TRIP GANGSTER KAMPUNG DUSUN [ 3 ] : GUNUNG BERAPI JABOI , SABANG

.

.

.

.

Gangster Kampung Dusun kembali ….

Jom sambung cerita !!

IMG_6283

.

.

.

Hari kedua , pagi pertama kami di Sabang

Hari ni naik bechak lagi ..

Mula-mula plannya nak sewa speda motor , round satu pulau ..

Nengok jalanraya nya .. kensel..

Ambik bechak Pak Bambang ..

Satu bechak 300 000 rupiah

Kali ni bechak nya dah seimbang ..

Saya dengan Dak Jujie ..

3

 

 

.

.

.

Sonny bawak bechak berisi Dak GadisBunga dan Dak Iyra

ooo

 

.

.

.

Pemandangan dah cantik ..

Nyibuk je bechak tu!!

Masa ni kerekkk je depa potong bechak kita orang!!

Depan sana tu Banda Acheh

2

 

.

.

.

Kami nak mencari gunung berapi!!

Ada gunung berapi di Sabang ??!!

Ado !!!

Gunung berapi ke-4 yang pernah saya panjat !!

Hahahahaaaaaa..

‘ Panjat ‘ saangatla kaaaannnnnn???!!

Meh kita ingat balik ..

1. Gunung Toba .. eh.. Walaupun dah jutaan tahun dulu meletus ..kira Ahkak dah jejak jugak lah !!

2. Gunung Bromo … iyerrr .. walaupun tak panjat .. sampai jugak kat kaki gunung..

3. Gunung Merapi .. iyerrr .. walaupun naik eep ke kaki gunung … sampai jugakkk ..

4. Gunung Jaboi .. di Sabang ni ..

Gunung Berapi Jaboi ni di belah selatan pulau

IMG_6216

.

.

.

Hah!!

Kau mampu ada piring satelite gadang gitu??!

IMG_6217

.

.

.

Banyak tanam pinang rapat-rapat kat sinui

Puyuh je tak de berlari-lari ..

IMG_6218

.

.

.

Buah pinang untuk dikeringkan dan dijual

Jemur tepi-tepi jalan

 

.

.

.

Best sangat naik bechak ni..

Pagi .. Udara sejuk lagi .. Bau-bau kampung

Sepanjang perjalanan kami , nampak kambing-kambing , lembu-lembu gini tepi jalan..

Banyak lah taik-taik lembu bertepek atas jalan..

Bau taik lembu ado ..

Bau bunga cempaka , bunga ‘ flower crown ‘ ada ..

Best sangat !

Pemandangan pun cantik ..

Daripada sewa kereta , baik naik bechak gini.

Sewa kereta dengan supir , dalam 450 000- 500 000 sehari

Sewa 2 bechak .. 600 000

100 000 bahagi 4 .. ok lagi lah tapi..

Pengalaman best tak boleh dinilai dengan uwang ..

IMG_6219

.

.

.

IMG_6220

.

.

.

Stop kejap kat sempang jalan..

Ada lak yang nak membeser !! Hahahhaaaaa..

Sonny kena bawak cari jamban kat depan sana tu ..

IMG_6221

.

.

.

Kalau nak mintak tolong Pak Bambang dan bechaknya .. ni no telepon nya ..

+62 821 72938579

Pak Bambang ni bertahun-tahun dulu kerja kat Malaysia , Singapura , Brunei

Kat Oil n Gas .. kat pelantar ..

IMG_6223

.

.

.

Jom teruskan perjalanan !

Kecik dan bersih je jalan kampung ..

IMG_6227

.

.

.

Ada yang kata

Pokok kekabu ni tempat ‘ benda ‘ bergayut malam -malam ..

IMG_6229

.

.

.

Tak jauh sangat pun nak ke Jaboi ni ..

IMG_6231

.

.

.

Orait ..

Dah sampai !!

Dah mula ada bau-bauan kentut makan telor rebus pagi-pagi !!

IMG_6232

.

.

.

Lapar pulak sebut-sebut lempeng ni!

IMG_6233

.

.

.

Ok lah .. ok laaaahh.. ok laaaaaaaaaaahhhhhhh …

Bukan gunung berapi ..

Kawah je ..

Kawah Volkano Jaboi …

🙂

IMG_6234

.

.

.

Karang meletop kebabumm siapa nak jawab ??!!

IMG_6235

.

.

.

Ini lah Kawah Volkano Jaboi !!

IMG_6236

.

.

.

Masih aktif

Berasap-asap !!

IMG_6238

.

.

.

Sulfatara yang terbentuk

Masih panas batu ni !!

IMG_6240

.

.

.

Berkilat-kilat mineral sulfurnya !!

Ambik dua tiga ketoi .. Simpan dalam beg dak Jujie ..

Kau simpankan lah sulfatara Ahkak dulu eh Dak Jujie ..

Later-later Ahkak claim ..

IMG_6241

.

.

.

Si Sonny yang bawak bechak satu lagi tu

Medical Assisstant di Spital di Sabang

Sanggup tukar shift sebab dapat job bawak kita orang ..

IMG_6242

.

.

.

Bak kata Orang Kokdiang ..

Hangat !!

IMG_6243

.

