KALAU PADI KATAKAN PADI .. SEKINCHAN , SELANGOR

.

.

.

.

.

Musim hujan

Tak pe

Kita redah je .. kalau hujan , duduk je lah dalam kereta …

Adegan wassap me-wassap Dak Iyra bermula

Akhirnya subuh-subuh sepi-e dah naik LATAR

Kita ke Sekinchan jom !!!

img_8769

.

.

.

.

Turun-tuirun kereta je dia kata ..

” Banyaknya POKOK OAT !! ”

Hoi !!

Semua bantai ketawakan dia..

Malu lah nak oiii !!

Ni pokok beras !

Eh …

img_8770

.

.

.

.

img_8776

.

.

.

.

Bagi Nur sikit kat kepala yang ada dua pusar ni..

img_8791

.

.

.

.

Nampak jalan ke dalam sana tu ?

Ada dekat 10 km ke dalam tu sawah padi ..

img_3267

.

.

.

.

Seram jugak nengok awan hitam kepul kepul gitu ..

img_3269

.

.

.

.

Pokok Keladi Bunting rasanya namanya ..

img_3273

.

.

.

.

Ada bendang yang dah di tuai ..

Banyak burung bangau [ eh ? ] kat tengah sawah sana

img_8801

.

.

.

.

Kak! Kak! Kak !

Cantik Kak kat sana

Akak keluar .. Ambik gambor

Iyra tunggu dalam kereta ..

Dialog biasa sepanjang jalan ..

img_8803

.

.

.

.

Pandang kiri cantik

Pandang kanan pun cantik

Pandang mana-mana pun cantik kat sini ..

img_8806

.

.

.

.

Cantik lak bunga kangkung ..

img_8807

.

.

.

.

Luasnya ‘ ladang oat !! ‘

img_8808

.

.

.

.

img_8809

.

.

.

.

Kita berhenti kat satu sempang

img_3445

.

.

.

.

Jom !!

img_8812

.

.

.

.

Alhamdulillah langit biru sangat masa ni

Awal pagi ni

Sampai sini dalam pukul 9:30 pagi

img_8813

.

.

.

.

Saja lepas dia berlarian ke sana sini

Asalkan jangan tergolek dalam tali air ..

img_8817

.

.

.

.

Dah dua orang lak berlarian ke sana ke mari ..

img_8825

.

.

.

.

Hakak kool je..

Berlakon je tu .. Kekonon tak nak pandang kamera..

img_3305

.

.

.

.

Jumpa satu tali air ..

Yang sangat cantik !

Penuh dengan lili pads , dan bunganya

Bunga Teratai !!

img_8843

 

.

.

.

.

Cantikkk sangat tali air ini!

Mula-mula dia takut nak jalan ke depan sana..

Last-last jauh ke depan dia dah..

img_8839

.

.

.

.

Sepanjang-panjang tali air ni penuh pokok teratai!!

img_8842

.

.

.

.

Cantikkkk sangat !!

img_8843

.

.

.

.

Ketua Rombongan bawak anak-anak itik jalan..

img_8844

.

.

.

.

img_8846

.

.

.

.

img_8848

.

.

.

.

img_8850

.

.

.

.

img_8851

.

.

.

.

img_8852

.

.

.

.

.

img_8862

.

.

.

.

Telur siput!!

Siput Gondang Emas kah ? Kalau Siput Gondang Emas  .. jahat..

Habis padi dikerjakan ..

img_8871

.

.

.

.

Rumput kat batas sawah pun cantik !

Hahahaaaaa

img_8873

.

.

.

.

Lain kali pakai baju Oren , Kuning , Ungu …Biru ..

img_3349

.

.

.

.

Jom main lompat-lompat !

img_3407

.

.

.

.

Dak Iyra punya ajaran lah ni !!

Main lompat-lompat di tepian bendang !

img_3425

.

.

.

.

Ada kawasan yang padinya sedang menguning !

img_8887

.

.

.

.

Ladang canola … :))

img_8890

.

.

.

.

Rumah kampung tepi bendang ..

img_8893

.

.

.

.

Rumah lama tepi bendang yang cantik ..

img_8901

.

.

.

.

Boleh sewa basikal sebenarnya

Boleh sewa yang biasa , atau yang tandem

Boleh round satu kawasan sawah padi Sekinchan ni.

Dengan ucapan

Sampai sini pukul 9 pagi

Kalau tak hangus rentung ekau nanti !!

img_8907

.

.

.

.

Jumpa lak ni ..

Jentera penuai tengah memindahkan padi ke dalam lori

Budak yang cakap pokok oat tadi tu kata .. Kenapa padi tu cair ?!

Amenda yang cairnya nak oi ..

Rupa-rupanya laju sangat depa salurkan keluar , sampai nampak macam cecair mengalir..

img_8912

.

.

.

.

Besar jentera ni ..

img_8917

.

.

.

.

Babai !

img_8920

,

,

,

,

img_8922

.

.

.

.

Sawah bendang yang depa shoot Nur Kasih tu kat mana eh?

Pun cantik jugak

Kat sini pun dah cantik sangat sebenarnya tapi …

img_8926

.

.

.

.

Nampak tak benda seketol hitam dalam gambar tu?

Belah kiri atas tu ..

Tu bukan penampakan ya ..

Tu maknanya kamera ni dah kena bawak ke service center dan dibersihkan..

Dekat semua gambar ada..

Haiyiooo …

img_8930

.

.

.

.

Wak Jan , kawan kita orang ajar

Dia selalu pikir tempat yang akan dia pergi untuk travel , bergambar tu

Dia akan pikir apakah warna-warna yang akan ada di sekeliling tu ..

Dan dia akan pakai pakaian yang warna nya kontras .. Untuk lebih menyerlah dalam gambar..

Dak Iyra tidak sempat menerima ajaran tersebut

Lepas dari kat sini dia dah tahu ..

img_8933

.

.

.

.

Matahari dah meninggi

Jom kita beransur ..

img_8939

.

.

.

.

img_8942

.

.

.

.

img_8947

.

.

.

.

Nak sewa basikal tu boleh kat situ tu ..

Padi Box

img_8946

.

.

.

.

Ultraman mana lahh yang humban bas atas kontena nih !!??

img_8788

.

.

.

.

img_8794

.

.

.

.

Cantik

Sangat cantik kat sini …

Advertisements