ADA APA DENGAN SRI LANKA 11 : YALA NATIONAL PARK

.

.

.

.

Dari Nuwara Eliya , kita orang turun ke selatan .

Ke Tissamaharama

Kalau panjang nho , sebut je Tissa

attraction-map

.

.

.

.

Dah book tidur di Peacock Reach Hotel ni

Satu bilik berempat lagi kami ..

Bilik besar . Ekon kuat .

Dan .. ada wifi punya lah laju !!

Silap aaa booking kat sini ! [ pandang Dak GB ]

img_1461-1

.

.

.

.

Jumpa seekor burung merak kat dalam bilik .

img_1441-1

.

.

.

.

Bilik tingkat bawah

Ok lah hotel ni

Dalam RM 245 gitu satu bilik

Boleh book safari sekali dengan dia masa booking nanti

img_1621-1

.

.

.

.

Safari tu kita orang bayar SLR 4000 satu kepala

All inclusive [ jeep , sarap , entrance fee dll ]

Driver kami nama dia Jayla

Terbaik dia ni ..

Ni dia pergi bayar tiket masuk segala bagai

img_1456

.

.

.

.

Pukul 5 pagi dah keluar dari hotel

Sampai sini dalam 5:45 pagi

Sempat Subuh kat hotel tadi

img_1458-1

.

.

.

.

Dah sampai di Yala National Park !!

Semua tersengeh-sengeh excited dalam jeep !

Sama excited nya dengan masa nak naik keretapi !

255

.

.

.

.

Aloh.

Tak sempat nak selpie kat situ !

256

.

.

.

.

YALA NATIONAL PARK

257

.

.

.

.

Kami nak cari Harimau Bintang Sri Lanka !!

.

This is leopard country, and they are the Lords of the Jungle!

With a leopard density that’s higher than anywhere else on this planet, these menacing predators prowl majestically in Yala, while elephants roam in their numbers with cautious deer scampering by their side

Dari WebSite ini

258

.

.

.

.

Jom !

Tak sabar ni !

259

.

.

.

.

Jayla bawak jeep macam kena kejar HantuKum Kum!

Punyalah laju!

Dan main taram je langgar semua batu dan lopak dan bonggol dan segala benda

Habis empat-empat orang dalam tu gegor segala !

Gambar ni nampak tenang je lah ..

Hakikatnya … Gegor otak !

260

.

.

.

.

Mula-mula nampak sekumpulan rusa ni !

Spotted dear

261

.

.

.

.

Ambik gambar sambil nyanyi dalam hati

Anak Rusa Nani

Baru kembang ekor

Apa salah kami

Lalu tidak tegur ..

Zaman sekarang mana boleh main tegur tegur sembarangan … Eh ..

262

.

.

.

.

Terus kan usaha mu Jayla !

Jom cari lagi binatang binatang di Yala ini !!

263

.

.

.

.

Berhenti lagi

Nampak lagi sekawan Rusa

264

.

.

.

.

Zoom habis-habisan !

265

.

.

.

.

Nampak matahari mua naik

Ada ray of lights lagi

Minta Jayla berhenti sekejap.

Quick ! Quick ! Jayla kata

We don’t want to be late !

Late nak kemana kau ??! Nak kejar apa si Jayla ni !

267

.

.

.

.

Aha !!

Ini rupa-rupanya !!

There !

Up on the three .. Dia kata !

Manaaaaaa ??!!

Besor kecik besor kecik mata cari

Akhirnya nampak Si Dia itu !!

Cantiknya kau !!!

Duduk berjuntaian gitu !!

272

.

.

.

.

Akhirnya dia pandang ke arah kita orang !

Rasa ‘ Ahhhhhhh !!!! ‘

Bagai tak percaya jumpa leopard di Yala ini !

Ada dalam 35 ekor Lepoard di Yala

Dan kami berjaya nampak seekor !!!

Ada yang berkali-kali pergi tapi tak pernah sekali pun jumpa leopard !

