SINGAPURA : MENYUSURI SUNGAI SINGAPURA

.

.

.

.

Tak sah ke Singapura kalau tak mencari ikon Singapura kan..?!

Dah siap segala peta bagai

Dan dah ingat dalam kepala macam mana nak ke sini …

.

.

Bersama dengan Orang Perak di Singapura ..

Kami turun Stesen MRT Raffles Place

Ambik Exit H

Sampai pintu luar

Toleh kanan .. Nampak lah Sungai Singapura itu …

IMG_4061.

.

.

IMG_4064.

.

.

Ni lah pesennya kalau saya nak ambik gambar dia sekarang ni ..!!!

It was fun and dan tak stress jalan-jalan dengan dia ni

Tak banyak kerenah

Ikut aja

Makan je apa ada

Tak mintak itu ini

Dia mintak dua tempat je dia nak pergi..

USS dan laluan race F1 di Kota Singapura

IMG_4068

.

.

.

5 meter dalamnya kot..

IMG_4071.

.

.

Ada patung-patung ukiran gangsa di tepi sungai in

Memceritakan perdagangan zaman dulu..

Bawak barang dalam kereta lembu ..

IMG_4074

.

.

.

Orang Melayu masih berkaki ayam , berkain pelikat la la la laaa..

Orang Puteh dengan akal dan muslihatnya

Orang Cina dengan akal untuk duitnya.

IMG_4096

.

.

.

IMG_4078.

.

.

Nak sikit !

IMG_4083

.

.

.

Ambik ahhh !!!

Dah kena gigit tapi.

IMG_4084

.

.

.

Cavenagh Bridge

Satu-satunya jambatan gantung

Dan jambatan tertua di Singapura

3 cwt = 152 kilograms atau  336 pounds

Unit apa cwl tu saya tak jumpa pulak bila di gugel

Nak sebut macamana pun tak reti..

Cawat ..?

IMG_4112

.

.

.

Siap tahun 1870

IMG_4117

.

.

.

Tiba-tiba budak-budak besi

Nak terjun Sungai Singapura!

IMG_4119

.

.

.

Yang ni dah telanjang bulat!

IMG_4128

.

.

.

Yang ni baru nak bukak seluar!

IMG_4130

.

.

.

Cavenagh Bridge yang tadi tu ..

IMG_4133.

.

.

Jumpa ini

Foundation stone of the early founders of Singapore

IMG_4136.

.

.

Oleh Presiden Singapura yang pertama

Inche Yusof Ishak

IMG_4137.

.

.

Terus lagi berjalan ..

Lintas Fullerton Street

Ikut laluan bawah ..

Lalu bawah Esplanade Drve

IMG_4148

.

.

.

Jumpa lah dia ni akhirnya !!

The Merlion

The fish body represents Singapore’s origin as a fishing village when it was called Temasek, which means “sea town” in Javanese.

The lion head represents Singapore’s original name — Singapura — meaning “lion city” or “kota singa”.

IMG_4152.

.

.

IMG_4153

.

.

.

Macam-macam gaya

Macam ni ada

Yang nganga mulut tadah air tu ada..

Yang tahan air tu dengan tangan pun ada

Yang agak *&^$ pun ada ..

IMG_4155.

.

.

Yang troll gini pun ada !

IMG_4154.

.

.

Dari angle yang lain ..

IMG_4163.

.

.

Ada kawan saya kata

‘ Singa Muntah ‘

IMG_4164

.

.

.

Satu yang kami tak sempat buat..

Naik atas ‘ kapal ‘ yang kat atas Marina Bay Sands tu !

Dan pandang ke bawah!

Budak AbangLong tak nak ke sana .. Takut gayat !

Next time ..

Insya Allah saya akan ke sana lagi

Saya dah jatuh hati pada Pulau Singa ini !!

IMG_4167

.

.

.

Tak ada yang semenggah langsung gambar budak ni !!!

IMG_4174

.

.

.

.

Advertisements