JAWA TIMUR : TIGA GUNUNG DUA BUKIT SATU DANAU SATU TAMAN BACA : [ 1 ] DANAU RANUAGUNG

.

.

.

.

Mac 2017

Kita kembara lagi!

Ke Pulau Jawa.

Ke Jawa Timur

Kita turun di  Surabaya !!!

Kejadian berpusing-pusing tak jumpa mencari pintu utama Putrajaya Sentral sebab tak nak panjat tangga tepi bukit tu : tersalah pintu perlepasan ,  sejam dua jugak lah duduk di pintu L5 tu , tapi sebenarnya patutnya tunggu kat  R5 wing yang belah sana yang sangat jauh sampai cair lemak berlarian ke pintu perlepasan yang betul kahkahkahhhhh :  menyelinap masuk di celah-celah penumpang lain yang ditahan kerana beg Dak Iyra yang nampak besar eh  .. memang besar !! 10 kg !! besar , adalah diantara kejadian-kejadian yang berlaku sebelum naik pesawat

Kalau korang nak tahu , Air Asia dah buat peraturan baru sekarang ni ..

Dulu , hand carry kan boleh ada dua .. Satu kena kurang dari 7 kg . Yang hand bag/ laptop bag/beg kamera tak dikira kg nya

Sekarang .. dua-dua beg to total beratnya kena < 7kg .

Masa kat airport baru tahu peraturan baru ni. Kuatkuasa 1 Mac 2017

Debor dah saya dan Dak Iyra

Komat kamit mulut doa masa nak lepas pintu yang last tu

Alhamdulillah . Lepas ..

.

.

.

.

Tujuan pertama

Ke Desa Ranuagung , Danau Ranuagung

Kenapa ke sana ..?

Next entri saya cerita ..

Landing pukul 8:30 malam

Sampai di Desa Ranuagung malam dah

Pukul satu tiga pagi rasanya

.

.

.

.

Gambar ni diambil masa petang esoknya masa nak balik.

.

.

.

.

Yang ni pun .. Gambar masa petang esoknya

Ranuagung ini di dalam Kecamatan Tiris , Probolinggo

40 km dari Kota Probolinggo

Jalan ke Desa dan Danau Ranuagung menanjak perbukitan , melalui hutan-hutan pohon sengon dan jumpa juga satu pemakaman !!

.

.

.

.

Kita orang menginap di Rumah Bambu ni

Baru dibuat .

Bersih

Sangat alami .

Ada built in toilet tapi tak ada paip air

Ada bilik air diantara pondok itu

Yang berlantaikan tanah .

Ada kami kesah ? .. Tak !!…. Pengalaman baru ni ..

Malam-malam sejuk lah jugak !

.

.

.

.

Sebelah pondok ada Sekolah Dasar

Agoes kata [ siapa Agoes ni ?! .. Esok cerita … ] Jalan depan sikit dari sekolah tu , nanti jumpa jalan tanah , ikut jalan tu ..

.

.

.

.

Jumpa Cafe New Planet . Kemain nama !!

Jalan tegak lagi ..

Lalu tepi bukit

.

.

.

.

Pandang bawah ..

Nampak lah danau tu !

Danau Ranuagung !

Cantiknya . Subhanallah !!

Rupa-rupanya jalan tanah ni mengelilingi danau ni .

Boleh je jalan , nanti sampai balik ke Rumah Bambu tu ..

.

.

.

.

Mula -mula tak perasan , sebab berkabus.

Tiba-tiba nampak puncak gunung

Gunung Lamongan , kata Agoes ..

.

.

.

.

Danau ini sebenarnya adalah sebuah danau volkanik

Masih aktif Gunung Lamongan tu!

Saya teruja!

Saya suka gunung berapi .. dan sejarah dari gunung berapi , dan akibat dari letusannya..

.

.

.

.

Seriously .

Cantik sangat Danau dan Gunung Lamongan itu !

.

.

.

.

Jalan depan lagi

Nampak banjaran gunung

Gunung Argopura / Argopuro . kata Agoes

Kalau mendaki , naik boleh dalam 20 jam

Turun 11 jam , saya baca.

Ada Danau Taman Hidup di sana

Ada tikus-tikus hutan yang tak segan mencuri makanan pengembara

Ada kisah-kisah misterius di sana .. Sangat anker

Menyimpan kisah misteri Dewi Rengganis , yang tidak suka ketenangan di sana dicemari

Pendaki yang menggangu ketenangannya bisa sesat , atau kesasar tidak keruan , atau gila . Kata orang di sini

.

