SUMATERA BARAT : PADANG MANGATAS : #PADANGBUKANHANYAADABUKITTINGGI [ 5 ]

.

.

.

.

Seterusnya

Hari ke-3

Kita ke Padang Mangatas dari Lembah Harau

.

img_6038.

.

.

.

Ada nengok dekat blog traveller dari Indonesia pasal Padang Mangatas ni

Baru-baru ni Presiden Jokowi ada melawat sana , lepas kejadian tu , tular pulak Padang Mangatas ni

Beramai-ramai yang datang , jalan-jalan , gambar-gambar

Makanya banyak lah sampah sarap bertaburan  , ada yang pandai-pandai bagi sapi-sapi tu makan , sampai ada yang sakit ..

Makanya , Padang Mangatas ini ditutup untuk awam …

Kita boleh masuk hari tu tapi.

Sebab kita ada Pa’Unchu .. 🙂

m1b

.

.

.

.

Jalan masuknya ..

Dah nampak padang , lembu

Makanya masing-masing dah mintak Pa’Unchu berhenti kat sini

Tenang aja…. Bilang Pa’Unchu ..

m1a

.

.

.

.

Sesudah parkir , mula lah berjalan-jalan..

Mencari lembu di padang ..

Jumpa beberapa ekor di sini ..

img_0130

.

.

.

.

Ambik lah gambar ..

Kot-kot manalah tahu tak ada lembu lagi kat dalam sana tu ..

img_0131

.

.

.

.

Langit yang sangat ‘ dramatik ‘

Kawasan penternakan lembu ini adalah kepunyaan pemerintah , terletak di kaki Gunung Sago

Merupakan peninggalan dari zaman Belanda lagi

img_0132

.

.

.

.

Ok lah ..

Jom bergambar dengan lembu !

m3

.

.

.

.

Pungkoq lembu pun jadik laa..

img_0134

.

.

.

.

Zoom sikit kat belakang lembu ..

img_0136

.

.

.

.

Susup sasap belakang -belakang bangunan , sampai kena langkah-langkah parit

Sebenarnya tak tahu nak ke mana pun .

Sebab tak ada pulak orang yang lalu nak bertanya ..

m5

.

.

.

.

Akhirnya nampak lah padang ragut

Lembunya mana tapi !!???

Jom kita cari ..

img_0142

.

.

.

.

Tak nak lembu yang dalam kandang !

Nak lembu yang kat tengah padang !!

m4

.

.

.

.

Bulu mata dia putih !

img_0146

.

.

.

.

Suka lak shot ni ..

Nampak ‘ rambut ‘ dia ikal

img_0147

.

.

.

.

Pose Silang Kaki

Alaaa .. Kenapa Encik Syed tak join !!???

m6

.

.

.

.

Kerja Pa’Unchu lah ni..

Banyak ambik gambar kita orang ..

m7

.

.

.

.

Tak panas sangat kat sini

Sebab tinggi jugaklah tempat ini dari paras laut

Hari pun redup je

img_0150

.

.

.

.

Nampak tak jalan tu ?

.

.

.

.

Ada pekerja tu kata , boleh jalan kaki ke dalam sana , dalam 2 km [ ke 5 km ? ..lupa.. ]

Nanti jumpa padang ragut lembu dan lembu..

Alamak … jauh nya..

img_0152

.

.

.

.

Terjumpa segerombolan kanak-kanak TK ,[Tadika ]

Tengah sibuk bergambar

Ada dua orang ni , pandai sangat lah selpie !! Macam-macam gaya .. Mulut itik , pegang dagu  ,macam-macam

Tokojut den .. Baru Tadika ..

img_0156

.

.

.

.

Pakar Selpie kami tengah beraksi

img_0157

.

.

.

.

Sorang lagi tengah ajark cikgu Tadika selpie guna wide angle dia kat belakang sana tu ..

img_0158

.

.

.

.

Tak sharp lah pulak gambar dari Pa’Unchu ni ..

Pemandangan dah cantik ..

 

.

.

.

.

Tu tak tahu gunung apa.

Gunung Sago kah ?

Eh.. takkan lak

Kita kan dah kat kaki Gunung Sago ni!

Mesti Marapi tu!!

img_0163

.

.

.

.

img_0167

.

.

.

.

Jom kita pergi kat padang yang kat jalan masuk tu ..

Eh ..

Jumpa van berjualan susu murni , segar dari ladang !!

susu2

.

.

.

.

Disyaki ini lah punca DakAna cirit birit malamnya nanti ..

Orang yang lain ok tapi .

susu

.

.

.

.

Jom kita pergi kat padang yang tadi tu!!

img_0171

.

.

.

.

Ni baru nampak macam kat New Zealand !

Eh.. Macamlah ko pernah pergi kan…?!

*  nyorok belakang dak Ana , elak dari flip hujung tudung Dak Ana * :))

img_0173

.

.

.

.

img_0174

.

.

.

.

Memanjat tebing untuk ambik gambar .

Pa’Unchu siap kata .. Kalau mereka larang , kita turun lah …

.

.

.

.

 

img_0178

.

.

.

.

img_0181

.

.

.

,.

img_0193

.

.

.

.

Ok

Dah puas hati ..

.

.

.

.

Jom turun bukit ..

Jom balik !

img_0201

.

.

.

.

Advertisements