PLANETARIUM NEGARA KUALA LUMPUR

.

.

.

.

Kegiatan bersiar-siar di Kuala Lumpur diteruskan lagi ..

Budak Last ajak ke Planetarium Negara

Dia pernah pergi sini bulan lepas dengan rombongan sekolah Khalifah Kecil dia ..

” Nanti saya tunjuk kat mana ! ”

Chehkononnnn …..

1

.

.

.

Kena parkir di parkir awam kat belah bawah

Kena menapak naik ikut tangga ni .

Dari parkir ni jugak ada jejantas ke Muzium Negara

Kalau nak save bayor parking kat Muzium , boleh aje parking kat sini ..

Tinggi lah jugak menapak ke atas sana nun ..

2

.

.

.

Dalam kereta dia sibuk bercerita ..

Mars is called The Red Planet

Dekat surface Jupiter ada Eye of the Storm .. ada tornado .. tu yang jadik Eye of the Storm

Jupiter is made of ice and gas

Pluto is not a planet anymore .. Sebeb dia makin mengecil

Neptune planet yang paling sejuk

Saturn ada rings .. dari asteroid yang dah pecah-pecah

.

Semua terdiam ..

Tokojut ..

Mana dia tahu dan boleh ingat semua tu ..

” Masa saya pergi Planetarium hari tu lahhh !! ” Dia kata

Macam ‘ sponge ‘ betullah otak budak-budak ni kan!!??

Yang tinggi tu Menara Tinjau / Pandangan

Boleh naik sampai atas ..

3

.

.

.

Masuk percuma

Tapi kalau nak nengok tayangan show ni kena bayar

Dalam rm 6 dewasa rasanya ..

Setiap jam ada tayangan yang berlainan

Hari Jumaat tak ada

4

.

.

.

Kami nengok Cosmic Collision

Besar teaternya ..

Kerusi bernombor

Ikut je yang pada tiket tu

Kalau duduk belah tengah best ..

Skrinnya sebesar kubah ..

Kena menyandar nengok ..

5

.

.

.

Tolonglah ubah suara bendalah ni..

Penerangan tentang show dan tentang kalau pening nak muntah sila keluar ikut pintu kat tepi tu ..

Tahu lah katun .. tapi suaranya sooo iritating !!

6

.

.

.

Cosmic Collision

Collision yang membentuk alam semesta ini ..

Ada teori bagaimana bulan kita tu terbentuk ..

7

.

.

.

Berjuta-juta tahun dahulu ..

Ada asteroid yang besar .. bertembung dengan satu lagi asteriod

8

.

.

.

Pecah..

Pecahan besar-besar mengelilingi bumi oleh kerana tarikan gravitinya ..

Pecahan yang besar bersatu ..

Membulat

Dalam masa sebulan , membentuk bulan kita tu

9

.

.

.

Solar flare

Sampai ke Bumi

Bertindak balas dengan magnetik field dan atmosfera bumi

11

.

.

.

Membentuk Aurora Borealis dan Aurora Australialis

12

.

.

.

Satu lagi collision jutaan tahun dahulu yang membentuk bumi

Yang melupuskan 75% daripada kehidupan di bumi pada masa itu

Sebuan asteroid yang berdiameter 8 batu menghentam bumi

13

.

.

.

Menjahanamkan Bumi

Mati hampir semua hidupan

14

.

.

.

Collision pada masa akan datang

Puluhan atau ratusan ribu tahun akan datang

Galaksi yang berputar berlanggar dengan galaksi yang lain

Membentuk galaksi baru .. planet-planet dan bintang-bintang baru..

Besarnya alam semesta ini

SubhanAllah..

15

.

.

.

16

.

.

.

Dah ..

Jom keluar..

Jom nengok macamana Dr Sheikh Muzzafar tu tidur di angkasaraya

17

.

.

.

Dan throw big water di angkasa raya ..

18

.

.

.

Minum balik air kencing ..!

19

.

.

.

Nama dia Curiousity

Dia ada di Planet Mars sekarang ni ..

20

.

.

.

Gambaran dalam kapsul Soyuz

21

.

.

.

23

.

.

.

24

.

.

.

Jom naik Menara Pandang itu!!

25

.

.

.

Boleh nampak 360 darjah keliling Kuala Lumpur !!

26

.

.

.

Ada banyak lagi benda menarik belah luar Planetarium ni .

Tapi mesti tak sempat nak nengok..

Satu .. sebab dah penat ..

Dua .. sebab kena turun tangga besar tu kalau nak ke tempat tu …. nak balik kena naik balik ke parkir . Then turun balik pergi ambik kereta ..

Unless suruh anak-anak kau kat belah depan pintu get Planetarium tu .. Ko naik sorang-sorang pergi ambik kereta .. dan ambik budak-budak tu kat pintu get tu ..

1

.

.

.

Ni ha ..

Ada beberapa benda best kalau nak cuba sendiri , atau kalau nak bawak pelancong jalan-jalan sekitar Kuala Lumpur ..

27

.

.

.

28

.

.

.

29

.

.

.

30

.

.

.

31

.

.

.

Last ..

Kalau rasa kurang kasih sayang tu ..

Ingat-ingatlah kat Si Curiousity ni ..

Lagi kesian …

rover

.

.

.

.

Advertisements