MURAL , MASJID DAN WAU MERAH . HARI TERAKHIR HA NOI , VIETNAM

.

.

.

.

Hari last .

Sarap

Lepak kat atas dengan Si Jimmy ni . Bergambor .

Set kan dengan dia nak transport ke airport pukul 9:45 pagi

Flight balik 1 pm

.

.

.

.

Hostel ni kat tingkat 4

Dua tingkat kat bawah adalah cafe yang hipsturr

Tak sempat nak lepak tapi

.

.

.

.

Masa balik malam semalam penuh orang kat sini

Ada happy hour

.

.

.

.

Antara bangunan yang cantik kat luar hostel

.

.

.

.

Tak banyak masa

Ada 2 lagi tempat yang kita orang nak kejar sebelum ke airport

Jarak dekat je dengan hostel .

Boleh jalan kaki je

.

.

.

.

Sambil jalan sambil ketik kamera

Kita explore kawasan Old Quarter hari ini !

.

.

.

.

Ha Noi Old Quarted ini dah lama wujud

Sejak dari Zaman Imperial lagi

.

.

.

.

Kedai-kedai yang berderet di satu-satu jalan dahulunya menjual satu barang yang spesifik

Nama jalannya bermula dengan’ hang ‘ bermaksud ‘ wares ‘

Hàng Tre street (bamboo wares street)

Hàng Đồng street (copper wares street)

Hang Bac (Silver Product)

Hang Ma (Paper Product)

Hang Go (Wood Product)

Yang ni Hang Barangan Plastik

.

.

.

.

Yang ni di Hang Bunga Orang Mati

.

.

.

.

Tengah syok menyucuk karangan bunga

.

.

.

.

Ada bunga betul

Ada bunga tipu

.

.

.

.

Masa kita orang lalu ni ramai tengah menunggu untuk perarakan keranda kematian saudara rapat mereka

.

.

.

.

Diarak dengan kereta

Diikuti oleh pejalan kaki

Dan pembawa karangan bunga

.

.

.

.

Tak ada band muzik tapi

.

.

.

.

Jalan lagi

Yang ni di Hang Kain Ela

.

.

.

.

Lai ! Lai !!

Raya sudah dekat meh ….

.

.

.

.

Depa ni suka makan kat tepi-tepi jalan

Letak bangku kecik

Makan gitu ..

.

.

.

.

Itik golek

Depan sikit dari mereka ni ada pulak babi panggang , golek dan sebagainya

Terpaksa lah kita orang menyeberang jalan pulak jadiknya …

Ada sekali tu , masa kat hostel , terbau makanan

Ntah siapa ntah antara tiga orang kami tu kata sedapnya bau ..

Yang sorang lagi kata .. ‘ Bau orang masak babi lah tu ! ‘

Kahkahkahh

Terus tutup mulut , hidung tak mo bau najis mughalazah masuk dalam badan !! :))

.

.

.

.

Kurus tinggi macam penduduknya ..

Tu rel keretapi sebenarnya

.

.

.

.

Di Hang Bunga Segar

.

.

.

.

Dia teringat kat kawan kah ?? :))

.

.

.

.

Ni Hang apa tak tahu

Eh Chop

Hang Motor Kapchai

.

.

.

.

Rel keretapi ni lah yang kita orang lalu masa nak ke Sa Pa tu

.

.

.

.

Rokok Vietnam yang slim tu sedap rasanya

Kata nya lah ….

.

.

.

.

Tiba-tiba sampai kat sini

Semua menjerit gumbira

Dah nampak dah mural-mural ni dari dalam kereta masa datang hari tu

Dak Iyra tanya drebar tu ?

Is this near Hostel ?

Nearrr .. Dia jawab ..

Tapi jauh jugak lah lepas tu tak sampai-sampai ke Hostel ..

.

.

.

.

Di Phung Hung Street

.

.

.

.

Di setiap arch tu ada satu mural

Cantik-cantik muralnya !!

.

.

.

.

See..

Sepanjang jalan ni !!

Sampai macam tak tahu nak ambik gambar yang mana dulu !

.

.

.

.

Lama Minah ni berposing . Satu persatu mural dia pergi untuk posing

.

.

.

.

Tengah cari orang nak mintak ambikkan gambar dia le tu ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Tumpang setempel ….

.

.

.

.

Paling suka yang ini .

A rose can never be a sunflower, and a sunflower can never be a rose. All flowers are beautiful in their own way, and that’s like women too. 

.

.

.

.

Flowers are the music of the ground. From earth’s lips spoken without sound 

.

.

.

.

Jugak tumpang setempel ..

.

.

.

.

Sebab lukisan yang ni cantik sangat ..

Maka nya banyak kali lah ngambik gambar kat sini

.

.

.

.

Dikutil-kutilnya bunga itu .. 🙂

.

.

.

.

 

“Có những người mình yêu
Nhưng mà không gần được.
Có những người yêu mình
Nhưng mà không ừ được.”

.

.

.

.

Two beautiful ladies strolling down the street

.

.

.

.

“Calligraphy is an art form that uses ink and a brush to express the very souls of words on paper.”

.

.

.

.

.

.

.