.

.

See..

Berasap-asap lagi sana sini !!

IMG_6245

.

.

.

Luas kawah ni..

Pak Bambang untuk perbandingan ..

IMG_6248

.

.

.

Tak lah busuk sangat sebenarnya…

Tak lah panas sangat sebenarnya ..

IMG_6249

.

.

.

Ayaq yang mengalir ni pun hangat !!

Masa ambik gambaq ni ..

Saya kekononnya nak menyiasat .. Mana punca mata ayaq nya

Tiba-tiba kaki terjerelum dalam pasir ..

Tenggelam sampai ke buku lali ..

Dan terus tenggelam .. Macam pasir jerlus tu !!

Saya pun jerit .. Help !! Help !

Jerit dalam hati lah tapi ..

Ok .. Ai is dramatik .. Tenggelam sikit je ..

Habis basah kasut je ..

IMG_6251

.

.

.

Dak Tangerine

Dengan ucapan dari saya ..

Kalau nak pulangkan .. tak mo yang itu .. Beli yang baru ..

Nak warna merah belang-belang ..

Sekian ..

🙂

IMG_6252

.

.

.

Apakah yang membuatkan batuan itu hijau sebegitu cantik ?

IMG_6253

.

.

.

Kawasan punca mata ayaq nya ..

IMG_6255

.

.

.

Cuaca tak berapa panas lagi masa ni..

Sedap-sedap je berbahang dengan wap volkanik ..

IMG_6256

.

.

.

Dah lah oiiiiiii !!!!!!!

Kita panjat lagi kat sana pulak !!!

IMG_6257

.

.

.

Ni kat belah atas lagi ..

Ada panjat-memanjat sikit ..

IMG_6260

.

.

.

Kawasan kawah  ni makin besar kata Pak Bambang

Makin banyak pokok yang mati ..

IMG_6261

.

.

.

Dah meluas ke kawasan belakang sana tu ..

IMG_6263

.

.

.

Ramai jugak perantin yang buat photo shoot kat sini sebenarnya ..

IMG_6267

.

.

.

Tu ha kawah yang sebelah atas lagi ..

IMG_6268

.

.

.

IMG_6272

.

.

.

IMG_6276

.

.

.

IMG_6280

.

.

.

IMG_6282

.

.

.

Di sini lah tempat kejadian pengambilan foto untuk cover album itu ..

IMG_6283

.

.

.

Dengan Pak Bambang

IMG_6284

.

.

.

Dengan Sonny

IMG_6285

.

.

.

Dalam jugak kawahnya ..

IMG_6287

.

.

.

Dah !!

Kesat peluh ..

Capai botol ayaq dalam beg ..

Jom pergi tempat lain !!!

IMG_6296

.

.

.

Kita ke kolam air panas

Kata Pak Bambang ..

Di sinilah berlakunya lagi kejadian seperti di Kinahrejo , Jogjakarta hari tu ..

Hari tu , Bapak tu tunjuk Batu Alien ..

Yang ditengoknya bersungguh-sungguh ialah Bunga Abadi ..

Batu Alien tak pandang pun ..

.

Pak Bambang kata .. Di sana , di kanan tu kolam air panas volkanik nya ..

Yang disibukkan dan ditengoknya adalah gigi air yang cantik ni !!

IMG_6297

.

.

.

Sana !! Kata Pak Bambang ..

Tak diherankan jua oleh empat orang budak itu …

IMG_6299

.

.

.

Nampak bot-bot nelayan yang berwarna-warni , tepian air yang biru turkois  , ada orang buat bot dengan ada api-api membakar  ..

Tu lagi ‘ interesting ‘ !!

IMG_6302

.

.

.

Ada pakcik tengah simpul mata pancing ..

IMG_6305

.

.

.

‘Ini adalah momen ‘ Kalau En Syed ada ni mesti best ‘ !

IMG_6306

.

.

.

IMG_6308

.

.

.

IMG_6311

.

.

.

Depa tengah dok bakaq-bakaq hapa ntah nama untuk jadikkan bot tu kalis air..

Damar ?

Ada tanya

Krik .. krik.. krikk … jawapannya ..

IMG_6313

.

.

.

IMG_6316

.

.

.

Beautipul ..

Bak kata Dak Jujie

Tolong fotoshop kan batang kayu yang kat depan tu boleh tak tapi ?

IMG_6318

.

.

.

Bunga ‘ Crown Flower ‘ yang wangi tu ..

Yang bagi aura ‘ bau kampung ‘ sepanjang perjalanan …

IMG_6320

.

.

.

IMG_6321

.

.

.

Ule Lhueue [ memang haku tak reti-reti nak eja bendalah tempat ni !! ] kat sana tu ..

Sayup-sayup nampak Banjaran Barisan

IMG_6322

.

.

.

Ni ha kolam air panas volkanik nya !!

Panas lah jugak .

Tahap boleh rendam badan , kaki , telur , dengan selesalah tapi .

IMG_6325

.

.

.

Airnya bersih ..

Jernih ..

Turkois ..

IMG_6327.

.

.

Dah ..

Jom sambung jalan-jalan !!

Banyak lagi tempat nak pergi ni !!

.

.

.

.

 

 

 

Advertisements