SASANA KIJANG , BANK NEGARA MALAYSIA

.

.

.

.

Mesti ramai yang tak pernah dengar pasal Muzium ni kan ..

Muzium Bank Negara Malaysia – Sasana Kijang

.

.

.

.

Sasana maknanya lokasi , pusat , bangunan , arena . Daripada Bahasa Sanskrit

Kijang . Logo Bank Negara Malaysia

Kat mana Sasana Kijang ni ?

Gugel aja … Depan Memorial Tunku Abdul Rahman

Jalan Dato’ Onn Kuala Lumpur

Masuk pada hujung minggu adalah percuma . Parkir percuma

Cuma macam tercangak-cangak sikit nak cari tempat parkir tu .

Rupa-rupanya kena pergi ke Guard House tu , beritahu nak pergi mana

Then mereka akan check penumpang dan kereta

Buka bonet kereta , guna cermin untuk check bawah kereta . … Gitu sekali telitinya …

Nak masuk galeri nanti kena simpan segala barang dalam loker ya ..

.

.

.

.

Masuk-masuk je semua teruja nengok tangga ‘ Fabonacci ‘ ni

Saya yang panggil gitu . Sebab macam Fabonacci Spiral

Memang menarik untuk photoshoot !

.

.

.

.

Dah dua kali datang asikkkk lah tak bawak wide angle ..

Tinggi jugak sebenarnya tangga ni ..

Gayat lah jugak memegang fon untuk ambik gambar gini.. Macam licin nak jatuh je fon ..

.

.

.

.

Ada banyak galeri dalam Sasana Kijang ni

Ni di Galeri Seni

Best sangat Galeri ni..

Sunyi .. Tiba-tiba ada bunyi-bunyian macam dalam hutan..

Aman damai . Sampaikan ada yang nak datang sini lagi nak bawak buku dan studi kat sini ..

.

.

.

.

Memang tak ada orang lain kat galeri ni masa tu

Maka berkejar-kejaran dengan bebasnya lah anak-anak Abdul ni kat dalam tu ..

.

.

.

.

Koleksi karyawan tempatan dan Asia Tenggara

.

.

.

.

.

.

.

.

Ini di Galeri Numismatik

Sejarah awal matawang boleh dipelajari di sini.

.

.

.

.

Denai Duit Syiling

Rover Of Coins

Pameran interaktif yang best ..

Pilih satu syiling , maklumat nya akan keluar . Dan tak ada butang-butang yang rosak , macam selalu kat muzium lain ..

.

.

.

.

Jauhnya Portugal dari Malaysia !!!!

.

.

.

.

Permainan Sistem Barter

Leka kat sini ..

.

.

.

.

Pernah rasa zaman ada wang kertas RM1000 ?

.

.

.

.

Penat weh ..

Berehat kejap di Galeri Bank Negara Malaysia

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

It is an educational place yet fun ..

.

.

.

.

Banyak gambar hilang sebenarnya ..

Kad memori korup ..

Ni aje yang dapat dibaca..

.

.

.

.

 

Advertisements