ADA APA DENGAN SRI LANKA 14 : GALLE FORT

.

.

.

.

Kami mulakan penjelajahan Kota Galle keesokkan harinya

Satu Tapak Warisan Dunia UNESCO

UNESCO World Heritage Site

IMG_0291

.

.

.

.

Galle

Sebut ‘ Gaol ‘

Atau ‘ Gal sabdu Le ‘

Le as in Lepak

IMG_0300

.

.

.

.

Kota tua ratusan tahun usiaya

IMG_0301

.

.

.

.

Ibnu Batutta menyebutnya sebagai ‘ Gali  ‘

IMG_0302

.

.

.

.

Kemudiannya ditakluk oleh Portugis

Dan kemudiannya Belanda

Dan akhirnya Inggeris

IMG_0303

.

.

.

.

Majoriti penduduk Galle Fort ini adalah Muslim

Hampir 90 % , dengarnya

Ini salah satu bastion di tembok kota

Tembok ini mulanya di bina olah Portugis , dan diperkuatkan oleh Belanda

Bastion adalah sebahagian tembok kota yang menganjur ke laut

IMG_0304

.

.

.

.

Feeling dia lain macam bila berjalan dalam Kota ini

Sebab sejarahnya

Sebab ada lagi kesan-kesan sejarahnya yang boleh dilihat dan dipegang

Sebab penduduknya yang amat ramah

IMG_0306

.

.

.

.

Mamat berambut dreadlock ni memang akan duduk di bastion itu

Bila ramai pelancong yang datang , dia akan menawarkan diri untuk melompat dari bastion itu ke laut

Bagi lah duit sikit tapi . Untuk persembahannya

IMG_0307

.

.

.

.

Tembok tinggi ini dipanggil rampart

Yang melindungi kota ini dari serangan dari laut pada zaman kegemilangannya dahulu

IMG_0308

.

.

.

.

Mamat Dreadlocks tu akan melompat ke kawasan itu lah

Memang berbatu , tapi dia selamat.

IMG_0309
.

.

.

.

Sampai sini dah petang .. tak sempat nak explore banyak tempat

IMG_0310

.

.

.

.

Senyuman ikhlas nampak berbeza dengan senyuman yang di buat-buat . kan ?

IMG_0311

.

.

.

.

Kalau datang sini , makan beryani kat Indian Hut ni tau !

Sedap !

Dan tak mahal sangat .

Of note : Makanan dan penginapan dalam kota ni mahal sikit berbanding dengan di luar kota

IMG_0312

.

.

.

.

Hampir kesemua kedai makanan di sini ada hidangan Halal

Kota Muslim

IMG_0314

.

.

.

.

National sport

Kricket

Kawan lama saya sekolah menengah dulu main kriket , wakil sekolah

Saya sampai sekarang tak paham apakah bagaimanakah kriket ini .

IMG_0315

.

.

.

.

Masa kita orang tengah makan malam tu di Indian Hut tu

Ada yang bermain kriket di jalan kat depan tu

Berlampukan lampu kereta.

IMG_0317

.

.

.

.

IMG_0321

.

.

.

.

Masjid Meeran Jumma

Di bina oleh pedagang Arab pada 1904

IMG_0326

.

.

.

.

Kita orang sempat Maghrib di Masjid ini

Tempat solat perempuannya di bahagian belakang

Tak boleh nak berjemaah , sebab tak dengar langsung imamnya

IMG_0328

.

.

.

.

Nampak Pakcik Pakcik sedang menunggu Maghrib

IMG_0324

.

.

.

.

Kita zoom ..

Sesudah Maghrib , kami ditegur oleh seorang lelaki.

Dari Malaysia ? Dia tanya

Lepas tu terus cakap Melayu . Muhammad Adam namanya . Penduduk Sri Lanka . Menetap di Malaysia dah banyak tahun .

Duduk di Cheras . Jual batu permata . Maka berborak lah kami dalam Bahasa Melayu .

Siap nak bawak kita orang makan beryani esok harinya

IMG_0325

.

.

.

.

Ini yang saya cari dan tunggu !

Galle Lighthouse .

Ingatkan matahari jatuh di belakang rumah api ni

Tidak rupa-rupanya ..

IMG_0332

.

.

.

.

Ombak Lautan Hindi

IMG_0335

.

.

.

.

Senja berlabuh

Lampunya pun menyala

IMG_0337

.

.

.

.

Esok paginya ..

Terlambat sikit bersiap

Tak sempat nak kejar blue hour

Dapat masa matahari dah naik aje ..

370

.

.

.

.

371

.

.

.

.

Rampart yang mengelilingi kota

Semasa Tsunami 2004 , bangunan dalam kota ini terselamat

Kerana rampart yang tinggi ini lah .

