JAWA TIMUR : TIGA GUNUNG DUA BUKIT SATU DANAU SATU TAMAN BACA : [ 3 ] : BUKIT CINTA

 

.

.

.

.

Lepas makan , kemas-kemas , terlelap kejap

Bangun , babai-babai penduduk kampung Ranuagung

Kita bertolak ke Desa Sapikerep !

Dalam dua jam lebih jugak lah

.

.

.

.

Dak Iyra duduk depan

Saya duduk tengah , belakang

Layan Agoes borak borak pasal Taman Baca Leda Bintang

Akhirnya terlelap

.

.

.

.

Lalu tepi Kota Probolinggo

Ni nengok dari tepi

Nanti kita nengok kota ini dari atas!

.

.

.

.

Teruskan lagi perjalanan

Dah nampak bukit bukau

Dah mula teruja

.

.

.

.

Makin banyak bukit-bukau

Yang berawan

Cantik sungguh!!

.

.

.

.

Sampai sudah di Desa Sapikerep!

.

.

.

.

Dah mula nampak jeep-jeep

.

.

.

.

Depan sikit tu je destinasinya

Dah mula sejuk lah jugak

.

.

.

.

Dah sampai!!

Kopi Jawa Homestay!

.

.

.

.

Mandi

Makan

Ibu Suratin sebelah rumah masak dah hantar

Kalau duduk sini boleh lah mintakkan Ibu Suratin masakkan

Bayar lah nanti tapi ya masa check out

Sayurnya fresh dan sedap

Dan saya makan!!

.

.

.

.

Lepas makan, tidur

Hahhahaa !! Bagus kan!?

Kena rehat untuk aktiviti berikutnya malam nanti!

Tepat pukul 11 malam, berangkut lah semua orang dan barang masuk dalam jeep Pak Marji yang sedang menunggu

Agoes dah pesan , pakai baju tebal , bawak sleeping bag

[ Entah kenapa semua tak terpikir nak bawak tenda untuk malam ni nanti ]

Juga terbayang betapa sejuk nya kat sana malam nanti! Tahu tempat tu sejuk sebab saya pernah ke sana , tapi tak lah bermalam. Jadi kalau bermalam lagi lah sejuk kan!!?

Ya udah

Jom ke Bukit Cinta !!!

.

.

.

.

Perjalanan tak lah lama sangat

Dalam sejam kot

Saya biasalah , duduk dalam kenderaan yang kita kena duduk menghadap tepi macam dalan jeep tu, atau tak dapat duduk di depan atau tengah dalam kenderaan , mula lah pusing !!

Turun je jeep dah rasa nak muntah

Nak kena panjat bukit yang kemiringannya 60 derajat pulak

Dan udara yang sejuk sangat

Terduduk tak boleh panjat bukit

Akhirnya boleh jugaklah lepas berehat tarik tarik napas

Sebenarnya , ada satu lagi jalan yang agak landai ikut lereng bukit belah kanan

Boleh ikut situ ya ,  lagi mudah

.

.

Sejuk gila kat atas tu!!

Saya dan Agoes siap-siap tripod

Yang lain terus bukak sleeping bag dan bergulung dalam tu

Sejuk . Rasa nak join jugak bergulung

Tapi sebab apa yang ada kat atas kepala sangat cantik , gigih kan jugak lah dirikan tripod , meng-set kamera

.

.

.

.

Ni ha!!

Ini yang dicari-cari!!

Milky Way di Taman Nasional Bromo Tengger Semeru !!!!

.

.

.

.

Kamera saya tak mampu untuk dapatkan gambar yang cantik

Tak cukup ISO dan aperture tak sesuai

Semua gambar adalah dari kamera Agoes

Galaksi Bima Sakti dan Bromo yang tidak pernah tidur

.

.

.

.

Semua tak putus-putus kata cantiknya!!

SubhanAllah

Cantik sangat langit Mu!

Gemerlap sinat lampu itu adalah dari Desa Cemoro Lawang

.

.

.

.

Jom cari fore ground , ajak Agoes

Ada tiang ni kat belakang

Yup

Tak terucap cantiknya langit malam itu

.

.

.

.

Berjuta-juta bintang

Cahaya yang kita lihat ini datang dari bintang-bintang itu beribu-ribu tahun dahulu dan baru sampai ke mata kita pada malam itu!

SubhanAllah

.

.

.

.

Adalah sukar untuk berdiri tidak bergerak untuk 20 saat tau!!! :))

.

.

.

.

Mission accomplished

Terima kasih Agoes kerana membawa kami ke sini!!

.

.

.

.

Dengar kami berdua terjerit jerit cantiknya cantiknyaa..

Maka mereka ini pun pelik

Dan datang

Dan bergambar juga!!

