TRIP  GANGSTER KAMPUNG DUSUN [ 1 ] : SANTAI SUMUR TIGA . SABANG

.

.

.

.

Heh heh hehhhh!!

Dak CPL punya idea la ni..

Jom cari baju kat kedai Cap Ayam kat Pertama ! Dia kata…

Masuk ikut pintu belah Sogo , naik escalator , pergi tingkat satu , kedai kat belah kiri

Jumpa lah baju ni !!!!

34

.

.

.

Pulau Weh ..

Orang Acheh panggil Sabang , tak yah pulau-pulau tu ..

Kat hujung Pulau Sumatera tu ..

Sabang .. dari Bahasa Arab .. Shabag .. maknanya gunung meletus ..

Ada gunung ke kat sana ??

Ado !!!

Weh ..

Dalam bahasa Acheh bermaksud ‘ pindah ‘

Kerana dulunya pulau ni bercantum dengan Pulau Sumatera.. kemudiannya terpindah , terasing ..

Ada lagendanya ..

Setelah terpisah .. pulau ini gersang , tandus ..

Seorang puteri jelita di pulau itu memohon kepada tuhan .. meminta agar pulau itu dapat dihuni

Puteri membuang semua perhiasan puteri ke dalam laut .. sebagai sembahan

Terjadi lah gempa bumi.. hujan berterusan..

Hinggalah terbentuknya satu danau di tengah pulau

Aneuk Laot namanya ..

Puteri kemudiannya terjun ke laut .. menjadi sebuah pulau .. diberi nama Pulau Rubiah ..

Tempat penbuangan barang perhiasan puteri menjadi satu taman laut yang indah ..

Lagenda .. penyedap cerita ..

.

.

Macamana nak ke Sabang ni ..

Gini ..

Jom nyanyi dulu tapi ..

.

Ule le ..

Di Kota Raja

Boleh tak boleh ..

Ikut sahaja …

[ P Ramlee kan ada keturunan Acheh …. ]

.

Baru paham lagu ni ..

Ule le tu Pelabuhan Ulee Lheue

Kota Raja tu .. nama lama Banda Acheh..

Kita ke Pelabuhan Ulee Lheue

1

.

.

.

Cari feri untuk ke Sabang

Ada feri cepat – dalam 45 minit dah sampai

Ada feri lambat – besar .. bawak kenderaan 2 jam sampai ..

Kita naik Ekspress Bahari

2

.

.

.

Ada dua servis

Feri Cantika

Dan Feri Bahari

3

.

.

.

Jadwal waktu pelayarannya ..

4

.

.

.

Dalam feri

Makan pisang sale

Tidoq

Sampai di pulau ..

Mamai-mamai .. disapa pembawa bechak ..

Setuju ..

Bayaran .. beritahu nak ke Freddie ..

Sampai di tempat penginapan nanti mereka bayar .. Dalam 25-30 ribu gitu

Jom naik bechak!!

Hahahahaaaaaaaa!!

Silap percaturan !!

Ada ka patut saya ternaik dengan Dak GB!!??

5

.

.

.

Welcome to Sabang .. Weh Island

Sabang tu sebenarnya nama kota terbesar di sini..

6

.

.

.

Dak CPL naik dengan Dak Iyra !!??

Sangat tak seimbang !!

Kahkahkahhhhhhhhhh !!

Berkerut kening Ahkak pikir camnaaa lah jadik bagini !!!

* Dok gelakkan kita lah tuuu !!!!! *!
7

.

.

.

Sesungguhnya …

Bestttt sangat naik bechak kat Sabang ni!!

Sebab udara segar ..

Nampak jelas sekeliling

I tell you..

Jangan ambik kereta , van.

Ambik bechak gini ..

8

.

.

.

See !!

Jelas pemandangan..

Luas!! Tenang je rasa..

Angin sepoi-sepoi bahasa acheh..

Campuir bau-bau taik lembu kambing …

9

.

.

.

Sepanjang jalan boleh bersama-sama membaca Asma Ul Husna..

10

.

.

.

Sampai di Santai Sumur Tiga ! !!

Tak kira !!

Walau apa pun .. Nak jugak tidur kat sini !!

Penghasut utama adalah budak Supermeng ni ...

Kerana kuasa veto ada ditangan saya .. Kita tidur sini 2 malam !!

Pemandangan gini yang menyambut kami !!

Semua * gasp *  !!

11

.

.

.

* Gasp * lagi

Mak datokk !! Tingginya tangga nak ke bilik!!

