eh !

.

.

.

.

.

.

.

.

Happier ?

Yup …

 Lest we Forget has never been more relevant

.

.

.

.

And now I am officially bored ..

Tapak kaki dah gatal balik ni weh …….

.

.

.

.

هُوَ ٱلَّذِى جَعَلَ لَكُمُ ٱلْأَرْضَ ذَلُولًا فَٱمْشُوا۟ فِى مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا۟ مِن رِّزْقِهِۦ ۖ وَإِلَيْهِ ٱلنُّشُورُ

Al Mulk 15

Advertisements