.

.

.

.

10 saat tanpa pergerakan

.

.

.

.

Wehhh

Pesal gambar ni cantik sangat!!!

.

.

.

.

Berbaju tiga lapis

Muffler

Sarung tangan

Nampak lah gemuk!!! :))

Eh!!!! :))

.

.

.

.

Memanjatkan syukur..

.

.

.

.

Menggapai bintang

The photographer

.

.

.

.

Saya tahu saya tak mampu untuk mendapat foto yang sebegini

Dan seperti oleh Encik Amir Bakhtiar ni

Tapi dah cukup bersyukur dan berpuas hati

.

.

.

.

Dah puas bergambar

Jom tidur!!

Ada banyak jam lagi nak ke pagi ni!’

Ada empat lima jam lagi!!!

Tapi sejuk sangat ni!!

Dalam 12-15 derajat Celcius!!

Semua mulalah menjadi ulat beluncas!!

Beluncas bernama Agoes

.

.

.

.

Beluncas bernama Dr Singa

.

.

.

.

Tak jumpa lak gambar ulat-ulat beluncas yang lain!!!

.

.

.

.

Matahari dah mula naik

.

.

.

.

Ini dari kamera fon saya yang agak tak bagus sangat untuk gelap-gelap gini

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dah mula nampak Bromo dan Batok dan Semeru

.

.

.

.

Dah mula nampak Cemoro Lawang

.

.

.

.

Foto-foto seterusnya oleh Agoes

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Gunalah Hand Warmer ini dalam kesejukan gini

Boleh dibeli di Daiso

Ketuk ketuk dan pegang

Hangat

.

.

.

.

Dak Iyra sibuk dengan time lapse matahari terbitnya

.

.

.

.

Ulat-ulat beluncas mula keluar dari kepompong!

.

.

.

.

.

.

.

.

Kahkahkahhhhh ..

Rasa nak debik je Dak Iyra tu!

Sibuk ngambik gambar orang mengantuk disorongkan sleeping bag!!

Serius sejuk!

Sayangnyaaa nak tinggalkan sleeping bag!!

Masa ni tiba-tiba ramai pulak atas puncak bukit ni!

Dia orang naik dari lereng bukit yang ke belah kanan tu

Tengah mamai-mamai tiba-tiba dengar huhahuhahuha menggangu ketenteraman ulat-ulat beluncas !!

.

.

.

.

Ada sepasang perantin tengah pre-wedding photoshoot!

Dalam sejuk-sejuk gini!

Berbaju gitu !!

.

.

.

.

Menjeling dengan rasa tak puas hati sebab rasa eh .. aku berbungkus dalam sleeping bag kesejukan ,  ni boleh kau berbaju gitu !!??

Tak sejuk ke??!! :))

.

.

.

.

Ulat dah mula keluar separuh badan !

.

.

.

.

Akhirnya berjaya keluar sepenuhnya!!

.

.

.

.

Apa yang dia buat tu ?!

.

.

.

.

Ni ha…

Time lapse Bromo tanpa tripod sebab Dak Iyra tengah guna untuk time lapse matahari naik !

.

.

.

.

Mana Semeru ?

Nampak sebelah je ..

Alaaaa

.

.

.

.

Cemoro Lawang , bukit yang tinggi belah atas dia tu ialah Bukit Nol dan B29

B29 pun port yang bagus untuk pemandangan kawah ini ..

.

.

.

.

Oh ya.

Baru perasan

Semeru di balik awan

Patut lah tak nampak !

.

.

.

.

Geng Bukit Cinta

Pengalaman best !!

.

.

.

.

Dah ..

Jom turun !

.

.

.

.

.

.

.

.

Orang-orang lokal mengatakan bahawa Bikit Cinta ini adalah tempat pertemuan antara Roro Anteng dan keksaihnya , Joko Seger

Yang dikatakan adalah nenek moyang , asal muasal masyarakat Tengger di sini

Juga ada yang mengatakan , kiranya kita mengucapkan nama pasangan yang kita dambakan sepanjang jalan dari Penajakan hingga ke Bukit Cinta ini , akan bersatulah dua hati itu nanti

Percaya ?

.

.

.

.

Kali kedua kami menatap Galaksi Bima Sakti di Indonesia

Cantik banget !

SubhanAllah

.

.

.

.

For my 3 Potterheads kat rumah

.

.

.

.

Potterhead no3 bagi ni untuk dibawa ke Bromo

.

.

.

.

Bye Semeru

Bye Bromo

Bye Batok

.

.

.

.

Serious terngiang ngiang lagu ini di Bukit Cinta

Kerana ribuan bintang nya …

.

.

.

.

 

Advertisements