JAKARTA – BOGOR -JAKARTA : BUITENZORG YANG AMAN TENTERAM [ MACET TAPI ]

.

.

.

.

.

Alhamdulillah . Kami travel lagi.

Subuh sepi-e dah sampai Bandara

Seperti biasa parkir di Putrajaya Sentral . Murah . Selamat

Tak kan lah nak parkir di Bandara yang caj parkirnya nanti dah dekat sama harga dengan tiket kapal terbang ….

Travel Partner seperti biasa .. Dak Iyra lah ..

.

.

.

.

Terbang bersama Wau Bulan

Adik di kaunter siap cakap .. Kak .. Saya bagi window seat ya . Kat depan .. 8A

Tak tahu lah kena troll ke atau dia memang tak tahu ..

Dapat seat kat satu-satu nya seat yang tak ada tingkap !!! Kahkahkahhhhh

.

.

.

.

Flight half full . [ I am a ‘ half full glass ‘ person ]  🙂

Maka nya Hakak pun tukarlah ke seat yang bertingkap

Cuaca cerah . Tingkap kelabu ya amat tapi . Tu yang macam jaman jerebu melanda Malaysia je gambar dari tingkap ni ..

.

.

.

.

Makan , nengok Love Rosie , sedar-sedar dah sampai ke Teluk Jakarta

2 jam je perjalanan

Mula nampak pulau-pulau di Kepulauan Seribu

Nampak pulau yang ada mercu suar

.

.

.

.

Mula nampak sangkar-sangkar ikan

.

.

.

.

Selamat sampai di Bandara Soekarno Hatta

Cantik Bandaranya

Banyak pohon dan taman hijau

.

.

.

.

Kami dijemput oleh teman Dak Iyra

.

.

.

.

Tujuan utamanya ialah ke Kota Hujan

Kota Bogor

Buitenzorg .. ‘ Without Worries ‘ .

Kota Tanpa Kecemasan . Kota Aman Tenteram

Pakuan Pajajaran

Dalam 60 km je ke selatan Jakarta

.

.

.

.

Perjalanannya boleh jadi sejam setengah , atau tiga jam , atau enam jam . Lapan jam pun bisa !

Kerana Kota Hujan itu terletak di kawasan tanah tinggi yang nyaman , yang sejuk , yang bersih

Oleh itu , hujung minggu je mesti macet ya amat ke sana !!

Ramai orang kota yang lari mencari ketenangan dan kesejukan di Bogor

.

.

.

.

Dekat highway pun dah macet , inikan pulak kat jalan tak berapa besar ke Kota Hujan itu nanti !

.

.

.

.

Di mana ada semut , di situ ada gula ..

Di mana ada orang , di situ ada peniaga …

.

.

.

.

.

.

.

.

Selamat sampai di Kota Bogor sesudah tiga jam jugak lah rasanya

Kami dibook-kan di Hotel Rizen Premier

Pada hujung minggu , ada jadwal perjalanan ya untuk Jalur Puncak , ke tanah tinggi ni

Mula 8 pagi kenderaan boleh naik je . Selama dua jam

Lepas tu buka dua arah

Petang nanti jalan turun je bukak pulak

Sesiapa yang tak bernasib baik sampai je Pak Polisi tutup jalan , masaklah kau kat situ menunggu dua jam

Itu pun kalau betul-betul dua jam .. Buatnya kenderaan banyak , tambah lagi sejam .. Makan , minum , tidur , tumpang kencing kat kedai Mbah kat tepi jalan tu lah kau nanti …

Ai is dah mula seteress …

.

.

.

.

Check in ..

Bukak tingkap ..

Hujan …

Dah namanya Kota Hujan ..

Hujannnn lah manjang ..

.

.

.

.

 

Secepat mana hujan turun , walau selebat-lebatnya , secepat itu jugaklah cuaca cerah

Kita orang macam eh … tadi lebat .. Ni dah memancar dah matahari ..

.

.

.

.

Ingatkan tingkap bilik menghadap Gunung Salak

Bila nengok peta .. Tak laahhh … Ni bukit-bukau je ..

Gunung Salak belah balik sana hotel

Tak nampak ..

.

.

.

.

Kabus lepas hujan

.

.

.

.

Dok tanya-tanya kat Reception gi mana mahu ke Puncak Pass

Poentjak kata Orang Belanda

Ada yang tolong carikan mobil

300 000Rp sehala . Aja gila mahai !

Then depa cadangkan ambik Grab

Dapat . Murah je . 58 000 Rp.

Punyalah lama tapinya grab car tu nak sampai ke hotel  sebab macet . Sempat hujan dan teduh balik lah ..

Apa ada di Puncak Pass ni ?

Tempat tertinggi di tanah tinggi ini

1500 dpl

Semestinya sejuk san segar dan bersih dan subur!