Muah muah muah lensa telefoto tu masa ni !!!!

273

.

.

.

.

Lets go ! Kata Jayla

Dia ada instinct kot..

Belok kanan .. Depan sikit

Jumpa pulak mereka sekeluarga ni !!

Bagai tak percaya !

274

.

.

.

.

Mak

Abah

Abang Long

Tengah sarap pagi ..

275

.

.

.

.

Sengeh sampai ke telinga !

Kita orang lah ..

Bukan gajah yang sengeh ..

276

.

.

.

.

Ingatkan ada seekor lagi dalam tasik tu !

Rupa-rupanya bukan gajah !

Bila zomm habis-habis .. Laaa…..

Kerbau !!

Sedap kau mandi kerbau ya kerbau !!

277

.

.

.

.

Zoom balik kat gajah ..

278

.

.

.

.

Ni Mak gajah ..

279

.

.

.

.

Tiba-tiba mereka sekawan berjalan kearah kami !

Macam nak datang ke jeep

Terpikir jugak .. kalau tetiba depa serbu jeep , camna aku nak melompat keluar dari jeep ni ek ??!!

Kannnn ??!

Tapi tak .. Depa konar ke depan jeep dan terus masuk dalam belukar di kiri jalan !

Aaaaa !!

Pengalaman sangat !!

Nengoklah betapa dekatnya gajah tu denga jeep dan kamera Dak Gb !!

.

.

.

.

Depan jeep ada lopak air ni

Ada Painted Stork tengah cari makan

280

.

.

.

.

Dapat katak lak lepas tu ..

281

.

.

.

.

Jayla dok pusing pusing lagi dalam park

Sampai kat satu kawasan  dah banyak jeep berkumpul

Mesti ada sesuatu kat situ !

Yesss !!

Nampak lagi seekor leopard!!

Cantiknya tompok-tompok kat badan dia tu !!!!

Jeep dah makin banyak

Si Leopard pun naik boring.

Lompat turun dari dahan  … pergi tempat lain ..

So graceful !!!

Panthera pardus kotiya

282

.

.

.

.

Alaaa …

Jangan lah lari !!!

Tak sudi ke nengok Dak Anash kat dalam jeep ni !?

Eh ..

283

.

.

.

.

Dah..

Lepoard tu lapor agaknya

Bior lah dia cari makan dulu

Kita layan lah si kobau berendam ni dulu…

284

.

.

.

.

Dak Iyra berbusana bermotif kan flora

Motif untuk blend dengan surroundings

285

.

.

.

.

Tiba-tiba Sang Bintang keluar dari belukar

Menuju ke gigi air

Haus ..

288

.

.

.

.

Kamera pun berklik klik serentak dari kesemua jeep ..

289

.

.

.

.

Meh ..

Cuba try test ..

Nampak tak binatang lain selain daripada kobau yang berendam tu dan burung ?

Nampak tak buaya ??!!

.

Ha !

Tu buaya nya ..

Macam batang kayu buruk je kat situ .

291

.

.

.

.

Akhirnya nampak jugak seekor yang dah habis berendam ..

292

.

.

.

.

Dua ekor burung merak betina

293

.

.

.

.

Merak yang ekor kembang-kembang tu merak jantan

Jantan lebih cantik dari betina

Sebab jantan yang nak memikat betina

294

.

.

.

.

296

.

.

.

.

Jalan lagi

Nampak buntut gajah celah semak.

Elephas maximus maximus

Spesis gajah Asia

Beratnya selalunya dalam 2000-5000 kg

Tinggi 2-3.5 meter [ patut lah DakGb gayat hari tu !! ]

Makan 150 kg sehari

297

.

.

.

.

Dah ..

Jom pergi makan ..

img_1486-1

.

.

.

.

Selpie satu !

Mereka berbusana bertemakan flora dan fauna

Kecuali Hakak. Yang pakai shawl hari tu yang dibasuh dah disidai di pinkan di kelambu di bawah ekon malam tadi

img_1488-1

.