Ombak Tsunami hanya menghentam dinding rampart yang tinggi itu , tapi tidak dapat masuk membanjiri kota

372

.

.

.

.

Ombak Tsunami itu mengumpulkan tenaga nya dan mengelilingi rampart

Dan menerjah masuk di hujung kota

Di pintu masuk kota

Air masuk juga ke dalam bagai banjir , tapi surut dengan cepatnya

Tak banyak kerosakan

Bahagian bandar di luar kota rosak teruk

Banyak kematian

.

Jom berjalan atas rampart itu !

Rampart yang telah menyaksikan peperangan dan ribut dan tsunami

Lain macam feeling nya bila berjalan atas sesuatu yang penuh sejarah

373

.

.

.

.

Kita ke kiri rampart ..

 

IMG_0351

.

.

.

.

Tembok tembok tua

IMG_0356

.

.

.

.

Ramai yang bersiar-siar dan bersenam di sekeliling rampart ni

IMG_0358

.

.

.

.

Nilai aset dalam kota ini meningkat berkali-kali ganda sesudah Tsunami

IMG_0359

.

.

.

.

IMG_0361

.

.

.

.

IMG_0362

.

.

.

.

Rumah lama bertembok ber’turret’

Macam boleh terbayang bangsawan Belanda yang menghuni di situ .

IMG_0363

.

.

.

.

Andai tembok dan tingkap dan pintu itu boleh berkata-kata dan bercerita…

IMG_0365

.

.

.

.

Cobaan selfie atau cobaan ambik gambar kaki ?

IMG_0366

.

.

.

.

IMG_0368

.

.

.

.

IMG_0371

.

.

.

.

Atap genting

IMG_0372

.

.

.

.

Tak boleh sewenang-wenangnya mengubah suai bangunan di Kota Galle ni

Kena mintak kebenaran segala bagai .

Dengar-dengarnya mungkin ada harta karun tinggalan penjajah di sembunyikan di bawah tanah , nanti ramai lak yamg menggali sana sini

Dan juga sebab takut pengubah suaian akan merosakkan kestabilan struktur tanah

IMG_0376

.

.

.

.

IMG_0377

.

.

.

.

Kalau banyak masa , nak je saya duduk macam dia lama-lama

Ambik angin Lautan Hindi

IMG_0380

.

.

.

.

IMG_0381

.

.

.

.

IMG_0382

.

.

.

.

IMG_0384

.

.

.

.

IMG_0387

.

.

.

.

Pintu lama pun cantik

Semua sibuk nak ambik gambar pintu tu .

IMG_0388

.

.

.

.

Jumpa saudagar batu permata

Next time datang dia kata

Hotel is free ! Dia bagi fon number . Call je dia dia kata .

Chop.. Kat Sri Lanka, hotel is restoren

So… Hotel ke hotel/makan yang free?

Dia tengah kata ‘ wherever you go , Allah is there ‘

Trust Allah

Mohamad Fauzi nama dia

IMG_0390

.

.

.

.

IMG_0393

.

.

.

.

IMG_0397

.

.

.

.

IMG_0402

.

.

.

.

IMG_0403

.

.

.

.

IMG_0404

.

.

.

.

Masuk celah-celah jalan-jalan kecik

IMG_0406

.

.

.

.

Nampak peti surat lama di dinding rumah

Excited !

Cuba cari kat Bing Translator

Cassetta – cottage
IMG_0408

.

.

.

.

Chando Street

Chando as in candu

IMG_0409

.

.

.

.

Hahahhaaa !

Masa ni kan..

Saya nampak section ni kat dinding

Dok pandang-pandang dan belek-bbelak

Nampak ada dua bahagian

Belah bawah batu lama . Nampak tak sekata . Ada yang dari batuan laut yang ada karangan dan barnacles. Diletak berlapis-lapis

Masa pegang batu tu terus terbayang kawasan ini pada zaman Belanda di sini . Dinding rumah seorang pedagang Belanda .

IMG_0412

.

.

.

.

Terus panggil kawan-kawan lain.

Semua dok sentuh-sentuh batu tu

Saya rasa , masing masing pun mesti pikir benda yang sama masa tu ..

We are touching a piece of history !

IMG_0413

.

.

.

.

IMG_0415

.

.

.

Sri Lankans boleh berbahasa Inggeris dengan bagusnya

IMG_0418

.

.

.

.

IMG_0422

.

.

.

.

Parawa Street

IMG_0424

.

.

.

.

Jumpa kedai runcit ni.