Dikelilingi oheh perkebunan teh

.

.

.

.

Cantiknya !!

.

.

.

.

Berbalam-balam dengan kabusnya

.

.

.

.

Tapi yang tak bestnya , mula je ko turun mobil , berkerumunlah depa datang berjualan

Nak foto-foto pun sangat tak tenang!!

Ada satu restoren kat sini

Rindu Alam namanya . Mula-mula ingatkan nak makan kat sini , tapi sebab dah hujan tadi , makan kat Hotel dulu . maka nya masih kenyang

.

.

.

.

Ya udah

Kita turun yok dari Puncak pass ini

Kita singgah kejap di Masjid yang nampak masa nak naik tadi

Masjid Atta’Awun

.

.

.

.

Hari dah makin gelap

hati dah makin risau

Si Toni driver grab tu kata , sekarang setengah enam

Nanti jam 7 Polisi akan tutup jalan turun. Jalan naik je boleh

Tak boleh lama sangat kat Masjid ni

Karang stuck kat atas ni dua jam , hapa nak buat ?

.

.

.

.

Nak masuk masjid , kena titipkan alas kaki dulu kat tangga .

Nanti nak ambik bolehlah sedekahkan sedikit untuk masjid pada penjaga tu

Masa ni dah hujan balik

Tak nama Bogor lah kalau tak duoploh kali hujan sehari …

.

.

.

.

Ada curug di tepi masjid

Airnya dari gunung

.

.

.

.

Airnya dialirkan mengelilingi masjid

Siapa yang nak masuk masjid , kena lalu laluan air ni. Untuk membersihkan kaki

.

.

.

.

Airnya sejuk gedi !!!

.

.

.

.

Cantik landscape keliling masjid ni

Kolam ikan koi

.

.

.

.

Stained glass di ruang solat wanita

.

.

.

.

Chandeliernya

.

.

.

.

Kami tak solat sini

Dah jama’ Qasar di Hotel tadi

Kalau solat kat sini mau ralit duduk dalam ni

Tenang . Sejuk. Bersih

.

.

.

.

.

.

.

.

Apa kerja mengeledah robok orang tu ?

Hehehhe.. Tak lah .. Ada lah yang ditinggalkan tu seperti biasa.

.

.

.

.

Kebun teh penuh keliling masjid ni

Ada bulu mata jatuh dia kata ..

Empat ..

 

.

.

.

.

Di mana ada semut di situ ada gula

Penuh berjualan

.

.

.

.

.

.

.

.

Wortel putih tu bagus buat lawas kencing kalau ada batu karang

.

.

.

.

Puas cilok sana sini elak lecak ..

.

.

.

.

Sedap wedang jahe tu sebenarnya

Kita orang pernah rasa masa kat Surabaya dulu

.

.

.

.

Yok !!

Udah sore !

.

.

.

.

.

.

.

.

Kita ke Perkebunan Teh Gunung Mas

.

.

.

.

Ada shooting pilem lak …

Tak boleh lalu kat situ..

Ingat lagi pilem heart ?

Yang Nirina Zubir lari-larian mengejar Irwan Syah tu kat sini lah ..

Ke mengejar Acha Septriasa .. ?

.

.

.

.

Kalau sampai sini awal lagi , siang lagi

Boleh dibawa jalan-jalan di sini

Boleh naik kuda

Boleh makan-makan , minum-minum teh panas

Sampai dah sore , gelap lah tu ..

.

.

.

.

Maka-nya foto-foto-an aje lah …

.

.

.

.

Kalau langit tengah membiru mesti cun ..

.

.

.

.

Hujan balik masa kat sini

:))

Nak sangat pergi Kota Hujan kannn..

Sebenarnya tak pernah terlintas langsung nak ke Jakarta ke , Bogor ke , Bandung ke ..

Tapi dah ada kesempatan , dan ada teman-teman yang mempermudahkan .. why not ..

.

.

.

.

Dah pandai guna Rule Of Third Dak Iyra ni..

Tak sia-sia mengajar … :))

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Malamnya ..

Dok pikir-pikir nak makan kat Hotel je

Tanya waitress tu .. dia bilang .. Di Cimory buka hingga jam 10 . Bisa juga makan di sana

Cimory Mountain View ni kat sebelah Hotel tu je

.

.

.

.

Banyak makanan berasasnan produk tenusu

.

.

.

.

.

.

.

.

Cantik gak deko nya

Harganya pun bole laaa

.

.

.

.

Fettucini carbonara tu sedap ya amat !!!

.

.

.

.

.

.

.

.

 

On the way balik , hujan lagi :))

Sejuk-sejuk nyaman Bogor ni ..

.

.

.

.

Dah

Sambung nanti

Advertisements