BER – SENANDUNG SUTERA KE SINGAPURA

.

.

.

.

Boleh aje nak naik kapal terbang

Sejam tibalah ke Singapura tu ..

Tak nak tapi

Nak naik kereta api malam

Kenapa nak susah-susahkan diri ?

Emm ..

It’s the journey

Not the destination ..

Naik keretapi malam

Ambik berth / katil

Tidur dalam kereta api

Turun naik imigresen  ..

Pengalaman ..

Dan sebab saya suka naik kereta api ..

.

.

Senandung Sutera dari KL Sentral

11 malam

Terus ke Woodlands

1

.

.

.

Travel dengan budak Nina ni ..

Berdua je ..

Ambik dua berth

Atas [ rm 40 ]

Bawah [ rm 46 ]

3

.

.

.

Boleh beli tiket di kaunter KTM

Atau beli on-line

Tiket hanya akan dijual sebulan sebelum tarikh perjalanan tapi

Sila beli tiket pergi balik

Pulang pergi

Jangan beli tiket balik ke Malaysia untuk kereta api dari Woodlands tapi

Nanti akan kena bayar dalam duit Singapura

Paham ?

Tak ?

Gini ..

Tiket KL Sentral – Woodlands RM 46

Tiket Woodlands – KL Sentral SD 46

Ok .. Dah paham ?.

.

.

Gini le berth nya ..

Penuh kereta api ni masa ni

Masa cuti panjang Hari Pekerja dan Wesak hari tu ..

4

.

.

.

Selesa

Cukup panjangnya untuk seorang

Bersih

Ada satu bantal , selimut dan lampu kecik di hujung kepala

Saya bawak lampu LED yang cucuk kat power bank

Kekononnya nak membaca ..

5

.

.

.

Masuk sarang , jangan terus tidoq

Nanti akan ada pegawai KTMB datang check tiket ..

Lepas tu boleh lah tidor…

Atau tunggu pegawai KTMB lalu bawak troli berisi makanan ..

Kalau takut beg bergolek ke .. orang ambik ke ..

Buat macam saya ..

Beli rantai basikal / motor tu..

Tambat beg kat tiang tangga ..

Tidurlah dengan aman ..

6

.

.

.

Antara stesen yang sempat saya nangok ..

Rasa-rasanya Seremban ..

Berhenti ambik penumpang

Lepas semua masuk ..

Station Master akan hayun satu loceng besar di hujung satu batang kayu

Sangat ol skool !!

Tu ..

Yang baju oren tu ..

7

.

.

.

Sampai di JB Sentral

Bawak segala beg

Naik tingkat 2 untuk lalu Imigresen Malaysia

Chop passport atau lalu Auto Gate

Turun balik ke platform ..

Masuk balik dalam kereta api

8

.

.

.

Lalu Tambak Johor ..

Turun di Imigresen Singapura pulak

Sila siap -siap bawak pen untuk isi borang imigresen

Tak ada sebatang pen pun kat situ

9

.

.

.

Balik ..

Sama je ..

Naik dari Woodlands ..

Turun naik Imigresen dua negara ..

Tidor ..

Ni dah nak sampai Kola Lumpur dah ..

Pun kat Kajang ..

10

.

.

.

Selamat pagi matahari !!!

12

.

.

.

Kenapa ke Singapura ..?

Nanti cerita ..

Tengah edit-mengedit gambor ..

.

.

.

.

 

Advertisements