Ambik-ambik gambar

Nampak lak bungkusan teh keluaran Sri Lanka

Akhirnya , semua dok memborong teh Sri Lanka , rempah kari , sabun Neem [ oohh.. bau neem lah yang pada sabun kat hotel-hotel yang kita orang tidor tu !! ] sabun sandalwood  dari Uncle Kareem

IMG_0425

.

.

.

.

Rasa aman damai je bila berjalan dalam kota ni ..

IMG_0428

.

.

.

.

Nama dia Aliya

IMG_0432

.

.

.

.

A very quaint house.

IMG_0439

.

.

.

.

Nengok lah pintu tu !

IMG_0440

.

.

.

.

Penginapan di Muhsin Villa ni pun ok dengarnya

Tapi di luar bajet kami sikit

Tak lah mahal sangat tapi.

IMG_0441

.

.

.

.

Alamak ! Errr …

Dah hujan !

Kata Dak Anash

IMG_0442

.

.

.

.

Peti surat tinggalan zaman Inggeris

IMG_0443

.

.

.

.

IMG_0449

.

.

.

.

IMG_0451

.

.

.

.

Lalu depan depa

Depa kata

‘ One question only ! From Indonesia or Malaysia ?! ‘

Ada yang guess from Turki ..

IMG_0454

.

.

.

.

IMG_0455

.

.

.

.

IMG_0457

.

.

.

.

All Saints Church

IMG_0458

.

.

.

.

Tengah diperbaiki

Kalau tak boleh jugak masuk ke dalamnya.

Nengok-nengok

IMG_0459

.

.

.

.

IMG_0461

.

.

.

Post Office lama

IMG_0462

.

.

.

.

Nampak insignia Inggerisnya pada tong itu?

IMG_0463

.

.

.

.

IMG_0464

.

.

.

.

Multiple coats of paint that have seen the 500 years of history

IMG_0466

.

.

.

.

IMG_0467

.

.

.

.

Muzium !

Jom masuk !

Maritime Archeology Museum

IMG_0468

.

.

.

.

Nak tunjuk betapa besarnya sauh itu !

IMG_0469

.

.

.

.

Muzium ini sebenarnya gudang menyimpan rempah ratus dan alatan kapal pada zaman itu

Dalam ‘ badan’ tembok kota sebenarnya

IMG_0470

.

.

.

.

IMG_0473

.

.

.

.

ANNO 1670

IMG_0475

.

.

.

.

Masuk Muzium

Tumpang ekon kejap

Keluar balik

Hehehheeee..

Tak jadik masuk

Sebab kena bayor ! SLR 700

Duit dah tak berapa ada nih …

IMG_0478

.

.

.

.

Galle Library

IMG_0479

.

.

.

.

Dutch Reform Church

1640

IMG_0480

.

.

.

.

Tengah ada sermon kat dalam

Tak masuklah ..

Dengarnya lantainya dari batu nesan Belanda

Kayu ‘ mimbar’ nya dibawa dari Malaysia !

IMG_0481

.

.

.

.

IMG_0483

.

.

.

.

Dah mula panas dah masa ni

IMG_0484

.

.

.

Ada Muzium lagi !

Galle National Museum

Tutup tapi !

Sebab hari Ahad !

Alaaaaa ….

IMG_0485

.

.

.

.

Galle Clock Tower

1882

IMG_0489

.

.

.

.

IMG_0492

.

.

.

.

Dah sampai di pintu masuk ke Galle Fort

IMG_0499

.

.

.

.

IMG_0500

.

.

.

.

IMG_0501

.

.

.

.

Banyak nya tempat yang kita orang tak sempat pergi !!

IMG_0502

.

.

.

.

Main Gate Galle Fort

Dulu ada moat kat sini , ada draw bridge

IMG_0503

.

.

.

.

IMG_0505

.

.

.

.

Berita utama 29 Mei 2016

img_1770

.

.

.

.

Satu lagi gate

Old Gate

Ada British Coat Of Arms kat atas tu .

Bawah dia ada tulis 1668 .

Bawah lagi ada tulis VOC [ Verenigde Oostindindische Compagnie ]

Syarikat Hindia Timur

Dutch East India Company

Muzium tadi tu ‘ dalam’ dinding kota ni lah

img_1808

.

.

.

.

2

.

.

.

.

Galle Heritage Center

Tutup jugak

img_1802.

.

.

.

.

.

Godown door

Pintu gudang
img_1811

.

.

.

.

I love Galle Fort

I love the friends that were in Galle Fort with me

Sorang tengah ambikkan gambor

Sorang lagi tengah selpie kot ..

Sorang lagi kat sebelah

img_2194-1 ,

.

.

.

.

img_1697

.

.

.

.

Sigh ..

Bestnya Galle Fort ni!!

.

.

.

.

Advertisements