ILLUSION : NOTHING IS AS IT SEEMS : PETROSAINS @ KLCC

.

.

.

.

Minda memperdaya mata

Jom ke Petrosains

Ada Pameran Illusion

Dari 4 Sept hingga 10 Januari

Pameran ini dipilih dan disusun oleh Science Gallery di Trinity College Dublin .

Satu universiti di kampung tempat saya belajar dulu ..

ILLUSION menjemput anda untuk mengetahui bagaimana tanggapan membentuk pandangan , rasa dan pemahaman anda terhadap dunia

  • ayat tiru dari pamplet Petrosains *

1

.

.

.

Seperti biasa

Partner In Crime saya tak sekolah ..

Ikut datang kerja..

Cuti sebab jerebu ..

Jommm ..

Hah !

Cuba baca ini mengikut apa warna perkataan tu …. bukan apa yang tertulis ..

2

.

.

.

Ulat-ulat ini akan datang ke skrin dan panjat jari tu .. dan mula merayap hingga ke badan selagi jari tu melekat di skrin

Kalau Dak CPL mesti dah menggelitik lari !!

3

.

.

.

Yang macam ni biasa nengok kan …?

4

.

.

.

5

.

.

.

Leka nengok ni ..

Imej orang tu akan menari-nari atas piring hitam tu..

6

.

.

.

Ni ..

Ntah ..

Lupa dan tak paham ..

7

.

.

.

8

.

.

.

Hantu flexifibre

9

.

.

.

Rasa macam rambut dipotong secara khayalan ..

10

.

.

.

Lurus je sebenarnya garisan-garisan tu ..

11

.

.

.

Yang paling menarik botol ajaib ni ..

Direka oleh Jeff Scanlan

Seorang ‘ magician ‘ dan juga seorang ‘ chemist ‘

Mencipta banyak ‘ impossible bottle ‘

Yang mengerutkan kening dan kepala ramai orang

Rahsianya ..

Haa..

Tak siapa tahu rahsianya ..

Kerana Jeff Scanlan dah meninggal dunia ..

Saya search .. Masih hidup aa !! Orang yang ajar dia teknik ni yang dah meninggal dunia!

* Kakak yang jaga Magic Bottle ni di Pameran Illusion tu .. Please get your facts right !! *

12

.

.

.

Kasut Converse saiz biasa dan bole tennis saiz standard dalam botol kaca ..

Cuba pikir macamana dia masukkan dalam botol tu ..

Hintnya ..

Dia seorang ‘ chemist ‘

13

.

.

.

Deck of cards tu ..

Lengkap 52 keping ..

Dalam kotak ..

Kotak yang berbalut plastik

14

.

.

.

Bola golf saiz normal dan bukan tipu-tipu punya ..

Dalam botol kaca yang mulutnya lebih kecil daripada bola golf ..

15

.

.

.

Bak yang selalu kawan saya Dak Ana kata ..

” Ai kenot brain this !! ”

16

.

.

.

 

Sekejap nampak tulis ILLUSION ..

17

.

.

.

Jadik PETROSAINS lak ..

171

 

.

.

.

18

.

.

.

19

.

.

.

Menarik ..

Masih ada masa lagi ..

Pergi laaa …

.

.

.

.

 

Advertisements