.

.

.

Sampai di satu hentian

Kat sini je boleh berhenti dan turun .

Ada Memorial Tsunami kat sini

Semasa Tsunami 2004 , 240 orang di sekitar Yala National Park terbunuh

Binatang binatang besar sempat melarikan diri

Mungkin mereka ada special instinct sebelum tsunami itu melanda ?

img_1498-1

.

.

.

.

Patanangala nama pantai ini

img_1516-1

.

.

.

.

Jumpa tahi gajah

Besar makhluk , besarlah tinjanya ..

Apa gajah tu buat kat tepian pantai ni ?

Membawa hati yang lara ?

Teringat kepada Anash ?

Eh ??!

Hhahahaaaa.. Pesal asik pedajal Dak Anash ni ….:)

img_1520-1

.

.

.

.

Banyak bunga crown flower kat pantai ni

Kumbang nya pun besar besar !

Macam kurma Waseem Yusup Tayub .

Eh ..

Baru pukul 11:30 pagi bulan-bulan posa ni  . Kumbang dah nampak macam kurma …
img_1535

.

.

.

.

Ada macam perkampungan kat hujung sana

Jauh nho nak pergi . Dak Iyra sukarela pergi ke sana

Dia kata ada pondok pondok kayu

298

.

.

.

.

Pantainya curam

Memang tak boleh cicah kaki ke air Lautan Hindi macam biasa.

Alaaaa …

299

.

.

.

.

Berpasir tapi curam gitu

Kalau kau jatuh ke bawah tu mesti susah nak naik

Dah lah ombak kuat

300

.

.

.

.

Dia kata ..

Di larang berkain batik mandi manda di sini

301

.

.

.

.

Satu batu peringatan Tsunami 2004

302

.

.

.

.

Ada beberapa rumah persinggahan di sini yang boleh disewa

Semua ranap masa hari kejadian

303

.

.

.

.

Sesiapa yang datang sini , pastikan minum air berpada pada

Dan membuang apa yang patut di hotel

Kat sini tak ada tandas ya ..
304

.

.

.

.

Cuba bayangkan 6 meter ombak tsunami menghempas kawasan ni

Lebih tinggi daripada pokok tu tau !

305

.

.

.

.

Jangan lah bunuh mereka ini.

Kesian.

Dah lah comel ..

306

.

.

.

.

Jom teruskan safari kita !

Jumpa mereka ni satu jeep

Puak-puak Cina Bukit Tanah Besar Cina

Pakai hoodie , zip sampai halkum

Sarung lagi kepala hoodie tu sampai tutup mulut dan mata dan dahi

Mata sepet tu sikit je nampak keluar

Tu pun tutup dengan spek

Hallo .. Kalau tak nak panas , habuk .. Duduk dalam hotel je laaaaa

Bukak ekon .. Tidor ..

307

.

.

.

.

Tiba-tina Si Jayla memecut lagi

Tunggang langgang empat orang kat belakang tu ..

Mesti ada sesuatu ..

Kan dah kata !!

Yes !

Jayla mintak kamera saya

Dengan sukarelanya saya bagi

309

.

.

.

.

Cantiknya  kau !!

Nak tahu beza Lepoard dan Cheetah ?

Bintik-bintik pada Leopard berbentuk rossette , pada Cheetah bintiknya solid

Leopard untuk memburu dalam senyap , oleh itu badannya tegap , kaki pendek sikit . Cheetah banyak berlari dalam memburu , oleh itu pinggangnya ramping dan kakinya panjang

Leppard nocturnal [ yang ni insomnia kot ] . Cheetah diurnal

Leopard bermuka lebar . Cheetah bulat dan ada garisan hitam dari mata ke hujung bibir .. macam tear mark

Lepoard ada retractable claws . Cheetah kuku manjang terkeluar

311

.

.

.

.

Nampak bintik-bintik rossette tu ?

312

.