.

“Trăm năm là ngắn, một ngày dài ghê”

“Hundreds of years are short, a long day”

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

“Every generation laughs at the old fashions, but follows religiously the new.”

.

.

.

.

.

.

.

.

Work like you don’t need the money. Love like you’ve never been hurt. Dance like nobody’s watching

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

Long Biên Bridge

Hà Nội có cầu Long Biên

Dài và rộng qua sông Hồng

Xe lửa và xe cộ đi lại tự do

Mọi người đang bận rộn với hàng bó hàng hoá phía sau.

.

.

.

.

Hanoi has Long Bien Bridge
Long and wide across the Red River
Trains and vehicles travel freely
People are busy with bundles of goods behind.

.

.

.

.

A Hanoi icon in all senses, the Long Bien Bridge – formerly known as the Paul Doumer Bridge – was one of the greatest engineering accomplishments of the French colony and a showpiece of colonial infrastructure. In the Vietnam War it became a symbol of Hanoi’s resistance to relentless US bombing.

Designed by French Architect Gustave Eiffel of Eiffel Tower fame

.

.

.

.

Alahai ..

Ramping-rampingnya korang !!

.

.

.

.

Tujuan utamanya ialah nak pergi Masjid Al Noor , Ha Noi ni

Depan sikit je dari mural-mural tadi tu ..

.

.

.

.

Assalamualaikum !!

Kami datang ni …..

.

.

.

.

Kecik je masjidnya ..

Tak ada orang oun masa kita orang datang ni

.

.

.

.

.

.

.

.

Ada pintu kecik kat belah kiri bahagian dalam masjid

Ada pokok cempedak di dalam pagar yang gigih berbuah

.

.

.

.

Keluar dari belah sana tu nanti akan nampak Restoren Zayynab ni

.

.

.

.

Salah satu antara 4 tempat makan yang Halal yang saya tahu di Ha Noi ni

.

.

.

.

Seperti biasa , meninggalkan sedikit Bahasa Melayu di perantauan

.

.

.

.

Ok dah

Lets jom nenapak balik ..

.

.

.

.

Tu ada nama dan fon number dan email masjid ni

Kalau ada yang nak berhubung lah ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Satu lagi tempat yang dicari

Dekat je dengan Hostel

Satu lagi benda yang nak dibuat ..

Nak berjalan atas landasan keretapi !! Kahkahkah !! Itu lah kami ..:))

Ok pe . Kita orang nak berjalan atas landasan.

Yang tu lagi best .. Siap bawak kerusi makan warung tepi jalan dan letak atas landasan dan duduk silang panggung * thug life *

.

.

.

.

Saya jalan

.

.

.

.

Dia tak berapa berani jalan

Sebab pernah suatu ketika dahulu dia tatkala berjalan atas landasan , tiba-tiba keretapi nak lalu dan besi landasan itu bergerak dan menyepit kaki beliau

Umpama drama Hindustan ketika itu !! :))

Berjaya diselamatkan tapi ..

.

.

.

.

Lampu amaran yang old skool

.

.

.

.

Habis dah check list Ha Noi kami

Jom balik

Transport VD 300000 dari hostel

Sampai awal , dan banyak masa lagi di airport

.

.

Never let your best friends get lonely… keep disturbing them.

 

.

.

.

.

Friends give you a shoulder to cry on. But best friends are ready with a shovel to hurt the person that made you cry.

.

.

.

.

Check in smooth aje

Kat Noi Bai , kena buka segala bagai tali pinggang , kasut ya masa nak lalu mesin pengimbas tu ..

Lambat sikit jadinya

Maka nya kena spare kan masa yang secukupnya ..

Departure hall nya tak besar sangat

Cerminnya besar tapi

Nampak segala kapalterbang turun naik

Tiba-tiba nampak satu kapal terbang

Sangat lah familiar dan sangat nostalgik warnanya dan lambang nya

Aik …

.

.

.

.

Kapalterbang Malaysian Airline System denga Wau Merah

Kepak merah

Queen Of The Skies

.

.

.

.

Menurut Malaysia Airlines Bhd. (MAB), penggunaan semula imej tersebut adalah bagi meraikan nilai-nilai sejarah syarikat penerbangan berkenaan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/bisnes/korporat/pesawat-malaysia-airlines-guna-logo-retro-1.212515#ixzz5DBEQ21xh
© Utusan Melayu (M) Bhd

.

.

.

.

Sangat teruja dapat naik kapalterbang yang retro ini !!!

.

.

.

.

Bila updatekan gambar ni kat IG , ada yang bertanya , ‘ Gambar tahun bila tu ?! ‘

.

.

.

.

Dan yang buat bergenang air mata

Bila Kepten kata

‘ And to all Malaysians , welcome home ‘

.

.

.

.

Satu trip yang berjaya

Alhamdulillah ..

Walaupun pendek je 4H3M

Jauh jugak berjalan tu .. Cuma tak explore Ha Noi sangat .

Tak ghalat lah tapi nya ..

.

.

.

.

Ok

Where to next ?

Puasa dulu ..

Raya dulu ..

Lain bulan jalan ..

.

.

.

.

 

Advertisements