.

.

.

Kabus semakin menghilang

Makin nampak tebing-tebing batuan , yang boleh mencapai 70 meter tingginya

Nampak perahu bambu tak ?

Perahu getek namanya

Kalau turun ke gigi danau , boleh naik perahu getek tu .Rp10000 seorang

Kita orang tak turun

Sebab sehabis acara berikutnya , masing-masing sudah capek !!!

.

.

.

.

Gunung Argopuro adalah salah satu gunung dari Kompleks Pegunungan Iyang.

Terdapat banyak gunung . Beberapa puncaknya mempunyai struktur geologi tua dan sebagian yang lainnya lebih muda

Antara gunung-gunung yang terdapat di Kompleks Pergunungan Iyang ini adalah Gunung Semeru ( 2.847m ), Gunung Jambangan ( 2.773m ), Gunung Cemoro Kandang, Gunung Krincing, Gunung Kukusan, Gunung Malang, Gunung Saing, Gunung Karang Sela,

.

.

.

.

Kabus dah mula datang

.

.

.

.

Danau yang berbentuk daun pohon waru

Pohon beach hibiscus

Atau lebih suka dikatakan berbentuk ‘ love ‘

.

.

.

.

.

.

.

.

Lekuk ‘ love ‘ nya

.

.

.

.

Jalan dan jalan dan ambik gambar hingga ke atas satu tebing

Eh… bukan lekuk ‘ love ‘ lah yang kita orang nampak tu

Lekuk nya bawah tebing tempat kita orang berdiri tu

.

.

.

.

Siapa lak yang tukang ambik gambar kami berdua ni ?

.

.

.

.

Cantik pulak composisinya ..

.

.

.

.

Ni ..

Mas Agoes ni ..

.

.

.

.

A really talented person , Mas Agoes ni

Orang seni

Seorang pecinta dunia audio visual, design dan fotografi.

credit to agoessam

.

.

.

.

credit to agoessam

.

.

.

.

credit to agoessam

.

.

.

 

.

credit to agoessam

.

.

.

.

 

Kak Izat . Bilang Agoes .. Coba lihat video tentang Ranuagung di you tube ..

Saya dan Iyra lihat

Dan terpikat .. Dan mintak Agoes bawa kami ke sini ..

Ini videonya ..

.

.

.

.

Panorama oleh Dak Iyra

Maunya tak terpikat untuk datang ke sini kan!!??

.

.

.

.

.

.

.

.

Ok dah ..

Jom balik ikut jalan datang tadi tu !

.

.

.

.

Chop..

Selpie dulu !!

.

.

.

.

Kalau jalan dengan Dak Iyra ni .. mesti lah selpie !!

Saya yang sangat tak suka selpie sebelum ni .. dah  terikut-ikut berselpie dengan dia ni ..

.

.

.

.

Udara bersih

Pemandangan cantik

.

.

.

.

Kalau yang suka yang ekstrim , boleh pergi water rafting kat sini

Sebelum sampai desa ni nanti banyak jumpa papan tandanya.

Songa white water rafting

.

.

.

.

Jalan berenti jalan berenti jalan lagi berenti lagi

Sebab cantik sangat Danau Ranuagung ni ..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dah !!

Jommm

Lapar dah ni !

.

.

.

.

.

.

.

.

Jumpa mbah ni tepi jalan tu

Nak bercakap , tapi dah macam tiga ekor  ayam dan itik .

Ramai penduduk sini keturunan Madura , bercakap dalam bahasa Madura

Yang kita orang ni bercakap dalam kekononnya Bahasa Indonesia

Last-last senyum-senyum angguk-angguk kepala je lah..

Ajak mbah ni selpie ..

Gini lak jadiknya ..

.

.

.

.

Dan gini .

Mati-mati dia tak nak

Sampaikan tarik tudung tu tutup muka dia !! :))

.

.

.

.

Gamat hutan masa tu !!

Kahkahkahhhh !!

.

.

.

.

Lumut ni , kalau ambik , letak dalam bekas kaca

Buat terrarium

Boleh juai mahai ni !!

.

.

.

.

Dah ..

Jom balik  Rumah Bambu

Ada banyak lagi aktiviti ni !!

Advertisements