Kalau bawak Encik Abdul .. mau saya kena maki dengan dia ni !! hhhahaaaaaaa!!

3

 

.

.

.

Dari atas tangga tepi bilik

4

.

.

.

Family Room

335000 per room  [ 3 adults ] + 50000 per extra guest

Satu king size , satu katil dua tingkat , satu tu katil atas bilik air ..

Tak ada ekon , ada kipas . Kipas meja

Bukak pintu .. ada angin laut ..

Panas jugak malam-malam sebab tutup pintu.. Semua pakat tidoq katil bawah ..

Kalau bawak kipas kecik yang boleh sambung ke power bank tu bagus ..

12

.

.

.

Pemandangan dari balkoni ..

15

.

.

.

Jom turun ke pantai!!!

Orang sini panggil tempat ni Freddie

Empunyanya nama Freddie .. Amazing guy ..

Pantai ni panggil Sumur Tiga

16

.

.

.

Jom main susun-susun batu

19

.

.

.

Jom dinner

65000 sorang sarap 35000 sorang

Dinner nya ber-course-course !!

Sedapppp !!! Ya amat !!

Freddie mask sendiri !!

Sebelum dinner , Freddie akan greet kita , dia ingat nama semua guest dia .. Apa kita plan nak buat hari tu …  Apa kita dah buat hari tu..

Dia akan explain dinner tu .. Satu persatu ..

1

.

.

.

Dapur dia

Boleh nampak dia masak dan bau makanan dari meja makan ..

2

.

.

.

Cucumber Soup ..

Aparagus hapantah .. dan tuna steak ..brocolli .. mango salsa dan

Pumpkin pancake tersedap di dunia !!

1

.

.

.

Malam ke dua .. [ kena beritau dulu nak dinner ke tak ..mula-mula macam nak dinner kat luar .. tapi sebab dinner sebelum tu sedapppp sangat .. dinner lagi kat Freddie ]

Vegetable soup .. Prawn appetiser .. lasagne .. kari kambing nangka .. sambal bilis sabang .. Rice pudding

Sedappp nyaaaaaaa!!

2

.

.

.

Sambil dengar lagu-lagu best ..

3

.

.

.

Tuna steak tak habis .. Besar dan tebal sangat !! kita bagi kat dia ni makan..

6

.

.

.

Nama saya Owen .. Kawan saya nama Becca

7

.

.

.

26

.

.

.

Ada flight ke Sabang ni sebenarnya

3 kali seminggu

28

.

.

.

Boleh pinjam-pinjam buku ..

29

.

.

.

Jom nengok pantai!!!

IMG_6152

.

.

.

Hari dah nak senja ..

Air sangat jernih kat pantai Sumur Tiga ni!!

Boleh nampak jari kaki!!

Boleh snorkeling depan tu .. tak payah pergi jauh-jauh !!

IMG_6154

.

.

.

Belah kiri Pantai Sumur Tiga

IMG_6156

.

.

.

Chalet-chalet di Freddie

Tak banyak

Freddie seorang ‘environmentalist ‘

Hanya 4 batang pokok kelapa yang tumbang semasa pembinaan penginapan ini

Dinding , atap , tabir .. semua bahan alami ..

IMG_6157

.

.

.

Belah kanan Pantai Sumur Tiga

IMG_6159

.

.

.

Best gila tempat ni!!

Belum balik lagi dah plan nak datang sini balik !!

IMG_6160

.

.

.

Jumpa satu famili mat saleh German

IMG_6166

.

.

.

Tunggu matahari jatuh ..

Hujan tapi.

Mencecet lari naik bilik !

IMG_6170

.

.

.

Bilik kita orang yang tanda anak panah tu ..

IMG_6175

.

.

.

Matahari pagi di Freddie ..

Dari balkoni bilik ..

IMG_6177

.

.

.

IMG_6181

.

.

.

Siangnya ..

IMG_6208

.

.

.

IMG_6210

.

.

.

IMG_6211

.

.

.

Dengan harga 335000 + 50000 satu malam

Dapat pemandangan gini ..

Makanan yang sedap sangat ..

Freddie yang sangat prihatin ..  Amazing guy

I couldn’t ask for more ..

IMG_6212

 

.

.

.

Gangster Kampung Dusun bersama Freddie

36

.

.

.

Freddie kat belah atas kanan tu …

Yang ada tangan kecik tu ..

mapsabang1.

.

.

.

 

Advertisements