MUD KL : OUR STORY OF KUALA LUMPUR

.

.

.

.

Jom kita ke MUD KL !!

Di Panggung Bandaraya

.

.

.

.

Kalau design bangunan macam ni ,siapa lagi designernya …  mesti lah oleh A B Hubback .

.

.

.

.

.

.

.

.

Ada dua show dalam sehari

3 petang

8:30 malam

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Boleh beli tiket di MUD KL .com

Kalau nak beli di kaunter pun boleh juga

Yang rasa muka pan asian ke , pan borneo ke , pan nusantara ke , pan himalaya ke ..

Bawak IC ya untuk mendapatkan diskaun

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Mud

Lumpur

Kuala Lumpur

“From mud this town began, and from mud did it rise again”.

.

.

.

.

Raja Abdullah membuka Lembah Kelang

Meningkatnya kegiatan melombong bijih timah

Bermula di Ampang

Menarik ramai pedagang datang ke Sungai Lumpur [ Sungai Gombak ]

Membuka penempatan dan kedai di pertemuan Sungai Kelang dan Sungai Lumpur

Sebuah bandar dilahirkan

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tiga kawan yang mencuba hidup baru si Sungai Lumpur

Mamat , Meng dam Mutthiah

.

.

.

.

Hidup harmoni di pekan yang baru mula bernafas

.

.

.

.

Inggeris melantik seorang kapitan dari bangsa Cina untuk mentadbir penempatan baru ini dan mengawal pelombongan bijih nya dan pelombong-pelombongnya

Kapitan Yap Ah Loi berjaya menjaga dan membangunkan pekan kecil ini kepada sebuah bandar

.

.

.

.

Mamak Teh Tarik

.

.

.

.

Kenduri kesyukuran kelahiran anak Mamat

Selalunya pelancong asing mesti ada yang kena tarik atas pentas

Kena tolong kacau gulai

.

.

.

.

Dan tumbuk sambal belacan !  🙂

Budak tu comel!

Bila kena tanya dari mana..?

Dia tunjuk .. Tu !! [ kat mak pak dia kat bawah ] :))

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dikir Dulang yang best !

.

.

.

.

Kedamaian diganggu oleh kebakaran besar Kuala Lumpur

1881

.

.

.

.

Kalau datang nengok ni, nanti korang tolong padamkan api ya !!

.

.

.

.

Hampir putus asa pabila segala nya punah terbakar

.

.

.

.

Mereka gigih membangunkannya kembali

.

.

.

.

Perang Saudara dan ketegangan antara kapitan-kaptian menyebabkan Luala Lumpur huru hara

Pengisytiharan Kuala Lumpur sebagai ibu negeri Selangor kembali mengamankan bandar ini

.

.

.

.

.

.

.

Satu lagi malapetaka

Banjir besar Kuala Lumpur

.

.

.

.

Musnah lagi

Dibangunkan lagi

Batu bata dan ubin menggantikan rumah daun atap

.

.

.

.

.

.

.

.

The history of yesterday led to the history of today. By looking into the past, we discovered what transformed Kuala Lumpur into the vibrant and diverse metropolitan it is today. We reflected on the history of our forefathers, the landscape of the town along with its architecture, culture, and nature. The deeper we looked, the more we discovered. There were histories that we did not even know about. And as we combined these elements, we realized that we had a deeper appreciation for Kuala Lumpur by understanding the foundation of this city.

Chedd Eddie Yusoff & Ghafir Akbar
Concept & Story
MUD: OUR STORY OF KUALA LUMPUR

.

.

.

.

Yup

Itu Anding Indrawani

.

.

.

.

Habis persembahan boleh naik ke pentas dan bergambar dengan mereka!!!

.

.

.

.

Dan semestinya satu selpie!!

.

.

.

.

MUD KL

Our Story Of Kuala Lumpur

Panggung Bandaraya , Kuala Lumpur

Pergi lah nengok

Best !

Kalau yang susah nak paham sejarah tu , just sit back and watch and learn

.

.

.

.

Selalu jalan ke luar KL

Hari ni kita jadi pelancong di KL pulak !

.

.

.

.

Our past fathers of Malaysia

.

.

.

.

 

.

.

.

.

Jom kita makan

Kita turun ke bawah

.

.

.

.

Kita ke Dataran Underground

Menarik jugak Cheritara ni

Masa je tak cukup

.

.

.

.

Ramai lagi yang masih takut nak parkir kat bawah Dataran ni.

Sebab banjir besar 1999 dulu

Yang habis penuh bawah ni dengan air banjir

Habis kereta yang dok parkir kat bawah ni rosak tenggelam

Sekarang dak lagi ..

Semenjak SMARt Tunnel ada

Dah tak ada dah banjir macam dulu KL ni

Senang dan banyak tempat parkir kat Dataran Undrgrnd ni

[ Memang gitu ejaan nya .. hurup vokal hilang entah pi mana ]

.

.

.

.

Ni ha

Nak cerita tempat makan ni.

Baru jugak rasanya ni

Dulu masa 31 Ogos tahun lepas tak ada lagi kedai yang ni

Shell Out And Steam Boat

Sedap baq hang !!

Dan murah

Dan sedap

Dan selesa

Dan kalau tak nak shell out shell out ni , rasa amande laa makan atas plastik ni… kucing aku pun makan dalam pinggan .. kahkahkahhh

Ada empat lima lagi kedai makan yang lain

Ada Buffet all you can eat

Ada Ala carte

Ada Ani sup Utara

Ada pizza

.

.

.

.

Nak karaoke pun boleh

.

.

.

.

Bukak sampai 10 malam

Serius sedap dan selesa kat sini ..

.

.

.

.

.

.

.

.

Jom

Walaupun kita ni warga KL

Kita pergi Heritage Walk tu jom !!

.

.

.

.

 

Advertisements