.

.

.

Dia pandang kita !

Masa ni terpikir lagi ..

Sempat ke si Jayla tu nak bawak kita orang lari kalau dia terkam ??!!

314

.

.

.

.

Saya memang suka kucing dan segala sedara maranya …

315

.

.

.

.

So elegant dia jalan !!

316

.

.

.

.

Sempat jeling lagi tu !

317

.

.

.

.

318

.

.

.

.

Tiba-tiba dia berlari lintas jalan depan kita orang .

319

.

.

.

.

Dan berlarian anak…

320

.

.

.

.

Macam tak percaya boleh jumpa seekor harimau bintang sedekat ini !!

321

.

.

.

.

Jeep kita orang depan sekali !!

img_1566

.

.

.

.

Sib baik lah Si Jayla yang ambikkan gambar

Nampak jelas

Sebab dia kat driver seat tu

Siap boleh berdiri keluarkan kepala lagi .

322

.

.

.

.

Bye my Thunder Cat !!

324

.

.

.

.

Dah ..

Jom cari binatang lain !

Jumpa paya ni ..

327

.

.

.

.

328

.

.

.

.

Batu kat belakang tu nama dia Elephant Rock

Macam gajah kan !!??

329

.

.

.

.

.

330

.

.

.

.

.

331

.

.

.

.

Keladi bunting

332

.

.

.

.

.

333

.

.

.

.

334

.

.

.

.

Crocodile !!

Kata Jayla !

Nampak je mata dia ni !!

Yang macam batang kayu tu ..

Antara dua pokok tu ..

335

.

.

.

.

Zoom sikit ..

336

.

.

.

.

Hah !

Gigi pun nampak !!

337

.

.

.

.

Ni yang lain ..

340

.

.

.

.

Ala ..

Tak tahu lak nama burung ni ..

341

.

.

.

.

Macam pelican

344

.

.

.

.

345

.

.

.

.

346

.

.

.

.

Blue Tailed Bee Eater

347

.

.

.

.

Si Tonyok ni pun ada di Yala National Park ni ..

348

.

.

.

.

Safari ni untuk 5 jam

Tak sampai 5 jam lagi kita orang dah keluar dari sini

Sebab dah jumpa macam -macam

Jumpa ni lagi seekor gajah masa nak keluar

Rezeki betul lah ..

Alhamdulillah

Doa orang musafir ..
349

.

.

.

.

Betul-betul sebelah pintu gate nak keluar dari Yala National Park dia park dan makan

350

.

.

.

.

351

.

.

.

.

Dak Anash kata

Mungkin depa sesaja letak gajah tu kat situ sebab nak bagi sesiapa yang tak dapat nengok gajah tak lah rasa frust sangat ..

Heheheheee ..

Nengok lah Dak Anash tu ..

Begitu tamakninah !!

352

.

.

.

.

Hahhahaaa

Apa motip dok bahan Dak Anash hari ni !!?

Gajah ni pun gelak ..

Kehkehkehhhh ..

353

.

.

.

.

354

.

.

.

.

Bye Kak Jah !!

Panjang umur kita jumpa lagi !!

355

.

.

.

.

Dah ..

Jom balik .

Balik hotel .

Mandi-mandi .

Wassap-wassap

Ig-ig ..

Ini lah Jayla

Driver cum tracker kami

Cenggini bestnya !!

Kalau ke sini .. mintak depa cari kan Jayla

img_1618-2

.

.

.

.

Kalau tak dapat jumpa leopard tadi

Dah cadang nak ambik je gambar depa ni cerita kat blog

.img_1628-2

.

.

.

.

Ok lah Peacock Reach Hotel ni ..

Boleh duduk sini kalau sesiapa datang Tissa

img_1631-1

.

.

.

.

Bertolak ke arah barat daya Sri Lanka pula ..

356

.

.

.

.

Bye sami berselempang oren !

Bye Tissamaharama !!

357

.

.

.

.

Advertisements