SUKARELAWAN ZOO NEGARA : 2014 : SAVANNAH

.

.

.

.

Suatu hari minggu
Ku ke taman haiwan
Seronok bukan kepalang
Melihat bermacam jenis binatang
Dengan telatahnya

Lagu lama oleh Alleycats

.

.

Hari Ahad yang lepas

Kami bersukarelawan di Zoo Negara

Ini kali ke2 saya bersukarelawan gini

Dengan Wak Jan ni lagi

Kali ni bawak Dak Nina

Mau kasi bakar sikit dia punya kulit dan lemak cuti-cuti sekolah ni ..

IMG_5378

.

.

.

Ada kawan lama .. Wak Jan dan Anash

Ada kawan baru  .. Syamimi , Fifi dan Auntie Justiffa

7:45 pagi dah kena ada di sana , kata Wak Jan ..

IMG_5377

.

.

.

Akan dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan

Dan akan diarahkan pergi ke kawasan masing-masing

Tak boleh nak pilih-pilih kita nak ke kandang haiwan yang mana

Kali ini kani dapat Savannah

Dulu tu kami dapat Dunia Mamalia

Sila berpakaian yang selesa

Akan kena pakai but , makanya , pakailah setokin , sebab but tu bukannya sesaiz dengan kita

Takut melecet lak kaki karang ..

Isi perut dulu kalau sempat .. Kita akan memerlukan bakar kalori dengan banyaknya !

.

Nina dan Fifi bersihkan kandang Badak Sumbu !!

Wak Jan and geng ke kandang Lembu Ankoli

IMG_5381

.

.

.

Saya , Anash dan Auntie Justiffa kena bersihkan kandang Zirafah !!!

Sapu bersih-bersih kandang ..

Masa ni zirafah-zirafah tu dah berderet pergi ke kawasan Savannah mereka

Tahi zirafah ketul-ketul macam tahi kambing .. besar tapi . Hitam dan lembik macam makjun ..

IMG_5382

.

.

.

Diri situ !!

Biar nampak rusa kat belakang tu !!

Kata Dak Anash

Dan kami selpie dengan jayanya dengan pancaran nur dari limpahan minyak dan keringat yang menyerikan wajah ..

IMG_5389

.

.

.

Sesudah rehat 20 minit , sambung balik kerja ..

Kali ni siapkan daunan untuk makanan Zirafah

Ada 3 ekor zirafah betina

Namanya .. Mastura , Masmona dan Maskara

Yang jantan ada seekor . Namanya Valen

Kena buat tiga ikat ranting daun Balik Angin untuk kandang-kandang mereka dan satu ikat untuk dihantar ke Savannah

Zirafah-zirafah ni suka makan daun pokok Balik Angin ni ..

Dipanggil pokok Balik Angin sebab daunnya terbalik . Urat belakang daun ni menghadap ke atas .

z1

.

.

.

Rehat ambik napas kejap habis susun daun untuk zirapah ..

Sambil update status

Memang penat ..

Terbayang kepenatan Encik Zoo Keeper tu handle kandang-kandang ni sorang-sorang , dan kandang-kandang binatang yang lain tu..

IMG_5386

.

.

.

Saya tanya ..

Boleh bagi makan zirapah tak?

Zirapah dah makan di sana , di display di Savannah tu ..

Alohhhhhhh … Hampa semua orang

Jom terus kan kerja kita !! Susun daun itu Anash !!

Akan tetapi .. tiba-tiba Encik Zoo Keeper tu bawak satu baldi , ada cebisan buah-buahan

Dan berkata ‘ Mari !! ‘

[ Ingat nama Zoo Keeper tapi tak nak tulis kat sini ]

.

Kami ke lorong jalan binatang ke Savannah

Dia panggil zirapah-zirapah !

Dah nak melompat-lompat saya gembira !!

Akhirnya !

Dapat nengok zirapah , binatang fevret saya dekat-dekat !!

Boleh bagi makan!!

Saya cool lagi masa ni !

IMG_5391

.

.

.

Tapi bila dia keluarkan lidah dia yang hitam ungu yang panjangnya 53 cm yang berlendir tu ..

Geli-geli geleman jugak saya !!

IMG_5393

.

.

.

Ni zirapah yang paling tinggi

Yang jantan

Valen nama dia ..

Kontrol kak … kontrol !!

z8

.

.

.

Kahkahkahhhh !!

Ahkak dah tak boleh tahan !!

Time ni si Valen ni keluarkan lidah dan belit dan kaut betik tu!!

z2

 

.

.

.

Setelah meng-cool-kan kembali diri …

Bersama Fifi , Justiffa , Anash , Valen , Mastura , Masmona dan Maskara

IMG_5411 (2)

.

.

.

Budak-budak lelaki dari kandang Lembu Ankoli pun sampai ..

Nak bagi makan jugak ..

IMG_5414

.

.

.

Wak Jan dan Valen

IMG_5418 (2)

.

.

.

Bak kata Anash

Dah jatuh cinta kat bulu mata zirapah yang panjang dan lentik tu !!

IMG_5419 (2)

.

.

.

Adorable gentle giants !!

Rasa nak peluk-peluk je!!

IMG_5421

.

.

.

I love you guys !!!!!!!!!!

IMG_5425

.

.

.

Lepas bersukarelawan ..

Bolehlah berjalan-jalan dalam Zoo

Ini mereka berempat di kawasan Savannah mereka

20131225-1805461

.

.

.

 

IMG_5440

.

.

.

Tapi tak sorang pun rasa nak masuk nengok Panda

RM 50 kalau masuk Zoo dan nengok Panda

Kalau dah dalam Zoo macam kami ni , RM 20 rasanya ..

Nengok Panda Tipu-Tipu je lah ..

IMG_5445 (2)

.

.

.

Fevret Dak Nina

Comelll sangat!!

IMG_5449

.

.

.

Humbolt Penguin yang terkedek-kedek…

IMG_5450

.

.

.

Beruang ni masuk spital

IMG_5467

.

.

.

Ni khas untuk Dak CPL

IMG_5469

.

.

.

IMG_5478

.

.

.

IMG_5481

.

.

.

Saya tanya kat depa ..

‘ Wes mangan ??! ‘

‘ Wes !!! ‘ Depa jawap ..

IMG_5486

.

.

.

Yang ni pun fevret Dak Nina

IMG_5487

.

.

.

Besar sangat menatang ni !!!

IMG_5488

.

.

.

Kalau berminat nak jadik Sukarelawan Zoo Negara

Klik kat sini ya ..

Atau habaq je kat sini

Next time nak pergi bersukarelawan lagi , saya koling-koling ..

🙂

.

.

 

 

Advertisements